Constănțeanul supărat. Agenții economici din Mamaia, întâlnire cu primarul Chițac. Și ei vor „capul” lui Horia Constantinescu. Primăria îi trimite către instituțiile abilitate
Constănțeanul supărat. Agenții economici din Mamaia, întâlnire cu primarul Chițac. Și ei vor „capul”- Primarul Vergil Chițac se întâlnește miercuri cu reprezentanții agenților economici din stațiunea Mamaia
- Aceștia susțin că sunt supuși unor presiuni de către Horia Constantinescu, director adjunct al Direcției Servicii Publice din cadrul primăriei Constanța
- Afaceriștii reuniți spun că le este blocată eliberarea avizelor de funcționare fiind conditionați să își schimbe obiectul de activitate, din comerț în unități de alimentație publică
- Horia Constantinescu va fi va remite astăzi un comunicat în legătură cu acuzațiile care îi sunt aduse de către Asociația Comercianților
- Purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, Alin Vintilă spune că primăria aplică legislația în vigoare și dacă există temei în ceea ce declară cei în cauză, aceștia trebuie să formuleze o plângere către instituțiile abilitate
Primarul Vergil Chițac se întâlnește miercuri cu reprezentanții agenților economici din stațiunea Mamaia care susțin că sunt “supuși unor presiuni de către Horia Constantinescu, director adjunct al Direcției Servicii Publice din cadrul primăriei Constanța”.
Agenții economici au achitat contravaloarea autorizației de funcționare pentru anul în curs, dar nu au primit documentele (n.r. doar chitanța aferentă taxei în valoare 8.799 lei).
Afaceriștii reuniți în cadrul Asociației Comercianților din Dobrogea(n.r. o asociație în curs de constituire, care nu a dobândit deocamdată personalitate juridică și de funcționare) susțin printr-un comunicat că “le este blocată eliberarea avizelor de funcționare fiind conditionați să își schimbe obiectul de activitate, din comerț în unități de alimentație publică.
“În prezent, eliberarea autorizațiilor administrative necesare funcționării în sezonul 2021 a spațiilor comerciale în care se desfășoară activități comerciale cod CAEN 4711 - comerțul cu amanuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun este blocată, deși cererile pentru vizarea anuală a avizelor program de funcționare au fost înregistrate încă din luna februarie 2021.
Această situație a condus, pe de o parte, Ia imposibilitatea deschiderii magazinelor cu activitate sezonieră la data de 1 mai 2021 și/sau Ia continuarea activității celor cu caracter permanent, pentru care există obligativitatea vizării anuale până la data de 31 martie 2021.
Suntem investitori în Mamaia și avem reglementări urbanistice cu funcțiuni de comerț, eliberate de Ministerul Turismului la momentul întocmirii PUZ anul 2013, proprietari de spații comerciale, avem angajati permanenți, contribuim Ia bugetul local și bugetul consolidat al statului, plătitori de taxe și impozite”, spun afaceriștii din Mamaia.
Aceștia sunt deciși să urmeze toate demersurile necesare pentru apărarea drepturilor lor, inclusiv să dea în judecată Primăria Constanța și să organizeze proteste în fața Primăriei și a Prefecturii pentru, spun ei, “a ne sustine dreptul la muncă și pentru a nu ne pierde angajații și a nu lăsa pe drumuri numeroase familii”.
Totodată, aceștia susțin că au inițiat revocarea HG nr.559 din 14 iunie 2001, privind unele măsuri de comercializare a produselor alimentare și nealimentare în stațiunile turistice , publicată în Monitorul Oficial nr. 335 din 2001.
Prin aplicarea prevederilor acestei hotărâri, în magazinele din stațiuni, se interzice comercializarea de produse alimentare (ex: preparatele și semipreparate din carme, lapte, a produselor de panificație, de patiserie și de cofetărie, precum și a băuturilor alcoolice, băuturilor nealcoolice, calde și reci).
Plângerea prealabilă, formulată și semnată de agenții economici prin Asociația Comercianților din Dobrogea, a fost trimisă Guvernului României, Senatului, Camerei Deputaților, Consiliului Concurenței, Primăriei municipiului Constanța și instituției Prefectului județului Constanța.
“Susținem revocarea de îndată a acestui act administrative, deoarece a devenit anacronic și generează erori și confuzii legate de interpretare și punerea lui în aplicare, atât în rândul mediului de afaceri, cât și al instituțiilor și administrației publice locale.
Hotărârea nu a fost pusă în aplicare niciodată de la emitere, în nicio stațiune din România, cu excepția stațiunii Mamaia. Această HG 559/ 2001, de care se folosesc în mod abuziv autoritățile locale, nu mai este de actualitate pentru stațiunea Mamaia, deoarece din anul 2007, Mamaia a suferit transformare continuă, construindu-se un număr mare de locuințe individuale și colective, devenind un cartier al orașului Constanța în care constănțenii au locuințe permanente și plătesc impozite la bugetul local”, susțin comercianții din stațiunea Mamaia.
Care este punctul de vedere al Primăriei Constanța?
La întâlnire cu agenții economici de miercuri dimineața vor participa și consilierii USR PLUS, inițiatorii acestei întâlniri (n.r. nemulțumirile agenților economici este unul dintre motivele pentru care cei de la USR PLUS cer primarului ca Horia Constantinescu să plece din primăria Constanța) dar și Horia Constantinescu, director adjunct al Direcției Servicii Publice.
Acesta din urmă a precizat pentru cotidianul ZIUA de Constanța ca va remite astăzi un comunicat în legătură cu acuzațiile care îi sunt aduse de Asociația Comercianților. Constantinescu nu a dorit să ofere prea multe detalii, lăsând să se înțeleagă că le va recomanda celor nemulțumiți să se adreseze organelor de cercetare penală, aspect pe care îl ia în calcul la rândul său.
Purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța, Alin Vintilă a precizat că „primăria aplică legislația în vigoare. Dacă există temei în ceea ce declară cei în cauză, să formuleze o plângere către instituțiile abilitate.
Primarul colaborează foarte bine atât cu partenerii de alianță, consilierii locali USRPLUS, precum și cu funcționarul public delegat să exercite funcția de director adjunct al Direcției Generale Servicii Publice. La inițiativa consilierilor USR PLUS, primarul a avut o întâlnire cu dumnealor pe acest subiect și i-a rugat să depună un memoriu scris în care să prezinte punctual, cu argumente și dovezi, situațiile în care funcționarul public în cauză a acționat deficitar. Deocamdată acest document nu a fost prezentat spre a fi analizat”, a precizat pentru ZIUA de Constanța, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța.
Vom reveni.
UPDATE 18.05.2021
Ulterior, în data de 18.05.2021, Horia Constantinescu a transmis următoarele precizări în replică la acuzațiile aduse de Asociația Comercianților, pe care le redăm integral:
Referitor la comunicatul de presă emis de Asociația Comercianților din Dobrogea, în data de 17 mai 2021, dar și la acuzațiile ce mi se aduc în ultima perioadă, fac următoarele precizări:
De la constituirea Comandamentului Litoral 2021 și până în prezent, au fost derulate permanent acțiuni de verificare și evaluare a activității comerciale a zeci de operatori economici ce își desfășoară activitatea, pe raza municipiului Constanța și a stațiunii Mamaia, în zonele cu impact turistic major. Au fost depistate nenumărate nereguli, pornind de la structura în care aceștia își desfășoară activitatea până la activitatea în sine. Multe dintre locații au fost eliminate în urma dialogului cu administratorii sau proprietarii acestora, fiind construite ilegal și culmea, unele dintre ele fiind autorizate pentru funcționare.
Constatând aceste situații, am hotărât împreună cu reprezentanții Poliției Locale, alături de cei ai Direcției de Autorizare din cadrul Primăriei municipiului Constanța, reevaluarea tuturor dosarelor unde se solicita acordul sau avizul pentru funcționare, în baza HCL 427/2017, a OUG 99/2000, a Ordinului Ministerului Sănătății nr. 976/ 1998 dar și în baza mult discutatei HG nr. 559/2/001. Sunt acte normative în vigoare, ce trebuie respectate, indiferent dacă acestea contravin unor interese de grup.
Dacă a aplica actele normative în vigoare cu strictețe și a urma litera legii fără interpretări părtinitoare, la fel pentru toți, indiferent de nume și apartenență înseamnă șantaj, atunci da, sunt vinovat!
Da, sunt vinovat de faptul că am ales să fac parte dintr-o echipă care își dorește readucerea la viață a turismului de calitate în Constanța.
Da, sunt vinovat că îmi încep fiecare zi de muncă în jurul orei 5.00 dimineața și o termin după ora 20.00.
Da, sunt vinovat că în ultima perioadă societatea de salubrizare descoperă împreună cu noi rigolele din stațiune și faptul că după curățarea acestora faleza poate fi spălată așa cum deja au fost spălate și străzile din centrul vechi al Constanței.
Da, sunt vinovat de aplicarea unor sancțiuni usturătoare de peste 20 de mii de RON operatorilor economici ce și-au bătut joc de oraș, aruncând deșeurile pe unde au vrut.
Da, sunt vinovat și de faptul că în multe weekenduri, în loc să stau cu familia, am avut întâlniri cu grupuri de operatori economici cărora, în prezența reprezentanților Poliției Locale le-am oferit consultanță iar majoritatea s-au conformat înțelegând că legea și orașul trebuie respectate.
Și mai sunt vinovat pentru ceva: NU IAU ȘPAGĂ.
Știu că doare să pui mâna pe bidinea, știu că doare să dai cu mătura în fața spațiului comercial, știu că doare să-ți vezi afacerea pusă în pericolul de a respecta actele normative.
Ca o concluzie, îi somez pe semnatarii comunicatului de presă și pe susținătorii acestora să depună plângere împotriva mea, dacă am încălcat legea. Pentru că eu voi depune plângeri împotriva celor care au scris despre mine inepții, încălcând Legea Discriminării, Codul Administrativ și cel mai important poate, încălcând conduita morală.
Îmi asum atitudinea fermă ce poate părea unora arogantă sau răutăcioasă. Poate pentru că nu am intrat cu mâna întinsă în acțiunile de control sau pentru că nu mi-am umplut sacoșile cu bunuri, am devenit indezirabil, culmea, pentru cei care încalcă legea.
Echipa din care fac astăzi parte pune respectarea legii mai presus de interesele de grup iar eu, fac din nou promisiunea că voi impune respectarea legii și că voi fi alături de toți cei care înțeleg acest lucru.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Tags: Vergil Chitac
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp