#ConstantaEsteBine Ziua 38 - 7.02.2022. Astăzi sărbătoresc sfecla roșie
#ConstantaEsteBine: Ziua 38 - 7.02.2022. Astăzi sărbătoresc sfecla roșie
07 Feb, 2022 09:44
ZIUA de Constanta
1865
Marime text
Era timpul să ne întoarcem în Natură și la lucruri practice, pentru că dacă ne ocupăm prea mult de partea de filozofie, ne învârtim excesiv în lumea minții. Iar acolo știm că lucrurile se țin mai greu în control.
În schimb, zona corporală, fizică, împământarea sunt zone ale vieții pe care le putem gestiona cu propriile puteri.
De ce mi-am ales să fac o sărbătoare pentru sfecla roșie?
Am observat în practica mea clinică și în general, în ultimii doi ani, o creștere alarmantă a numărului de cazuri de anemie. Da, am văzut de ani buni că oamenii sunt din ce în ce mai palizi sau gălbui la față și palme/tălpi, că au din ce în ce mai puțină putere, pe măsură ce avansează în vârstă și că echilibrul mineralelor este tulburat.
Când am realizat că suprarenalele sunt slăbite ca urmare a prea multor stimuli, la cei mai mulți dintre oameni, am început să studiez amănunțit funcțiile acestora în corp. Printre altele, aceste glande puternice, ce se ocupă de adaptarea corpurilor la stres și stimuli (cum ar fi schimbările frecvente), sunt responsabile de absorbția și buna folosire a mineralelor în celulele corpului. Fierul, magneziul, cuprul și zincul, dar și alte peste 70 de elemente minerale se mențin în echilibru în corpul nostru datorită funcției suprarenalelor.
Slăbirea suprarenalelor se face în special în situații de nesiguranță, când corpul are nevoie să fie continuu în alertă și în prezență, pentru a se adapta și face față.
Adică....în zilele prezente. Și nu ocazional. Ci aproape zilnic.
Odată cu slăbirea funcției lor, trăim corporal dezechilibre minerale mari. Fiecare cu impact clar asupra stării noastre interioare.
Un mineral care ne afectează mult este fierul. Nu este necesar în corpul nostru în cantitate mare, ci suficient cât să ne mențină sângele în stare de funcțiune.
Lipsa fierului nu se compensează cu produse din fier. Dacă ar fi așa simplu, am mânca niște tablă și vreo câteva cuie și am rezolva problema.
Nu este nici cum spun nutriționiștii moderni, o problemă de consum de proteine animale (carne, pește, ou). Din păcate, cantitatea de fier de care avem nevoie zilnic este atât de importantă, încât consumul exagerat de proteine animale ce ne este indicat vine la pachet cu acidoză și cu încărcarea ficatului /rinichilor până la îmbolnăvirea lor.
Așadar, nu este simplu să echilibrăm lipsurile de fier, mai ales în anemiile care NU sunt declanșate de pierderile directe (de sângerări), ci de distrucții ale celulelor.
Știm că radiațiile electromagnetice (tehnologia din jur) declanșează în corp multe probleme - printre care și anemia (tot prin afectarea ficatului și suprarenalelor).
Așadar, multe cauze de anemie: stres, radiații, alimentație.
Și prea puține soluții practice care să funcționeze.
De aceea m-am decis să fac astăzi o sărbătoare pentru sfecla roșie.
Înainte de a mă însoți în sărbătorire, vă rog să vă faceți astăzi un suc de sfeclă, cu morcov și măr. O sfeclă medie (NU exagerat de mare), 3-4 morcovi mari și 4-5 mere. Dacă aveți un storcător melcat, care să facă un suc mai gustos, fără să-l încarce electromagnetic, veți descoperi un gust mai intens. Dar orice storcător este bun.
Dacă nu aveți timp să faceți asta acasă, puteți să căutați o cafenea sau un bistro care face sucuri fresh din legume și fructe. În orașele mari sunt prin mall-uri sau zonele centrale.
Consumați un suc de sfeclă cu morcov și măr, într-un moment al zilei când vă simțiți slăbiți și fără putere fizică. Și observați efectul. Nu beți sucul ca pe apă, dintr-o sorbitură (nici apa nu se bea așa), ci savurați-l gură cu gură. Pentru că este un suc alcalin, care ajută și la întărirea smalțului dinților, puteți ține secunde bune în gură fiecare gură de suc, înainte de a o înghiți.
Sfecla roșie a fost mult timp studiată și considerată ca un potențial salvator al celor cu anemie. Chiar s-au încercat perfuzii cu sucul de sfeclă în situațiile dificile, observând cât de bine acceptă corpul uman acest fluid. Tehnologia modernă a transfuziilor de sânge a oprit complet cercetările pornite în această direcție.
Sfecla roșie este recomandată în dietele sănătoase măcar de 2-3 ori pe săptămână, de cele mai multe ori sub formă de suc (fresh).
Dar și salata de sfeclă, cu măr, zeamă de lămâie și chimen, o salata de sfeclă cu morcov și țelină, ori sfecla cu hrean reprezintă garnituri valoroase alături de felurile din proteină, sau amidonoase (cartofi, orez, porumb). Sunt și alte posibilități de consum: borș de sfeclă, sau chiftele cu sfeclă și carne (populare în Norvegia și Suedia). Fiecare dintre voi poate imagina și alte combinații interesante.
Sucul de sfeclă roșie este reputat în a echilibra tensiunea arterială (acționând direct asupra sângelui), neutralizează acidoza limfatică și dă putere convalescenților (ați simțit cu toții epuizarea fizică după o viroză mai severă).
Sfecla este foarte bogată în acid folic. Acesta este componentul cheie, pe lângă mangan , azot și fier, care ajută atât de mult în situațiile de anemii de stres.
Are și betanină, un compus colorat roșu-mov, care se elimină prin urină și scaun (să nu vă speriați de culoare!). Sucul de sfeclă simplu poate conține și nitrozamine, compuși nu foarte utili, care nu se mai formează dacă se adaugă vitamina C acestui suc. De aici și combinația de suc de sfeclă cu măr, sau cu portocală. Sau varianta propusă de sfeclă, cu morcov și măr.
Astăzi sărbătoresc o plantă modestă, puțin însemnată în nutriția noastră zilnică, dar extrem de utilă pentru zilele prezentului.
Fără să exagerăm, fără să trecem dintr-o extremă în alta (sfecla Nu este un panaceu, nu vindecă tot, să fim realiști!) astăzi sărbătorim sfecla roșie, folosim sucul de sfeclă și folosim în cursul săptămânii această plantă atât de utilă, în pregătirea meselor familiei.
Observând continuu efectele asupra corpului fizic.
Mă bucur să împărtășim împreună informații practice. Dar informația devine cunoaștere doar când este trecută prin corp și avem o experiență directă.
Vă doresc tuturor o săptămână tonică, cu energie și să vă bucurați de vremea frumoasă de afară.
Cu iubire, tuturor
Sursa foto și text: Facebook/ Zyanna Orinda
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii