Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:44 09 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 183 – 2.07.2022 Astăzi sărbătoresc Floarea Soarelui

ro

02 Jul, 2022 16:10 1376 Marime text
Am început luna iulie, cunoscută în popor ca și Cuptor, cu călduri și soare sus pe cer, cu radiații gamma și x, potopindu-ne celulele și adăugându-se radiațiilor 5G și tuturor câmpurilor electromagnetice ale vieții civilizate.
Natura, obișnuită cu potopul de radiații, întâmpină luna lui Cuptor cu o multitudine de flori și fructe.

Dintre florile verii, favorita mea dintotdeauna a fost și rămâne Floarea Soarelui.
Uriașă, socială (adoră să trăiască în grupuri), mereu zâmbitoare, prin culorile oferite, prietenoasă cu oamenii, Floarea Soarelui are o relație specială cu societatea umană.

Semințele sale reprezintă sursa cea mai cunoscută de ulei alimentar.
Dar și alte părți ale acestei plante extraordinare sunt comestibile, deși se cunoaște prea puțin acest detaliu. Pălăria tânără de floarea soarelui are o textură apropiată de cea de anghinare, dar cu un gust deosebit.

Am descoperit acest amănunt când am găsit pierdută pe rafturile unui restaurant familial din Viscri o carte de bucate neobișnuită și interesantă, intitulată ”Ierburi uitate” de Mona Petre. Autoarea explorează bucătăria veche românească și rețete din cărți de bucate foarte vechi, de 200-300 de ani, re-descoperind surse de hrană aproape de natură și de inima românilor.

M-a impresionat detaliul cu care este realizată cartea, calitatea fotografiilor, dar și acuratețea textelor. Aici am descoperit la pagina 113 o rețetă de ”Anghinare de floarea soarelui”, în care se folosesc pălării tinere de floarea soarelui, care se opăresc în apă clocotită 4-5 minute și apoi sunt lăsate la foc mediu câteva minute până se înmoaie și pot fi străpunse cu furculița. Acestea sunt apoi curățate, tăiate în cuburi și se adaugă la salate sau mâncăruri de legume, întocmai precum anghinarea (sau chiar păstrate la frigider, câteva zile, în cutie ermetică). Autoarea face o combinație la tigaie cu iuțari (ciuperci sălbatice), știr verde și gnochii (preparați de casă).

Dar sunt posibile orice alte rețete de combinații.
Se pare că gustul pălăriilor tinere de floarea soarelui este special, cu un post-gust (gustul care rămâne în gură după aceea) aproape rășinos, asemănat de unii cu aroma acelor de pin sau a scoarței de brad (pe care este posibil să o cunoașteți de la faimoasa brânză de burduf maturată în coajă). Nu este pe placul tuturor, ca multe dintre gusturile neobișnuite, dar aceste ”anghinare” de Floarea Soarelui sunt suficient de apreciate cât să intre în meniul unor localuri destul de pretențioase de pe glob.


Floarea soarelui, regina florilor și preoteasa astrului zilei, care îl urmează în drumul său pe cer cu pălăria ei inconfundabilă, se dovedește încă o dată extrem de folositoare ca sursă de hrană pentru om.
Ea este și preferata multor insecte, care o aleg pentru polenizare, pe lângă faptul că este preferata agricultorilor (deloc pretențioasă, rezistentă și foarte eficientă ca și cultură). Mierea de floarea soarelui este delicată, aurie, limpede și cu gust intens.

Floarea soarelui este un exemplu de specie din natură ce a găsit o relație de alianță cu noi, oamenii, în binele ambelor specii. Ea este cultivată și i se permite un ciclul de creștere, iar roadele sale ne motivează pe noi să investim energia în cultivarea ei, ajutând-o an de an în dezvoltarea întregului său potențial.
Astăzi sărbătoresc floarea soarelui pentru că ne amintește de viață, de bucurie, de lumina soarelui, de hrănire și abundență (ce poate fi mai abundentă decât o pălărie de floarea soarelui plină ochi cu semințe?) și de colaborarea între specii. De faptul că împreună, în beneficiul tuturor celor implicați, putem să găsim cele mai bune soluții.

Dacă am fi căutat un simbol pentru intențiile noastre umane, care să exprime abundența infinită a Naturii și cooperarea între specii, Floarea Soarelui ne stă la îndemână, cu spiralele energiei interioare vizibile în aranjamentul semințelor, petalelor și frunzelor.
Cuptorul lunii iulie coace roadele Naturii, pentru recolta de toamnă. Floarea Soarelui se va număra printre sursele de hrană ale noastre, oferite de natura atât de generoasă a planetei.


Să avem o zi de sâmbătă cât mai abundentă și luminoasă ca o floarea soarelui prietenoasă și zâmbind la soare
Cu iubire, tuturor

Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii