Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:42 30 10 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 289 – 16.10.2022 Astăzi sărbătoresc darurile

ro

16 Oct, 2022 11:32 1164 Marime text
Am observat și trăiesc în mod zilnic această constatare: în spatele fiecărei provocări sau situații dificile este un dar. Uneori îl numesc ”lecție”, alteori este o revelație, de multe ori doar un antrenament benefic al abilităților necesare menținerii energiei de calitate și de fiecare dată, o intervenție a Forței Vieții, atunci când o iau parteneră de drum.

Săptămâna care a trecut a fost una aglomerată, amestecată și plină de întâlniri cu oameni aflați în situații dificile. Elementul comun al tuturor a fost situarea într-o poziție de victimă, definită ca imposibilitatea de a alege, de a avea și alte opțiuni.

Chiar dacă suferințele cu care oamenii au venit la mine erau fizice, cele mai multe aveau rădăcini în dificultăți relaționale sau personale: ne-cuprinderea situației în care se aflau dintr-o perspectivă mai amplă.

Discutând cu răbdare despre problemele aparente, am ajuns în zona problemelor reale, acolo unde lacrimile vorbesc și nu cuvintele.

Darul din spatele lacrimilor este ușurarea presiunii interioare. Fiecare om are senzația că doar lui i se întâmplă acele dificultăți, că doar el este cel care trece prin suferință și provocări. Senzația de separare pe care boala sau conflictul o aduce în viețile noastre este doar o aparență de suprafață.

La fel ca și febra, conflictul din viețile noastre stârnește mizerii care ne blochează bucuria de a trăi. La fel ca și în cazul unor răceli, este util să avem clar în minte UN DIAGNOSTIC.

Nici unul dintre noi nu a fost educat să poată gestiona în mod eficient conflictele. Dacă ne uităm în familiile noastre ce făceau mama sau tata când existau conflicte (între ei sau cu alții) vom descoperi modelele primite în copilărie. Fie negăm (fugim) de conflicte, fie le înfruntăm apocaliptic, în izbucniri care îi sperie pe toți (și ne umplu de vinovăție).

Darurile există la fiecare pas.

Darurile unei des-povestiri (sau ale folosirii altor cuvinte pentru a ne spune povestea) ne ușurează mintea de foarte multe fabulații care ne fac mai rău decât situațiile dificile cu care ne înfruntăm.

Este un dar să puteți identifica un conflict la fel ca o răceală, atunci când apare, și în minte vă spuneți: Diagnostic = conflict.
Ce este, în realitate, un conflict?
Eu vreau ceva, într-un fel. Tu vrei altceva, în alt fel. Gata conflictul.
Unde este darul?

Dincolo de conflict, care apare la nivel de dorințe și acțiuni (vreau să mă plimb, vreau să mănânc x, vreau să fiu cu persoana y) există un alt nivel mai profund, numit nivelul NEVOILOR. Este un nivel mai abstract, dar pe care îl împărtășim cu toții. V-am tot povestit de el, în multe alte postări. La acest nivel putem să ajungem prin antrenament, în fiecare conflict al vieții noastre. Nevoile ființelor umane sunt aceleași. În schimb dorințele și acțiunile lor sunt la fel de variate ca ființele umane.


Darul conflictului este împuternicirea de a trece prin el ca printr-o răceală. Conflictul este ca o febră, uneori cu transpirație, alteori uscată, uneori moderată, alteori foarte înaltă, uneori de scurtă durată, alteori durând și 7-10 zile.

În timpul febrei din răceală, sistemul imunitar testează și antrenează diferite modalități de auto-reparare și auto-regenerare. La finalul episodului, corpul este mai rezistent și mai adaptat la următoarea expunere la factorii ce au declanșat ”răceala”.

La fel și în cazul conflictului, dacă îl abordăm ca pe o răceală, punem diagnosticul corect (răceala este o acumulare de acizi în limfă, care se elimină pe unde pot) și începem tratamentul natural și logic (drenaj limfatic, alcalinizare, hidratare, odihnă și repaus alimentar) – primim darul măiestriei gestionării conflictelor.

Întrebarea cheie la un conflict este: ce nevoie are el/ea, ce nevoie am eu, cum putem să ne împlinim nevoile ambilor?
Aici intervin darurile imaginației, vizualizării, spontaneității și creativității.

Pentru că doar aceste daruri sunt tratamentele ”naturale” și logice ale soluționării conflictelor zilnice.

Astăzi sărbătoresc darurile primite în fiecare zi, când ne raportăm la tot ce este ca la oportunități. Dacă un conflict ne poate aduce atât de multe daruri, atunci orice alte circumstanțe sunt doar intervenții ale Forței vieții, ce ne întreabă la fiecare pas: ne jucăm împreună?

Exemple scurte de daruri:
- Stau în trafic în ambuteiaj și încep exercițiile de respirație (Buteyko) sau exercițiile de postură orală bună (GOPEX) – nici nu simt când trece timpul, ambuteiajul devine o binecuvântare și o oportunitate să-mi aplic toate exercițiile (pentru care nu găsesc timp acasă)
- Mă duc să iau masa în oraș cu cineva drag, fără să fac rezervare, dar aleg o oră potrivită și exact la restaurantul meu favorit, unde totul este plin, găsesc o masă liberă în acel moment;
- Pierd o relație importantă, pe care o jeluiesc intensiv (orice pierdere necesită jeluire, aceasta este o nevoie vitală pentru ființa umană), dar accept să închid procesul atunci când este momentul potrivit. În locul liber rămas primesc o altă relație, sau chiar relații care îmi îmbogățesc viața într-un mod în care nu m-aș fi așteptat niciodată. Darul încheierii ciclurilor naturale ale vieții (jeluire, sărbătorire etc) este continuarea aventurii și intervenția Forței vieții în mod natural
- Astăzi mă simt rău și nu doresc decât să stau să zac, să citesc sau să mă uit la ecrane. Găsesc un cântec, un film sau un citat care real îmi transmit un mesaj direct în inimă. Răul se disipează, nu știu de unde apare puterea de a schimba starea în care mă aflu și mă reconectez la bucurie, la viață, la dinamica lumii.

Cu siguranță veți avea astăzi multe daruri, indiferent sub ce formă sunt deghizate.
Darurile sunt șoptirile la ureche ale Forței Vieții, care vrea mereu să nu stăm în stagnare și confort, ci să ne jucăm cu ea la limita confortului.
Să avem cu toții o zi de duminică plină de daruri și să apreciem ceea ce este, cu toată inima
Cu iubire, tuturor

Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii