#ConstanțaEsteBine Un proiect al Colegiului Național „Mihai Eminescu” va primi finanțare din partea Centrului Pentru Inovare Publică
#ConstanțaEsteBine: Un proiect al Colegiului Național „Mihai Eminescu” va primi finanțare din partea Centrului
03 Nov, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3314
Marime text
- În septembrie 2019, Centrul Pentru Inovare Publică a selectat cinci licee din România pentru a participa la pilotarea procesului de bugetare participativă (PB) la școală.
- Bugetarea participativă (BP) este un proces democratic prin care membrii unei comunități decid cum va fi cheltuită o parte a bugetului public. În cazul nostru, comunitatea este școala, iar membrii ei sunt elevii, părinții, profesorii și ceilalți angajați ai școlii
Procesul bugetare participativă la școală cuprinde următoarele etape: planificarea, introducerea conceptelor și informarea, participanții (elevi, profesori, părinți) participă la cel puțin una (profesori, părinți) sau mai multe (elevii) sesiuni de formare, introducând elemente de bugetare, proiectare, analiză, negociere etc.; toți cei implicați primesc informații complete despre întregul proces, colectarea ideilor de proiect, dezbaterea proiectelor și votul. Proiectul câștigător primește finanțarea de la Centrul Pentru Inovare Publică, fiind apoi implementat de către elevii clasei cu sprijinul conducerii școlii și al părinților.
Colegiul Național „Mihai Eminescu” Constanța este unul dintre cele cinci licee selectate pentru a participa la proiectul pilot „Bugetare participativă la școală”, în perioada noiembrie 2019 - octombrie 2020.
Elevii clasei a XII-a D, coordonați de către profesorul diriginte Nicoleta Benchea, beneficiază de avantajele unei experiențe de învățare inedite și va primi finanțare pentru un proiect educațional al clasei.
Pe parcursul procesului de bugetare participativă la școală, elevii au participat la o sesiune de formare dobândind cunoștințe generale de management al proiectelor. Au identificat nevoile clasei, au stabilit obiective și au planificat activități, au proiectat un mic buget și au analizat riscurile. Cele cinci proiecte, rezultate din munca în echipă, au fost prezentate și dezbătute în baza unui scenariu on-line, în data de 27 octombrie 2020, cu participarea reprezentanților Centrului Pentru Inovare Publică, Nicoleta Voicu și Andrei Pârvan și directorul adjunct al Colegiului Național „Mihai Eminescu”, prof. Bianca Ibadula.
Procesul de votare s-a desfășurat în zilele de 27-29 octombrie 2020, electronic. Proiectul câștigător „O altfel de clasă” va primi în luna noiembrie finanțarea din partea Centrului Pentru Inovare Publică pentru a fi implementat de către elevii clasei a XII-a D, coordonați de prof. Nicoleta Benchea.
Citește și:
Ce a însemnat Ziua Euroscola, de la Strasbourg, pentru echipa Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” (galerie foto)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii