Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:56 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 187 – 6.07.2022 Astăzi sărbătoresc aricii

ro

06 Jul, 2022 20:25 1427 Marime text
Mare parte din cultura despre Natură este oferită copiilor de la bloc sub forma desenelor animate sau filmelor editate. În acest fel, li se spun diferite povești despre specii de animale, insecte, despre arbori și flori, fiindu-le prezentate fel și fel de personaje ”pozitive” sau ”negative” (pentru că dualitatea lumii trebuie menținută cu povești).

Despre Arici am aflat prima oară în viața mea din paginile unei reviste cu benzi desenate pentru copiii, numită Arici Pogonici.
Știam că arată ca în caricaturile din acele desene, cu acele în spate și figura asemănătoare unui șobolan.
Nu cunoșteam nimic despre animalul propriu-zis, posibilitățile și abilitățile sale.

L-am mai întâlnit ulterior în povești, unde era acel personaj care frecvent cunoștea ”iarba fiarelor”, deschizătoarea oricăror feluri de lacăte.
Sau uneori, cunoștea izvoarele de ”apă vie” și ”apă moartă”, ajutând eroii poveștilor să obțină aceste atribute în drumul lor prin lume.
Nu de puține ori am tot găsit atributul de ”arici solomonar”, adică acea ființă ce are capacitatea să resusciteze pe cei morți.

L-am întâlnit de mai multe ori, în diferite povești și diferite cărți, astfel încât ariciul a rămas, pentru mintea mea de copil și gândirea magică ce mi s-a programat prin desene animate și povești, un personaj interesant. Undeva la limita magică între lumi, dar mereu binevoitor față de ființele umane care apelau la serviciile sale.
Când am început să mă reîntorc în Natură și să o re-descopăr drept ceea ce este, nu ceea ce mi s-a prezentat în desene animate și povești, am refăcut și toate informațiile despre speciile pe care le-am întâlnit.
Aricii i-am descoperit a fi entități ce mențin echilibrul ecologic al unei zone, fiind animale curajoase, rezistente și mai ales, reglatoare.

Unde sunt arici, nu prea sunt șoareci, șobolani sau șerpi, pentru că fac o competiție pe nișa de hrănire. Dacă o familie de arici ia în stăpânire un teritoriu, se reface echilibrul între speciile care pot să se dezvolte excesiv în acel teritoriu (melci, omizi, etc).

Am observat cum în grădina noastră, în mulți ani, am avut prea mulți melci, sau prea multe omizi, ori prea multe insecte și țânțari,

Este evident dezechilibrul prezent atunci când tulburi ecosistemul și te așezi acolo unde furnicile, gândacii, păianjenii, fluturii de noapte sau șopârlele aveau case și zonă de viețuire.
Anul acesta am descoperit în grădină o familie de arici. Întâi am zărit în unele seri aricii adulți, dând târcoale grădinii și trecând dintr-o grădină în alta, pe sub gard. Și zilele trecute, am dat peste un pui de arici, obosit și toropit de căldura zilei, care s-a așezat să se odihnească lângă niște frunze. L-am studiat cu atenție și multă curiozitate. Ce minune a naturii, structura acelor și a biologiei acestui arici. Ce frumusețe și desăvârșire a Creatorului, în fiecare viețuitoare, ce își are locul bine definit în ciclul perpetuu al vieții.

L-am văzut cum respira, cum mirosea cu atenție totul, cum era atent la zgomote și atingeri, cum reacționa la apropierea noastră, prin instinctele sale de supraviețuire: se făcea că nu mișcă. Puiul de arici mi-a arătat că familia de adulți pe care o tot văzusem în grădină s-a decis să rămână în zonă. Mă bucură mult prezența lor.
Aș dori să înțeleg mai mult despre energia acestei specii de viețuitoare, care nu prea mai are locuri prietenoase în care să se refugieze.

Grădinile multor case au peluze cu gazon stropit cu toate substanțele chimice. Pentru animalele sălbatice, locul de găsit o casă și o zonă prietenoasă se micșorează continuu.

Mă bucur să știu că familia de arici a considerat că poate să aibă pui la noi în grădină. Înseamnă că se simt în siguranță. Și ne fac și pe noi să ne simțim confortabil cu alegerile noastre.

Astăzi sărbătoresc aricii pentru că mă ajută să refac programarea mentală a copilăriei. Învăț să mă raportez la natură și speciile sale cu mult respect, cu atenție și fără povești. Doar observând și folosindu-mi propriile simțuri și atenția. Ieșind din gândirea magică, din copilărie.
Vă doresc tuturor o zi minunată, de iulie, cu onorarea aricilor, a căror energie să vă aducă fiecăruia un strop din magia lumii Naturale. Să nu uităm că dincolo de povești, chiar există o realitate fascinantă. O vom descoperi doar dacă vom ridica nasul din ecrane.
O zi cu lumină, tuturor
Cu iubire

Articol și foto preluate de pe facebook/ZyannaOrinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii