#ConstanțaEsteBine Laureat al Premiului Academiei Române, ZuZu Caratănase – „un tânăr artist ce devine reper în desenul și gravura noastră de astăzi”
#ConstanțaEsteBine: Laureat al Premiului Academiei Române, ZuZu Caratănase – „un tânăr artist ce devine
07 Dec, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3280
Marime text
La recenta ediție a Premiilor Academiei Române pentru anul 2018, distincții care se acordă oamenilor de ştiinţă şi litere, artiştilor români, din ţară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea şi opera lor, la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti, mediul universitar constănțean a fost reprezentat cu cinste.
Răzvan-Constantin (ZuZu) Caratănase a fost distins cu Premiul „Ion Andreescu“, pentru lucrarea Sacrosanctus (Expoziţie Galeria „Simeza“), iar Ovidiu Cristea a primit, împreună cu Liviu Pilat, Premiul „Mihail Kogălniceanu“, pentru lucrarea The Ottoman Threat and Crusading on the Eastern Border of Christendom during the 15th Century, în cadrul ceremoniei online de decernare a Premiilor Academiei Române pentru anul 2018 organizată astăzi, 3 decembrie 2020.
- ZuZu Caratănase (n. 14.05.1985, loc. Tulcea, pe numele său real Caratănase Răzvan-Constantin) este o personalitate de prim rang a culturii române fiind socotit ca unul dintre cei mai importanți artiști plastici (graficieni) din țară și străinătate. Este absolvent al Universității Naționale de Arte din București, licențiat (2008), masterat (2010) și doctorat (2015). Are circa 500 de expoziții de grup și personale în 20 de țări, iar lucrările sale se regăsesc în circa 25 de muzee din peste 10 țări. Are un palmares impresionant, cu peste 100 de premii, medalii și distincții printre care amintim doar câteva dintre cele mai importante recunoașteri ale sale: Ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler” conferit de Președintele României (2019); Premiul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova (2019); Distincţia „Certificate of Merit” acordată de Uniunea Artiştilor Plastici din Bulgaria (2019); Premiul „Arco di Traiano” la Concursul Internaţional de Artă Contemporană, Benevento / Italia (2018); Premiul pentru Grafică acordat de Uniunea Artiştilor Plastici din România (2017); Distincţia „Segnalazioni Speciale” la Concursul Internaţional de Artă Contemporană, Sulmona / Italia (2017); Premiul Ministerului Culturii din România (2016, 2017 și 2020); Premiul pentru Cultură acordat de Comisia Naţională a României pentru UNESCO (2016); Premiul pentru Tineret acordat de Uniunea Artiştilor Plastici din România (2016); Menţiune la Bienala Internaţională de Gravură, Chişinău / Republica Moldova (2015); Distincţia „Certificate of Appreciation” acordată de Universitatea „Konstantin Preslavsky” din Shumen / Bulgaria (2014); Distincţia „Certificate of Merit” la Trienala Internaţională de Gravură, Kochi / Japonia (2014); Distincţia „Parchemin d’Honneur” la Trienala Internaţională de Gravură, Chamalières / Franţa (2010).
- Ovidiu Cristea este istoric, director al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, profesor asociat la Facultatea de Istorie și Științe politice a UOC, unde susține cursul fundamental de Introducere în Istoria Medievală a românilor.
Pe artistul plastic ZuZu Caratănase, cotidianul ZIUA de Constanța l-a prezentat publicului cititor cu prilejul proiectului cultural la care a fost partener – „Gestul în desen / Desenul pe pânză”, organizat de maestrul gravurii românești Florin Stoiciu.
În urma decernării distincției din partea Academiei Române, ZuZu Caratănase avea să declare: „Am obținut un premiu înalt de la cel mai important for științific și cultural din România. Pentru mine este un vis frumos și un moment unic! Îmi aduc aminte că, în urmă cu 20 de ani, mi-am propus ca într-o bună zi să pot obține acest premiu, iar astăzi, mă aflu în posesia lui, dar am știut mereu că trebuie să muncesc foarte mult și, totodată, să obțin performanțe în domeniul meu de activitate. Reiterez, mă onorează această distincție și, în egală măsură, mă determină să lucrez și mai mult. De pildă, în aceste zile, pregătesc o expoziție de artă vizuală – alături de un mare artist și profesor, Florin Stoiciu – expoziție ce se v-a desfășura la Constanța”.
„Răzvan Caratănase este un nume al prezentului și al viitorului”
Vă prezentăm în continuare, însă, prin vocea unor personalități ale culturii și artei românești, aprecierile de care se bucură laureatul premiilor Academiei Române.
„Privind lucrările graficianului Răzvan Caratănase sunt încântat și liniștit să constat că există în arta românească acea continuitate necesară oricărei culturi, pentru că artistul, evident, va duce mai departe flacăra înaintașilor săi prin talentul și măiestria de care dă dovadă, dar și pentru că este înzestrat, fără îndoială, cu acea sensibilitate specifică românilor.
Îl așteaptă un drum greu și plin de piedici, iar eu îi doresc să-și mențină alura de alergător de cursă lungă. Dacă va reuși - ceea ce eu cred - va ajunge unul dintre artiștii importanți ai graficii românești. În timp ce astăzi, în lume, arta excelează prin găselnițe, invenții ieftine, Răzvan Caratănase - cu seriozitate, cu încrâncenare aș putea spune - gravează materia asemenea înaintașilor săi, transformând plăcile gravate în operă de artă de sine stătătoare. De la Dürer, Rembrandt și, la noi, Aman, Răzvan Caratănase se poate înscrie pe linia marilor inovatori”. Eugen Mihăescu, Membru de Onoare al Academiei Române
„Răzvan Caratănase sau pentru noi toți talentatul și simpaticul ZuZu. (…) Caratănase este cu siguranță unul dintre graficienii cei mai talentați, nu voi spune ai tinerei generații, ci ai graficii românești; pentru că mai ales în domeniul gravurii, un domeniu care a cunoscut o perioadă de eclipsă, oameni talentați precum Răzvan Caratănase aduc un suflu nou și mă bucur că este așa. Stăpânește acest meșteșug al albului și al negrului în timp aș spune chiar suveran și desenul lui, tehnica lui, cultura lui plastică, vizuală sunt de invidiat. (…) să rețineți că Răzvan Caratănase este un nume al prezentului și al viitorului.
Dacă se poate accepta conceptul de „grafică monumentală”, opera de nobilă cultură clasică a lui ZuZu Caratănase - un tânăr artist ce devine reper în desenul și gravura noastră de astăzi - o dovedește cu prisosință”. Răzvan Theodorescu, Academician prof. univ. dr. d.Hc.
„Artistul Caratănase Răzvan-Constantin s-a impus în peisajul artistic ca o personalitate afiliată graficii și gravurii românești. (...) Încă din universitate s-a impus ca un student deschis experimentelor grafice excelând în tehnicile gravurii de la serigrafie, gravură în metal și lemn bazându-se pe un desen temeinic însușit. Aidoma unui «alura de alergător de cursă lungă» artistul acumulează etape ce se caracterizează prin puzderia de lucrări grafice prezente pe simezele multor galerii din țară și din străinătate, obținând premii ce aduc prestigiu artei românești contemporane.
Premiile l-au ambiționat și mai mult, lucrările adunate construind expoziții personale ce arătau clar viziunea la care ajunsese artistul, expozițiile fiind evenimente ale vieții cotidiene, puncte de reper în evoluția lui artistică, dar și în peisajul cultural artistic al timpului. (...)”. Mircia Dumitrescu, Academician prof. univ. dr. d.Hc.
Citește și:
#sărbătoreşteDobrogea. ZIUA de Constanţa, partener într-un proiect în premieră Mini-interviu cu Răzvan Caratănase - „La «Gestul în desen», artistul este flancat de câteva somităţi ale culturii române“
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii