Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
18:25 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Săptămâna 3 (16-22 ianuarie) Cartea săptămânii – Arta parentajului plin de respect – Sura Hart și Victoria Kindle Hodson

ro

16 Jan, 2023 12:02 1097 Marime text


Editura Herald, 2020
Pagina 27


”Mulți cred că misiunea unui părinte este aceea de a transmite și impune un set de valori culturale. Metodele obișnuite de a face acest lucru includ mustrări, sfaturi, ordine și corecții. Această orientare spre modelul de ”părinte – profesor” este, din nefericire, cadrul care creează părinți frustrați, copii iritați și conflicte. În timp ce voi faceți tot ce vă stă în puteri pentru a le transmite copiilor un set de valori culturale, ei fac tot ce pot pentru a-și dezvolta o direcție proprie în viață și respect de sine. Cel mai adesea, copiii învață să vă ignore sfaturile. Ajung să evite să mai spună orice ar putea duce la o nouă prelegere, mustrare sau la un nou ultimatum care să le aducă aminte că nu se ridică la înălțimea așteptărilor voastre.

Bineînțeles că vă doriți, ca părinți, să aveți influență asupra copiilor voștri; vreți să le transmiteți valori și să-i călăuziți în moduri care să contribuie la fericirea și la succesul lor în viață. Întrebarea este: cum puteți avea o mai mare influență asupra copiilor voștri? Ținându-le predici și impunându-le sarcini sau împărtășindu-vă valorile și trăind conform acestora?
Toată lumea știe că acțiunile vorbesc mai puternic decât cuvintele. De fapt, studiile arată că numai 5% dintre lucrurile pe care le învățăm pe parcursul întregii vieți se obțin prin instruire: 95% din ceea ce ne amintim vine din interacțiuni de familie sau sociale. Copiii învață mai mult din ceea ce faceți decât din ceea ce spuneți și, cel mai probabil, sunteți conștienți de acest lucru.

Vă puteți auzi propriile cuvinte atunci când ascultați cum vorbesc doi frați între ei. Vă puteți observa copiii folosind cu voi aceleași raționamente pe care și voi le folosiți cu ei. Gândiți-vă un moment la ce ați învățat de la părinții voștri. Ați învățat cel mai mult din lucrurile pe care vi le-au spus? Ați ascultat măcar jumătate din ce v-au spus? Sau ați învățat cel mai mult din ce i-ați văzut făcând și din felul în care și-au trăit viața? Mulți părinți ne spun că au învățat din experiențele dureroase avute cu părinții lor lucrurile pe care nu vor să le facă cu proprii lor copii. Indiferent că au fost un model pozitiv sau negativ, acțiunile părinților voștri reprezintă principala forță care determină cum vă creșteți acum copiii și cum vă trăiți viața.

Copiii au nevoie de părinți care trăiesc onest și fidel valorilor lor. Părinții au șansa să fie un exemplu și să ofere un model de viață copiilor lor. Este o invitație și o oportunitate și, pentru mulți, este un stimulent puternic de a-și da seama ce este important și plin de semnificație pentru el și de a se strădui să trăiască în armonie cu sensul pe care îl descoperă.

Scopul nu este perfecțiunea, ci a trăi autentic, fiindu-vă clar ce este important și adevărat pentru voi. Renunțarea la idealul de a fi un părinte perfect vă poate aduce o imensă ușurare. În felul acesta, când o dați în bară și vă abateți de la valorile voastre – ceea ce se va întâmpla – nu veți mai aluneca pe panta autoînvinovățirii, ci vă veți putea bucura de oportunitatea de a fi onești cu copiii voștri și de a le permite să învețe cum arată și cum sună onestitatea. Și pentru că nu vă mai așteptați să fiți perfecți, veți aștepta cu atât mai puțină perfecțiune din partea copiilor voștri”.


Mă bucur să începem astăzi o carte interesantă, provocatoare și utilă, în același timp.

Suntem într-o săptămână cu lună în scădere și avem luna nouă duminică pe 22 ianuarie, în același timp cu începerea Anului nou chinezesc al Iepurelui de apă. Un simbol al păcii, relațiilor și răbdării, iepurele de apă ne amintește de conexiunea profundă cu strămoșii, prin ADN dar și prin obiceiurile și convingerile învățate de la ei.

Se schimbă energia lumii. Să ne acordăm la ea, având o săptămână cât mai echilibrată, cu atenție la mâncare, respirație, exerciții fizice și cu focalizare pe curățenie, eliminări și echilibrare.

Cu iubire, tuturor



Sursa foto-text: facebook/ Zyanna Orinda 



 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii