Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:09 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 277 – 4.10.2022. Astăzi sărbătoresc aromele

ro

04 Oct, 2022 09:55 997 Marime text



Simțurile noastre umane ne servesc pentru evaluarea realității din jur.
Când este vorba despre alimente, simțul mirosului și cel al gustului se alătură pentru a ne crea plăcerea ce o simțim când mâncăm.
În afară de miros și gust, noi oamenii am inventat un termen nou, care vine din participarea creierului în procesul de alimentație: aroma.
Aromele sunt amintiri și conexiuni pe care mintea / creierul logic le face de-a lungul experiențelor noastre culinare.

Aroma ”pâinii de la bunica” sau a ”ciorbei de la mama” sau aroma de ”iarbă proaspăt cosită” sau vinuri cu ”arome vanilate, sau de lemn de butoi” sunt descrieri mentale pe care le facem diferitelor experiențe pe care ni le amintim din copilărie, sau dintr-o etapă anterioară a vieții. În realitate, nu există ceva numit ”arome”, există mirosuri și gusturi, dar întreaga experiență procesată de minte este cuprinsă în acest termen.
Oricum mâncăm de cele mai multe ori cu amintirea, nu cu starea prezentă a corpului.

Industria alimentară folosește abilitatea oamenilor de a-și aminti aromele ca un cârlig de marketing. Astfel, datorită industriei chimice, au fost create o mulțime de arome artificiale, pentru a crea o infinitate de produse, ce umplu rafturile supermarket-urilor.
Ființele umane adoră aromele și când chipsurile au aromă de șuncă afumată sau de pizza devin irezistibile.
Combinația între amintiri și senzațiile simțurilor structurează nu doar realitatea oamenilor moderni, ci programează și ghidează toate dorințele lor.


Nu despre aromele naturale sau artificiale disponibile pentru uzul oamenilor doresc să discut în acest text foarte scurt.

Astăzi intenționez să celebrez aroma toamnei.
Ce vă amintește de anotimpul de tranziție între căldură și frig?
Aroma de tufănele multicolore și pastelate din grădini?
Aroma gutuilor coapte?
Aroma de frunze veștede care cad pe pământ?
Aroma de fum de la mănunchiurile de uscături arse prin toate grădinile?
Aroma mustului proaspăt presat și pregătit pentru a fi îmbuteliat?

Aroma piețelor de fructe și legume, pline de culori și forme îmbietoare?
Alte arome?

Toamna are o energie feminină specială și aparte.
Mulțumesc Nicoletei Ciobănescu din grupul Femina ce face creații uimitoare cu ajutorul bogățiilor Naturii.
Alătur acestei postări tabloul Toamnei 2022 în viziunea Nicoletei – o femeie fermecătoare, cu plete din păstăi uscate și flori pastelate semi-veștejite, precum florile din această perioadă a anului.

Avem o reprezentare vizuală a anotimpului toamna, dar mi-ar place ca folosind aromele să ne facem și o reprezentare multi-senzorială a acestei prezențe în viețile noastre.

Ce înseamnă venirea toamnei, pentru experiența senzorială a corpului nostru?
Ce ne amintește?
Ce nostalgii sau gânduri ne declanșează?

Cum putem să folosim aromele sale pentru a fii mai prezenți și mai recunoscători pentru darurile pe care le primim zilnic de la lumea în care trăim?

Astăzi sărbătoresc aromele de toamnă, oricare îmi ies în cale în drumul meu prin zi, alături de fiecare dintre cei cu care mă întâlnesc și împărtășesc atenție și comunicare.

Să avem astăzi o zi cât mai elegantă și plină de arome,

Cu iubire, tuturor 

Sursa foto-text: Facebook/ Zyanna Orinda 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii