#ConstanțaEsteBine Ziua 306 – 2.11.2022. Astăzi sărbătoresc castanele
#ConstanțaEsteBine: Ziua 306 – 2.11.2022. Astăzi sărbătoresc castanele
02 Nov, 2022 10:54
ZIUA de Constanta
1135
Marime text
Toamna frumoasă de afară ne ține în aer liber, în Natură, în grădini și prin parcuri. În această perioadă ne putem bucura de unele dintre roadele Naturii ce vin într-o formă concentrată și diferită de cea a fructelor: nucile, alunele, semințele, castanele.
Toate aceste roade sunt nutritive în cantități moderate și pot deveni greoaie pentru ficatul nostru slăbit, în cantități prea mari.
Întrucât este sezonul de cules a acestor bunătăți, corpul nostru le cere ca și experiență, de câte ori le întâlnim în piețe sau chiar în grădini.
Astăzi m-am gândit să fac o celebrare pentru castane, pentru că aceste roade ale arborilor sunt subestimate și prea puțin incluse în dieta zilnică.
Nu mai sunt foarte mulți castani comestibili rămași în pădurile din România, dar încă există. În zonele sub montane și de dealuri, mai ales în vestul țării, castanul comestibil (Castanea vesca) este un arbore care îmbogățește peisajul cu a sa coroană bogată și maiestuoasă.
Arborii tip castani pot ajunge la vârste venerabile și dimensiuni impresionante. Degajă o energie de putere, demnitate și forță, care impactează corpul uman.
Am fost odată la cules de castane într-un loc părăsit de oameni (un cătun părăsit din Transilvania) înconjurat de arbori de castani comestibili. Dimensiunile impresionante ale acelor locuitori vegetali ai zonei au declanșat în corpul meu o stare de liniște, de pace, de siguranță și de echilibru. Aș fi putut sta în acea zonă mult timp, pentru că știam că acolo este ”bine”. Castanii radiază în jur energia de ”acasă”.
Consumul de castane coapte aduce în corp aceeași senzație de ”confort”, ”liniște”, bine, echilibru și stare de pace. Te simți ”acasă” cu tine, te simți cumva ferit și protejat de haosul din exterior. Cel puțin asta a fost senzația energetică pe care am resimțit-o de multe ori când am consumat castane coapte.
Am încercat să le prepar în multe feluri în casă, la cuptor sau într-un vas cu abur, dar cea mai bună variantă rămâne la un ceaun de fontă, pe o plită exterioară. De felul ceaunelor în care vânzătorii ambulanți de castane din vestul României le oferă turiștilor.
Castanelor sunt ca un fel de cartofi la gust, sățioase și satisfăcătoare, uneori cam făinoase, alteori untoase și emoliente, depinde de arbore și de solul unde crește. Chiar dacă prepararea acasă necesită timp și puțin deranj, merită să ne bucurăm în fiecare toamnă de câteva mese din castane, nu mai mult de 1-2 pumni de castane consumate odată. În cantitate mai mare îngreunează intestinele, fermentează și produc gaze. Am făcut și acest experiment.
Îmi place să le combin cu o salată de roșii (sau doar cu roșii simple cu sumac, presărat pe ele), sau să le adaug la salata de mango ras cu castravete/zucchini ras, la care adaug oregano, rozmarin și măcriș (sau cimbru), mirodeniile mele favorite.
Pot fi consumate ca atare sau în orice fel de combinații cu legumele alese, crude sau gătite.
Astăzi sărbătoresc castanele, întrucât ele reprezintă o alternativă pentru cartofi și cereale, de care este bine să ne amintim și pe care să o luăm în seamă în alegerile culinare zilnice.
Energia castanului este o energie de liniștire și centrare, iar nevoia noastră, a tuturor, este să fim mai puțin împrăștiați (de stimulii exteriori) și mai adunați (în centrul ființei noastre).
Să avem o altă zi frumoasă, însorită și liniștită de toamnă.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii