#ConstanțaEsteBine Ziua 351 – 17.12.2022 Astăzi sărbătoresc avocado
#ConstanțaEsteBine: Ziua 351 – 17.12.2022 Astăzi sărbătoresc avocado
17 Dec, 2022 10:06
ZIUA de Constanta
1582
Marime text
Odată cu venirea frigului, apar schimbări în dorințele noastre alimentare. Chiar dacă suntem obișnuiți să consumăm mai multe fructe și legume, nevoia corpului este de alimente mai consistente, de amidoane și grăsimi.
De aceea, ne simțim mai atrași de banane, castane, dovleci sau cartofi. Precum și de măsline, avocado, unt de cacao (ciocolată) și nuci / semințe /alune.
Am tot consumat de câteva zile bune avocado Hass, varietatea din acest fruct exotic disponibilă pe piața românească în acest anotimp.
Avocado este un fruct cu textură untoasă și concentrată, ce necesită un grad de coacere și înmuiere, pentru a fi real digerabil. Un avocado necopt, tare, poate fi toxic pentru intestine și produce eliminări intensive (scaune multe și moi).
Se poate consuma ca atare, simplu, adăugând puțină zeamă de lămâie (pentru neutralizarea grăsimilor, la fel cum facem și cu icrele) sau poate fi transformat într-un piure numit guacamole (combinat cu roșii, ceapă verde, sau cu alte legume).
Avocado poate fi adăugat la sosurile pentru salatele de crudități, pentru că le îngroașă și le oferă textura untoasă, sau poate fi folosit la prepararea înghețatei sau dulciurile crude, din fructe. La ora actuală, este mult folosit (și chiar abuzat) în bucătăria vegană și crudă, dar a devenit și un component îndrăgit în multe meniuri ale restaurantelor sau petrecerilor.
Când sărbătoresc avocado îmi amintesc de diversitatea alimentară uriașă pe care Divinul ne-a oferit-o ca și hrană. Natura și plantele sunt surse extraordinare de nutriție și echilibru pentru corpul uman.
În cartea ”Bucătăria lui Dumnezeu” de pe www.centrulnatura.ro/e-shop am prezentat amănunțit posibilitățile nutritive incredibile ale fructelor, care sunt în același timp structurile principale de curățenie și detoxifiere ale tractului digestiv.
Avocado este un fruct bogat în aminoacizi (conține 18 din cei 20 de aminoacizi disponibili în natură, inclusiv cei 9 aminoacizi esențiali). Pentru vegetarieni și vegani, reprezintă înlocuitorul cărnii, peștelui și grăsimilor. Conține și acid folic (vitamina B9), vitamina B6 și alte componente ale complexului B de vitamine. Plus multe grăsimi ușor de digerat, care contribuie la creșterea colesterolului ”bun” (HDL) cu rol protector asupra vaselor de sânge. Conține și glutathion, o proteină esențială în buna funcționare a sistemului imunitar și acțiunea anti-tumorală. Alături de alte substanțe anti-oxidante și fibre, avocado reprezintă un aliment important în dieta de echilibru, mai ales la cei care aleg să nu consume proteine animale (sau au dificultăți cu digestia și asimilarea lor).
Avocado poate fi consumat cu măsură și ocazional. Atunci când este prezent în cantități mari (2-3 fructe pe zi, în guacamole) sau regulat (zilnic) duce la supra-încărcarea fierii și ficatului, la senzații de greață și uneori la vărsături. Exact ca atunci când mâncăm zilnic unt cu lingurița, sau șuncă la micul dejun (pentru că prea multe grăsimi și prea multe proteine încarcă exagerat ficatul / fierea).
Astăzi sărbătoresc avocado întrucât este un sprijin excelent pentru nutriția din perioada iernii (și a postului ortodox), este disponibil în super-market-uri, inclusiv în varianta bio și ne susține corpul în eforturile mari de termoreglare, mai ales când temperaturile exterioare scad mult sub zero grade. În același timp, ne amintește că tot ce facem necesită măsură și echilibru, pentru că dacă depășim dozele cu care corpul se simte confortabil, încep reacțiile de respingere.
Bun și cu măsură – este lecția avocado-ului.
Să avem o altă zi echilibrată, prezentă, susținută și mai ales, adaptată la ceea ce este în jur.
Multă sănătate, tuturor
Cu iubire
Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
De aceea, ne simțim mai atrași de banane, castane, dovleci sau cartofi. Precum și de măsline, avocado, unt de cacao (ciocolată) și nuci / semințe /alune.
Am tot consumat de câteva zile bune avocado Hass, varietatea din acest fruct exotic disponibilă pe piața românească în acest anotimp.
Avocado este un fruct cu textură untoasă și concentrată, ce necesită un grad de coacere și înmuiere, pentru a fi real digerabil. Un avocado necopt, tare, poate fi toxic pentru intestine și produce eliminări intensive (scaune multe și moi).
Se poate consuma ca atare, simplu, adăugând puțină zeamă de lămâie (pentru neutralizarea grăsimilor, la fel cum facem și cu icrele) sau poate fi transformat într-un piure numit guacamole (combinat cu roșii, ceapă verde, sau cu alte legume).
Avocado poate fi adăugat la sosurile pentru salatele de crudități, pentru că le îngroașă și le oferă textura untoasă, sau poate fi folosit la prepararea înghețatei sau dulciurile crude, din fructe. La ora actuală, este mult folosit (și chiar abuzat) în bucătăria vegană și crudă, dar a devenit și un component îndrăgit în multe meniuri ale restaurantelor sau petrecerilor.
Când sărbătoresc avocado îmi amintesc de diversitatea alimentară uriașă pe care Divinul ne-a oferit-o ca și hrană. Natura și plantele sunt surse extraordinare de nutriție și echilibru pentru corpul uman.
În cartea ”Bucătăria lui Dumnezeu” de pe www.centrulnatura.ro/e-shop am prezentat amănunțit posibilitățile nutritive incredibile ale fructelor, care sunt în același timp structurile principale de curățenie și detoxifiere ale tractului digestiv.
Avocado este un fruct bogat în aminoacizi (conține 18 din cei 20 de aminoacizi disponibili în natură, inclusiv cei 9 aminoacizi esențiali). Pentru vegetarieni și vegani, reprezintă înlocuitorul cărnii, peștelui și grăsimilor. Conține și acid folic (vitamina B9), vitamina B6 și alte componente ale complexului B de vitamine. Plus multe grăsimi ușor de digerat, care contribuie la creșterea colesterolului ”bun” (HDL) cu rol protector asupra vaselor de sânge. Conține și glutathion, o proteină esențială în buna funcționare a sistemului imunitar și acțiunea anti-tumorală. Alături de alte substanțe anti-oxidante și fibre, avocado reprezintă un aliment important în dieta de echilibru, mai ales la cei care aleg să nu consume proteine animale (sau au dificultăți cu digestia și asimilarea lor).
Avocado poate fi consumat cu măsură și ocazional. Atunci când este prezent în cantități mari (2-3 fructe pe zi, în guacamole) sau regulat (zilnic) duce la supra-încărcarea fierii și ficatului, la senzații de greață și uneori la vărsături. Exact ca atunci când mâncăm zilnic unt cu lingurița, sau șuncă la micul dejun (pentru că prea multe grăsimi și prea multe proteine încarcă exagerat ficatul / fierea).
Astăzi sărbătoresc avocado întrucât este un sprijin excelent pentru nutriția din perioada iernii (și a postului ortodox), este disponibil în super-market-uri, inclusiv în varianta bio și ne susține corpul în eforturile mari de termoreglare, mai ales când temperaturile exterioare scad mult sub zero grade. În același timp, ne amintește că tot ce facem necesită măsură și echilibru, pentru că dacă depășim dozele cu care corpul se simte confortabil, încep reacțiile de respingere.
Bun și cu măsură – este lecția avocado-ului.
Să avem o altă zi echilibrată, prezentă, susținută și mai ales, adaptată la ceea ce este în jur.
Multă sănătate, tuturor
Cu iubire
Articol și foto preluate de pe Facebook/Zyanna Orinda
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii