Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:43 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Valul 7 de energie – partea întâi – ziua 5. 11 iunie 2024. Energia lunii în creștere se intensifică

ro

11 Jun, 2024 10:49 764 Marime text


Valul 7 de energie – partea întâi – ziua 5
11 iunie 2024

Energia lunii în creștere se intensifică, radiațiile furtunilor solare au atins maxime zilele trecute, corpurile se resimt și au nevoie de susținere.

Mineralele și vitaminele sunt componentele din alimente care ajută cel mai bine în aceste momente.
Și nu este vorba despre capsule sau siropuri.
Ci de sursele naturale ale nutrienților, alimentele.

Răsfoind cartea dr. Jean Valnet, am dat peste câteva pagini despre napi.
Napii (Brassica napus) sunt alte plante comestibile din familia Crucifere (de unde avem și varza, conopida, brocolli, ridichile, hreanul și altele).

Sunt plante cu un conținut mare de sulf, ce ne ajută în special intestinele în reglarea florei și dinamica acestora.
Napii sunt tuberculi cunoscuți în zonele rurale ale României și folosiți în diferite forme:
Napii cruzi și rași pe răzătoare sunt preparați sub formă de salate savuroase alături de morcovi și ceva ceapă verde (sau mărar, pătrunjel, hazmațuchi).

Secretul la toate plantele bogate în Sulf, care pot declanșa balonare, este să le combini cu plante ”carminative” (anti-gaze) – precum mirodeniile (mărar, chimen, cimbru, hazmațuchi și altele).

Napii copți sau fierți sunt foarte digerabili, nu au atâta amidon precum cartofii, și au gust extrem de plăcut. Îmi place să le adaug puțin sumac sau ”Adio sare!” de la Sonnentor și îi consum simpli, ca masă de seară.

Napii se pot combina cu alte rădăcinoase, precum morcovii și pătrunjelul, în supe de legume, sau supe creme, foarte utile în situații de digestie sensibilă, floră intestinală tulburată, diferite intoleranțe alimentare.

Și napii pot fi folosiți la murături, la fel ca și varza, conopida, fiind o sursă de probiotice naturale.

Dr. Jean Valnet spune în cartea sa că din punct de vedere gastronomic, napul a fost totdeauna apreciat în ciorbe, pe care le aromatizează.
Tot el spune că din punct de vedere al sănătății, napul este prototipul legumei indicată tuturor: tinerilor și bătrânior, sedentarilor, ca și sportivilor, și în acest ultim caz este vorba de bogăția sa minerală, care constituie un adevărat tonic: calciu, fosfor, potasiu, magneziu, sulf, iod, arsenic, zaharuri (7,4%), vitamine A, B și C. Iar în frunze, fier și cupru.

În anul 1971, dr. Valnet a ținut o conferință în fața a 1000 de sportivi selecționați, având un discurs împotriva ”îndopării cu carne” a sportivilor și pentru o alimentație echilibrată. Titlul conferinței: ”Pentru a fi un adevărat campion, trebuie să ai sânge de nap”.

Consumul zilnic de nap crud are un efect benefic în acnee, eczeme, în gută, litiaza renală, cistite și enterite.

Medicinal i se recunosc proprietățile revitalizante, diuretice (ajută la eliminarea sărurilor de acid uric, foarte util în acidoza limfatică), ușor anti-inflamator și răcoritor, în acidoza generalizată și pectoral (protejează de apariția mucusului).

Vă invit să mergeți la piață și să căutați napii. Sunt alimente care încă se mai pot întâlni pe tarabe, pentru că mai sunt nostalgici care îi cultivă în curțile lor.

O legumă extrem de valoroasă, importantă pentru echilibrarea glicemiei, menținerea echilibrului mineralelor și tonifiere dispare din cultura noastră, și a Europei.

Credeți că vom putea vreodată să înlocuim natura cu pastile, pliculețe cu prafuri, siropuri sau tincturi?
Credeți că variantele de hrană ultraprocesată de pe rafturile magazinelor, care au nevoie de ambalaje strălucitoare sunt utile corpurilor noastre?

Credeți că poveștile despre ”calorii” și ”colagen” țin seama de conexiunile reale între corpurile vii, oameni, plante, animale?
Astăzi vă invit într-o altă zi conștientă, prezentă, atentă la ”poveștile sociale” și dacă se poate, cu un meniu cât mai apropiat de nevoile reale ale corpului, din această perioadă.

Cu iubire, tuturor


Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii