Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:05 01 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 117 – 26.04.2022. Astăzi sărbătoresc gura

ro

26 Apr, 2022 10:38 1287 Marime text
Constanța este bine
 
  • În medicina scolastică este numită cavitatea bucală, dar îmi place termenul popular folosit în limba română ”gura”, pentru că este aproape de ”gaura”, adică descrie evident această parte din corpul nostru. O deschidere. Intrare și ieșire. Loc de tranziție.

Astăzi îi dedicăm o zi în totalitate.

Cu ajutorul acestei ”găuri” noi menținem viața în corpul fizic.

Viața intră prin intermediul hranei, fluidelor și aerului.

Și viața este întreținută cu ajutorul comunicării verbale, a cuvintelor și sunetelor, ce sunt eliberate din interior.
Prin intermediul gurii se realizează o mulțime de procese esențiale pentru corpul nostru.

Alimentația începe aici. Masticația este prima etapă (și atât de importantă) în digerarea atât a alimentelor, cât și a întâmplărilor și emoțiilor din viața noastră.
Când treceți printr-o perioadă dificilă sau stresantă, strângeți puternici din mușchii maseteri, scrâșniți din dinți uneori (m-am trezit ieri făcând acest lucru, în timp ce conduceam pe o stradă aglomerată), sau vă strângeți puternic buzele (să nu strigați sau țipați în public).
Contează foarte mult antrenamentul masticației.
În cartea ”Dentiție sănătoasă” (de pe www.centrulnatura.ro/e-shop) există un capitol extensiv despre importanța acestui proces.

Când mestecăm bine fiecare gură de mâncare (sau fluid), impregnăm bine cu salivă ceea ce intră în corp. Și ne oferim timp și răgaz să ne decidem dacă vrem să înghițim sau nu ceea ce mestecăm. Am văzut adesea copiii mici cum scuipă ceea ce li se oferă, după câteva mestecări.
La fel și noi, când primim diferite propuneri (să participăm alături de alții în activități, să cumpărăm bunuri sau servicii etc) avem nevoie să mestecăm pe îndelete aceste propuneri. Dacă ne convin, ne place senzația și considerăm că ne sunt utile energetic, le putem înghiți și integra în activitatea noastră zilnică. Dar ne oferim și dreptul de a le refuza și scuipa.

Masticația se face cu ajutorul multor structuri din gură: dinți, limba, salivă, mușchii maseteri. Integritatea și buna funcționare a tuturor este esențială pentru a ne alimenta echilibrat și armonios.

Astăzi, de sărbătorirea gurii, vă invit să evaluați calitatea dentiției (mereu conectată cu funcția rinichilor), abilitatea limbii de a se mișca flexibil și cantitatea de salivă pe care o aveți la dispoziție.

Limba este implicată în modul în care rostiți cuvintele. Claritatea vorbirii depinde esențial de poziționarea și flexibilitatea limbii.


Vă rog să observați astăzi, în toate discuțiile pe care le aveți, cum oamenii stâlcesc cuvinte, înghit litere și cum transformă sunetele pentru a se potrivi poziției limbii lor. Cu cât o persoană este mai puțin flexibilă (la toate nivele vieții) cu atât limba este mai înțepenită și vorbirea este greoaie. Sau dimpotrivă, rapidă și împiedicată.
Exercițiile de dicție sunt o modalitate excelentă de îmbunătățire a vorbirii. Un discurs clar înseamnă o cale de comunicare cu ceilalți avantajoasă. Merită să vă jucați cu câteva exerciții de dicție pentru a vă corecta rigiditățile poziției limbii.

Cât despre calitatea și cantitatea de salivă care vă stă la dispoziției, să nu uitați că stresul usucă gura. Știm că suntem stresați pentru că pierdem saliva. Și dacă reușim să o menținem, în situații dificile, controlăm mai ușor restul de reacții fizice induse de stres.

Saliva este alcalină și ajută la echilibrarea și neutralizarea multor alimente acide pe care le folosim în nutriția zilnică. Dacă n-ar fi saliva, am muri în câțiva ani de folosire a cafelei, băuturilor acidulate, produselor de patiserie și altor alimente moderne.

Mestecarea pe îndelete a alimentelor ajută mult stomacul și ficatul, în eforturile lor ulterioare de digestie (și informează creierul și restul corpului despre conținutul pe care urmează să-l proceseze). Oricât de distrugătoare este o furtună, dacă suntem informați în avans de venirea sa, putem să ne pregătim să facem față mai bine.

Așa cum știți deja din multe postări, sunt o admiratoare a miracolului corpului uman, iar studiul fiecărei structuri și părți din acesta îmi întărește convingerile.

Am realizat că este nevoie să organizez un Webinar sau un curs întreg pentru a acoperi în detaliu informațiile de toate felurile despre gură (cavitatea bucală).

Mestecatul, dentiția și puterea deciziilor, limba și calitatea vorbirii, saliva și calitatea digestiei, mușchii maseteri și concentrarea/focalizarea, mucoasa bucală și simțul gustativ, apărarea limfatică a tractului digestiv și poziția ei strategică în zona gurii, absorbția rapidă prin mucoasa bucală a substanțelor terapeutice (homeopate, flori Bach, fitoterapice) – sunt câteva dintre temele care mi-au venit rapid în minte în timp ce scriam această postare.
Sunt curioasă dacă și pentru voi aceste teme sunt utile și ați dori mai multe informații, tehnici și idei despre vindecarea folosind cavitatea bucală/gura.
Întotdeauna am considerat cavitatea bucală un fel de ”Sesam deschide-te!” adică intrarea în peștera magică reprezentată de corpul omenesc (și tubul său digestiv).

Mă bucur să îmi propun sărbătorirea astăzi a gurii, pentru că una din posibilitățile sale este tocmai să rămână închisă (să nu se deschidă la orice, oricum).
Au trecut Sărbătorile pascale cu diferitele tipuri de abuzuri la care supunem gura (mâncat și vorbit în același timp), așa că astăzi este o zi perfectă pentru a realiza acțiunea de odihnă și închidere a sa. Tăcere și reducere consum alimentar.

Să avem o altă zi minunată, echilibrată și economizatoare de energie. Cu gura închisă.

Cu iubire, tuturor

Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii