Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:31 03 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Valul 6 de energie - partea întâi - ziua 10. 17 mai 2024. Să avem cu toții o zi prezentă și să trăim frumos viața

ro

17 May, 2024 09:31 525 Marime text


Valul 6 de energie - partea întâi - ziua 10
17 mai 2024

Astăzi este a treia zi când omagiez și onorez viața doamnei profesoare care mi-a fost mamă în această viață.
Printre preferințele mamei s-au numărat întotdeauna dansul și cântecele, spectacolele și evenimentele culturale.
Adora să meargă la Festivalul muzicii de operă și de balet, organizat anual la Constanța de teatrul Oleg Danovski din localitate.
Participa la cenaclul Ligii scriitorilor locali, pentru că îi admira pe poeți și scriitori, și venea acasă cu cărțile cu autograf, din care ne citea tuturor și recita poezii.
În excursiile în care mergea făcea mereu atmosferă, cânta și recita poezii, glumea și aducea veselie.

Mamei nu-i plăcea atmosfera mohorâtă, cu oameni serioși și îngândurați.
Spunea mereu că viața este prea scurtă să stai încruntat, și în cele mai dificile și grele momente ale vieții ei (și au fost suficiente), mama începea și cânta, fredona, mergea la coafor, își făcea unghiile și se îmbrăca frumos.
În ultimii ani, când stătea în casă era mereu aranjată, coafată, rujată și cu cercei, brățări. Se gătea special înainte să intre în bucătărie. Spunea mereu că dacă nu se simte bine cu ea, nu poate să se apuce de gătit mâncare.

În ultimele luni de boală, când a fost țintuită în pat, se străduia să-și mențină spiritul optimist, în ciuda durerile mari și a suferinței. În zilele mai bune, se aranja și ruja.
Când a ieșit din spital, ne-a chemat lângă patul ei, să ne cânte romanțe
De Paște, s-a îmbrăcat frumos, în roșu și ne-a așteptat să ciocnim ouă, deși suferința îi măcina puternic trupul.

Am onorat această viață vibrantă și dinamică, chiar și în zilele de înmormântare. A avut la priveghi muzică de operă, din Traviata și Rigolleto. Iar la coborârea în mormânt, am pus aria Violetei din Traviata (ne-a permis părintele să întrerupem slujba, pentru câteva minute). Finalul ariei Violetei este un strigăt disperat de Adio. Partea interesantă a fost momentul în care părintele s-a plictisit de muzica de operă, și exact înainte de ”adio-ul” final, a întrerupt cântecul și a re-început slujba cu ”Hristos a înviat!”.
Dincolo de valul dintre lumi, mama nu ne-a lăsat să punem cântecul cu ”Adio” la final și a preferat ”Hristos a înviat!”
Mesajul și lecția finală a doamnei profesoare a fost ”viața continuă, copii, trăiți frumos, așa cum v-am învățat!”

Lecțiile doamnei profesoare, inclusiv lecția finală în care ne-a amintit că Viața Sufletului, a Christului interior, este veșnică – sunt comorile pe care le-a lăsat cu noi la trecerea dincolo.

Lunile alături de mama, care se pregătea pentru trecere, ultimele sale zile din viață, zilele ceremonialului înmormântării – toate au fost alternanțe viață – moarte – pe care le-am trăit cu mare intensitate.

Vă aștept de astăzi într-o săptămână, tot într-o vineri, pe 24 mai la Webinarul despre ”Alternanțe” - https://alchida.ro/.../webinar-alternanta-sustinut-de-dr.../ pentru a împărtăși împreună înțelepciunea dobândită despre viață, prilejuită de proximitatea morții. Alternanța supremă, viață moarte, este dinamica ce oferă forța vieții.

Doamna profesoară ne-a ajutat să învățăm lecții despre viață, până la finalul propriei sale existențe, și chiar și din moarte.
Astăzi, vineri, în zi luminată și cu energie intensă, vă las cu mesajul din cântecul final ce i-a însoțit închiderea ciclului vieții în această lume: Hristos a înviat!

Să avem cu toții o zi prezentă și să trăim frumos viața.
Este tot ce avem
Cu iubire, tuturor


Text+foto: Facebook/Zyanna Orinda
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii