Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:34 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine. Studenție-n pandemie Puternica influență a stagiilor de practică și a voluntariatului asupra viitorului loc de muncă

ro

21 Dec, 2020 00:00 2815 Marime text

Universitatea „Ovidius” din Constanța a organizat, în perioada noiembrie-decembrie 2020, patru evenimente de informare a studenților pentru comunicarea importanței stagiilor de practică, de internship și a activităților de voluntariat pentru creșterea angajabilităţii.

În cadrul acestor evenimente au fost invitați, ca speakeri, reprezentanți ai asociațiilor studențești, reprezentanți ai programului Constanța - Capitala Tineretului din România 2021-2022, reprezentanți ai Biroului pentru Programul Erasmus Plus, studenți care au desfășurat activități de voluntariat, absolvenți ai universității, precum și parteneri de practică ai UOC.

„Participanții la eveniment au abordat aspecte referitoare la activitățile de voluntariat, la procesele de recrutare a voluntarilor, la desfășurarea stagiilor de internship în țară și în străinătate, precum și la modalitățile prin care aceste activități pot fi valorificate la locul de muncă.  
Evenimentele s-au desfășurat online și au reunit peste 200 de studenți ai universității”, a declarat conf.univ.dr. Andreea-Daniela MORARU, director de proiect.
Organizarea acestor manifestări a făcut parte din activitățile desfășurate în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2020-0652, Echitate socială și competitivitate în parteneriat cu mediul socio-economic într-o universitate europeană modernă, finanțat de către Ministerul Educației și Cercetării prin Fondul de Dezvoltare Instituțională.
 
„Punctele cheie care mă fac să redevin în fiecare an student Erasmus”
Unul dintre obiectivele principale ale proiectului a vizat optimizarea inserției absolvenților pe piața muncii.
Deosebit de interesante pentru participanți au fost prezentările studenților care au desfășurat activități de practică în străinătate. Aceștia au prezentat informații despre stagiile de practică și despre impactul acestor experiențe asupra parcursului lor academic și profesional, iar feed-backul participanților a fost unul foarte bun, mulți participanți adresând întrebări și solicitând informații suplimentare despre cum pot accesa astfel de oportunități.
Andreea Jereghi – masterandă la Facultatea de Științe Economice, specializarea Administrarea Afacerilor in Turism, Comerț și Servicii, a desfășurat deja două stagii de practică prin Programul Erasmus Plus și a aplicat pentru un al treilea stagiu în vara anului 2021.
„Pentru mine, o studentă dornică de aventură, Programul Erasmus Plus a însemnat experiență de lansare în carieră.  Am avut ocazia fericită să descopăr insula Cretă, unde am ales ca partener de practică un hotel apreciat din Hersonissos (Sunshine Hotel + Seaside wing H. 4*), iar postul de practicant- Front office Manager Assistant m-a modelat ca tânăr specialist și am descoperit viața hotelului de tip All Inclusive specific grecesc. În anul următor, tot prin intermediul Programului Erasmus Plus, am ales să desfășor activitatea de practică în Turcia-Antalya (am văzut atâtea hoteluri cât un turist în întreaga viață!). Total diferită față de activitatea din anul anterior, postul de Assistant guide oferit de Tour-Operatorul Calypso Tour, a fost unul plin de surprize și provocări. Am desfășurat activități ca întâmpinarea oaspeților la aeroport, însoțirea turiștilor în tururi și excursii ghidate, asistență în timpul shoppingului și la hotel.
Am reușit să vizitez și să descopăr destinații în care nici nu visam să ajung, iar experiența cu siguranță nu va fi uitată întreagă viață. Cred că învingerea fricilor și construirea unei imagini personale pozitive atât pe plan profesional, cât și emoțional sunt punctele cheie care mă fac să redevin în fiecare an student Erasmus. Urmează să mai desfășor un stagiu de practică, sper într-o nouă postură și destinație, iar la sfârșit nu pot spune decât un mare mulțumesc echipei ce face posibil acest lucru pentru oportunitățile unei studenții de vis!”.

 
Campania „Candidat la studenție” pentru liceeni
Tot în cadrul proiectului CNFIS-FDI-2020-0652, Echitate socială și competitivitate în parteneriat cu mediul socio-economic într-o universitate europeană modernă, peste 1.600 de elevi din județele Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Ialomița și Călărași au participat la campania „Candidat la studenție”, organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța, în perioada octombrie-noiembrie 2020. 400 dintre aceștia au fost incluși și în activitatea de consiliere profesională.
Alături de reprezentanții universității, la campanie au participat și studenți voluntari, care au discutat cu elevii despre propria experiență ca student și despre oportunitățile oferite de acest statut. Studenții au accentuat, în prezentările susținute, importanța continuării studiilor după absolvirea liceului și necesitatea alegerii informate.  În cadrul acțiunii au fost organizate și o serie de seminarii de orientare și consiliere profesională pentru elevi, în cadrul cărora au fost aplicate teste de interese vocaționale. Ulterior, acestea au fost prelucrate, planurile de carieră fiind transmise centralizat către liceele participante.
 
 
Citește și:

Universitatea Ovidius din Constanţa Prima ediție a concursului „Puterea cuvintelor” și-a desemnat câștigătorii

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii