Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:23 05 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 141 – 20.05.2022. Astăzi sărbătoresc căldura

ro

20 May, 2022 14:36 1594 Marime text
Constanța este bine
  • Corpul omenesc are capacitatea de a-și autoregla temperatura. Ficatul, împreună cu tiroida și suprarenalele, sunt principalele organe ce au grijă să crească sau să scadă temperatura corporală, pentru a ne ajusta mai bine la mediul în care ne aflăm.


Când în interiorul corpului este acidoză și stagnare limfatică (cu alte cuvinte, acizii care ard pe interior produc căldură), persoana este foarte călduroasă, transpiră cu ușurință și nu suportă bine căldura exterioară.

Vedem asta la mulți adulți, care își dau aerul condiționat la maxim, sau la copii care caută pernă rece și au dificultăți de dormit noaptea, în zilele călduroase (sau dacă este cald în cameră). În special în timpul somnului, când corpul este în repaus și circulația limfatică stagnează, acidoza se resimte mai intens (și corpul face eforturi să se auto-răcorească, prin transpirație).

Cealaltă circumstanță, când interiorul corpului este stagnare limfatică și acidoză poate fi exact opusul, cu iritare filete nervoase, proastă funcționare tiroidă, suprarenale, ficat și frisoane, frilozitate. Persoana nu se poate încălzi, oricât de gros se îmbracă și oricât de mult se expune la căldură. Dacă cineva trece de la alimentația gătită (producătoare masiv de acizi) la cea crudă, după câteva săptămâni apar frilozitatea și frisoanele. Durează luni de zile până când corpul se autoreglează și re-învață să funcționează cu un alt combustibil.

Prima oară când am făcut trecerea pe fructe, în urmă cu peste 10 ani, am avut șansa să călătoresc în Asia, și să stau luni bune în zone cu peste 31 grade temperatură (la exterior). Am putut sta pe fructe și sucuri fără nicio problemă (aș fi putut să stau complet fără mâncare, zile bune, datorită căldurii de afară). Revenind în România, în plină iarnă, corpul n-a reușit să se adapteze la frig și m-am reîntors, parțial, la hrană gătită, pe lângă cea crudă.
Temperatura mediului ambiant și starea de acidoză interioară a corpului determină continuu experiența pe care o avem în lume.

În orice epidemie de viroze, am întâlnit cazuri de febră înaltă și prelungită, dificil de stăpânit și tratat (scăparea de sub control a temperaturii interioare), dar și multe cazuri fără febră și doar cu eliminări moderate. Depinde de situația interioară a corpurilor și de căile / mecanismele de eliminare.

Astăzi sărbătoresc căldura pentru că este principala circumstanță care face foarte vizibilă starea organismului. Dacă există depuneri de reziduuri în corp, acidoză limfatică, ficat slăbit, suprarenale și tiroidă obosite, apariția căldurii va duce la neplăceri în experiența fizică și stare de oboseală. Transpirațiile abundente deshidratează și duc la eliminări de minerale, iar disconfortul asupra proceselor de gândire și emoțiilor este important.


Căldura vine la pachet cu lumina soarelui. Cu cât mai intensă căldura, adică lumina soarelui, cu atât mai puternic impactul asupra ochilor (unde se proiectează starea ficatului). Portul ochelarilor de soare a devenit normalul oamenilor moderni. Am observat că oamenii în echilibru, fără acidoză importantă, pot sta la soare fără ochelari destul de confortabil. Ochelarii de soare sunt alte ”instrumente” ale civilizației moderne inventate pentru a acoperi încărcarea cu acizi și staza limfatică (în ficat, în zona capului).

Căldura intensifică congestia la nivelul capului și vom observa obrajii roșii ai tuturor celor cu stagnare limfatică în zona capului, transpirația capului (frunte, păr, ceafă) și buzele uscate. Plus respirația dificilă, lipsa salivei și ochii uscați. Uscăciunea este efectul acizilor, cuplat cu cel al căldurii. Orice stări de disconfort ale corpului au întotdeauna mai mulți factori producători (nu doar cei exteriori).

Vine căldura pentru că soarele începe activitatea intensă, odată cu ziua foarte lungă a verii.

Ne bucurăm să ne încălzim rinichii și picioarele/mâinile, pentru că majoritatea avem dificultăți de circulație periferică și stări de frig. Dar vom fi atenți și la semnele de ”încingere”, care necesită hidratare și răcorire atentă.

Simt că frigul s-a cam terminat și intrăm în partea de expunere la căldură, în zona noastră geografică. Așa încât, să ne pregătim arsenalul de rezistență: fructele, fresh-urile, ceaiurile răcoritoare, dușurile frecvente în timpul zilei și vizita, de câte ori avem ocazia, la o piscină, la marginea unui râu, lac sau a mării. Apropierea apei, folosirea apei, hidroterapia reprezintă soluția naturală de echilibrare a reacției corpului la căldură.


Astăzi sărbătoresc căldura pentru că ea susține, în mod real, viața și dezvoltarea. Căldura soarelui este o declarație de iubire a astrului de pe firmament pentru toată viața de pe Pământ. Să avem cu toții o zi cât mai echilibrată și călduroasă

Cu iubire, tuturor

Articol și foto preluate de pe facebook/Zyanna Orinda

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii