Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:28 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine „Senzații și simțuri”, într-un scenariu imaginat de dr. Sorina Soescu

ro

22 Apr, 2020 09:04 2128 Marime text

De data aceasta, dr. Sorina Soescu, prin cea mai recentă postare a sa pe pagina de Facebook (Zyanna Orinda), propune un scenariu la care mulți nu ne-am fi gândit, poate. O paralelă între animalele domestice și... corpul omenesc.

„Corpul fizic este cea mai reală și importantă parte a noastră, ca oameni. Este un corp creat de Divin și de o perfecțiune pe care nimeni nu o înțelege deplin.
 
Simțurile sale sunt conectate cu lumea din jur. Prin simțuri și senzații, corpul fizic trăiește în prezent, în aici și acum.
 
În lumea civilizată, oamenii se poartă cu corpul omenesc la fel de bine cum se poartă cu animalele. Corpul omenesc este tot animalic și primește același tratament.
 
Oamenii civilizați au ales să domesticească circa 20 de animale și să distrugă sute de specii de animale «sălbatice», care nu s-au lăsat domesticite.
 
Și modul în care se poartă cu animalele domestice este modul în care se poartă cu corpul fizic.
 
Pe animalele domestice oamenii le închid în țarcuri, le mutilează coarnele și cozile, le fac vaccinuri, iau puii de la mame, le dau mâncare proastă și le pun la reprodus când vor oamenii și cu cine vor oamenii, de ies o mulțime de monstruozități.
 

Cu corpul fizic se întâmplă la fel. Mâncarea pe care o primesc oamenii închiși în țarcuri numite apartamente determină o pierdere treptată a simțurilor - vederea (aproape toți oamenii au ochelari), auzul (țiuituri în urechi și urechi înfundate, otite), mirosul (nasul este plin de mucus de la lactate și făinoase) și gustul (substanțele chimice ard mucoasa bucală).
Iar mai nou, odată cu izolarea, s-a pierdut și simțul tactil, al atingerii, al mângâierii, al contactului fizic, de care oamenii au nevoie pentru a-și simți corpul fizic.
Distanța socială ne izolează de noi înșine, nu de ceilalți. Ne simțim din ce în ce mai singuri, mai ciudat de izolați într-un corp pe care nu-l cunoaștem și înțelegem (și pe care îl exploram doar cu ajutorul celorlalți).
 
Așa cum animalele domestice sunt ținute în suferință și «cumpărate» cu mâncare și promisiune de protecție, la fel și corpurile fizice sunt ținute în suferință și promisiuni de protecție și siguranță.
 
Nu este nicio diferență în comportamentul oamenilor civilizați față de partea «animalică» a lumii naturale sau a lor.
 
Singura parte tratată bine în prezent este Mintea, care este mereu ținută ocupată (cu știri interesante și cu filme educativ-manipulatoare). Ea este fericită când se cuplează cu computerul, smart-phone-ul și televizorul, adică la conectarea cu inteligența artificială.

 
Oamenii au creat o nouă specie în lumea asta: animalele domestice. Oare asta se întâmplă acum, se creează o nouă specie - oamenii «domestici» sau semi-computerizați?
 
Mintea mea este sprințară când se joacă cu scenarii. Este fericită când este pe Net. Am nevoie de energie să mă deconectez de la aparate și să fac și altceva.
 
Mă bucur să fiu alături de voi, și în scenarii frumoase și în unele mai greu de digerat. Realitatea este formată din tot.
După ce i-am făcut pe plac minții și am scris postarea, mă duc să echilibrez și corpul fizic, cu câteva exerciții de yoga.
Să fie câte puțin pentru fiecare.
Vă doresc zile frumoase de primăvară.
Vă iubesc”.

Sursa foto: Facebook Zyanna Orinda
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii