Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:20 28 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 200 – 19.07.2022. Astăzi sărbătoresc briza

ro

19 Jul, 2022 17:50 1268 Marime text


Ce zi frumoasă avem astăzi: a 200-a zi din anul 2022.

Timpul se scurge liniar, dacă este să ne luăm după emisfera stângă a creierului, cea care ne menține structurile de spațiu și timp, logica și vorbirea.
Dar dacă ne luăm după emisfera dreaptă a creierului, ziua frumoasă de astăzi este în fiecare zi, chiar în fiecare oră și în fiecare moment când trăiesc relaxat în corpul meu și în circumstanțele vieții mele.

Adică, timpul nu prea mișcă, decât în imaginația mea și în acțiunea gravitației asupra corpului fizic.

Tot ce am nevoie în fiecare moment este să-mi fac viața mai frumoasă și mai bună.

Într-o perioadă cu căldură intensă, în care valuri de radiații se abat necruțătoare peste pământ (și corpurile noastre biologice), tot ce pot face este să mă bucur de orice mă poate ajuta: apa, vântul, umbra arborilor, locurile mai răcoroase din munți etc.

Pentru că sunt la mare, în plin sezon estival, astăzi aleg să onorez și celebrez prezența brizei. Oricât este de cald afară, pe malul mării briza ne răcorește continuu.

Constănțenii au o vorbă: pe malul mării, nu bate vântul 3-5 zile pe an.

În rest, briza își face treaba. Dimineața, la prânz, seara, schimbând direcțiile și schimbând temperatura aerului. Ba se mișcă mase de aer cald, ba mase de aer rece, ba suflă sud-estul înfoiat, făcând valuri ce dau fiori salvamarilor, ba suflă vestul nebunatic, stârnind câte o scurtă furtună de vară (se scutură norii, se face un duș rapid pământului încins și totul este gata în 1-2 ore), ba suflă nordul cel răcoros, care trimite fiori prin rinichii celor obosiți.

Briza este continuu prezentă pe malul mării, astfel încât oamenii nu simt real căldura intensă ce vine de la soare. Așa îmi și explic de ce atâta lume exagerează și stă pe plajă zi lumină, chiar și la orele toride ale prânzului.

Briza ascunde arșița, și ajută corpul să o suporte mai bine.

La fel ca și apa răcoroasă a mării.

De aceea, în acest week-end care se anunță intens dogoritor, locul cel mai nimerit este fie la malul mării, alături de briză și apa mării, fie undeva la munte, în umbra pădurilor, în apropierea unui izvor răcoros de munte.

Briza este prietena mea din copilărie și mă bucur să-i pot oferi în această zi specială o sărbătoare dedicată ei.

Ce minunat este ca atunci când ești încins (la propriu sau la figurat) să fie chiar în apropiere o sursă ce te răcorește.

Mă simt ca un copil binecuvântat al Naturii, care are grijă să ofere de toate: și provocări, și susținere pentru trecerea lor.

Să avem o altă zi interesantă, prezentă și privită cât mai mult cu emisfera dreaptă a creierului, sursa culorilor, sunetelor, imaginilor și poveștilor.
Ce tablou de poveste creăm astăzi, în jurul brizei mării?

Cu iubire, tuturor


Sursa foto-text: Facebook/ Zyanna Orinda 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii