Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:05 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#ConstanțaEsteBine Ziua 97 – 6.04.2022 Astăzi sărbătoresc peristaltismul

ro

06 Apr, 2022 08:58 1327 Marime text
Limbajul medical este foarte interesant. Ca orice limbă străină, se învață în timp, prin repetiție și se folosește doar de către cei care îl stăpânesc.

Nu înseamnă cunoaștere sau înțelegere a fenomenelor (de cele mai multe ori) ci doar o altfel de descriere, folosind un limbaj diferit de cel al ”oamenilor obișnuiți”.

Frecvent, cuvintele și diagnosticele medicale sunt etichete care descriu situații într-un mod diferit. De aceea și tratamentele nu sunt prea reușite sau eficiente.

Medicina modernă folosește tratamentul cu hormoni de stres (cortizon și derivați, fie în spray-uri, unguente sau tablete – numite prednison, dexametazonă sau asemănător) pentru orice. Și aceste tratamente funcționează temporar.

Dr. Robert Morse spunea că sunt doar două cauze principale pentru orice probleme din corp: dieta și stresul. Medicina modernă și cea tradițională, naturistă, au descoperit acest lucru, dar îl aplică diferit.

Astăzi sărbătorim peristaltismul pentru că este un cuvânt care descrie funcționarea naturală și fluidă a intestinului: modul în care se derulează obișnuit tranzitul alimentelor de-a lungul a peste 10 metri de țevi intricate și întortocheate.

Peristaltismul înseamnă mișcările normale și naturale ale intestinelor, cu ajutorul gravitației, și eliberarea reziduurilor în timp util din corp.

Când peristaltismul este încetinit, apare constipația, și am discutat ieri mai multe despre ea. Când peristaltismul este accelerat, apare diareea, scaunul moale sau apos, însoțit de cele mai multe ori de dureri (colici) și gaze (balonări, vânturi).


Peristaltismul intestinal este reglat de sistemul nervos vegetativ (simpatic și parasimpatic), care intervine în situații de stres/ relaxare. Cu alte cuvinte, starea noastră emoțională influențează major acest peristaltism.

Am aflat că putem să ne controlăm voluntar intestinul. Copiii descoperă asta la grădiniță sau școală, când se ”țin” și se constipă cu zilele, să nu meargă la toalete străine. Uneori, intestinul ne controlează pe noi (când corpul chiar are urgent de eliminat toxine care îi fac rău, și dacă nu mergem atunci la toaletă, scăpăm pe noi, la propriu, materiile fecale).

Peristaltismul este ritmul intestinelor noastre acordat la ritmul emoțiilor și percepțiilor noastre asupra lumii. Dacă vom considera lumea un loc agresiv și în care ne temem la fiecare pas, va fi greu să ne controlăm eliminările și durerile. Copiii mici descoperă agresivitatea lumii din percepția emoțiilor mamei: frica și teama femeii ”să nu se întâmple ceva cu cel mic”, sau senzația ei de copleșire și epuizare, se transferă automat bebelușului, care o asimilează ca fiind proprie. Mama suferă. Asta este clar mesajul. ”Dacă ea nu este bine, mie nu-mi va fi bine”. Copilul începe să sufere și el. Se intră într-un cerc vicios de suferință: suferința copilului accentuează suferința mamei, care la rândul ei intensifică suferința copilului. Un nou cuplu de clienți pentru sistemul de sănătate a fost produs cu succes.

Sistemul economiei de piață funcționează eficient.


Astăzi sărbătorim peristaltismul amintindu-vă pansamentele simple și eficiente: ceaiul de salvie, infuzia de roiniță sau cea de mușețel. Alteori ceaiul de fenicul și anason, combinat sau nu cu puțină mentă, ajută mult colici, dureri și balonări. Un ceai călduț, o infuzie proaspătă este cel mai blând și rapid ”pansament” al unei mucoase intestinale iritate și inflamate.

Sunt și multe alte soluții de alcalinizare, ce ajută intestinele, la fel de mult ca restul corpului. Am tot discutat despre ele în ultimele postări.

Și vom reaminti despre alimentație și rolul său asupra sănătății copiilor în întâlnirea de sâmbătă, 9 aprilie, la care vă așteptăm pe toți cei interesați. https://fb.me/e/1BhA3AgPe

Astăzi sărbătorim peristaltismul, pentru că fluxul vieții are ritmul său natural prin corp și conștientizarea lui ne conectează mai bine la biologie.

Să avem o zi de curgere lină și fluidă, prin timp și prin viață
Cu iubire, tuturor

Articol și foto preluate de pe facebook/Zyanna Orinda
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii