Constănțeanul supărat De 7 ani se luptă pentru un loc de parcare pentru persoane cu handicap. Primarul Constanței, reclamat la Avocatul Poporului! (DOCUMENT)
Constănțeanul supărat: De 7 ani se luptă pentru un loc de parcare pentru persoane cu handicap. Primarul Constanței,
26 Sep, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
1787
Marime text
- Printr-o petiție înregistrată la Avocatul Poporului, o persoană cu handicap locomotor reclamă faptul că Primăria Municipiului Constanța refuză de peste șapte ani, să repartizeze cu titlu gratuit, un loc de parcare, gratuit și cât mai aproape de domiciliu, potrivit normelor legale
- În fapt, persoanei cu handicap i s-a atribuit gratuit, în 2013, un loc de parcare, însă trei ani mai târziu i s-a ridicat acest beneficiu
- În ciuda demersurilor efectuate către instituțiile statului, atât centrale, cât și locale, persoana cu dizabilități nu a mai obținut locul de parcare solicitat
- În replică, primarul Constanței spune că încă din 2018 au fost amenajate în zona de reședință a petentului 2 locuri de parcare destinate persoanelor cu handicap
- Primarul nu știe însă că în areal locuiesc alte patru persoane cu handicap care au nevoie de loc de parcare cu titlu gratuit, pe care le folosesc, în baza cardurilor-Iegitimație
- Față de situația prezentată, Avocatul Poporului i-a cerut primarului Chițac să ia măsurile legale și să atribuie loc de parcare gratuit persoanei cu handicap locomotor
Printr-o petiție înregistrată la Avocatul Poporului sub nr. 10071/2023, se aduce la cunoștință instituției încălcarea unei legi speciale, prin discriminare față de persoanele cu handicap din diferite localități ale țării.
În speța de față, s-a adus la cunoștință faptul că Primăria Municipiului Constanța refuză de peste șapte ani, să repartizeze cu titlu gratuit, persoanelor cu handicap, locuri de parcare, conform dispozitiilor art 65 alin.(5) din Legea nr.448/2006, potrivit căreia: „în spațiile de parcare ale domeniului public și cât mai aproape de domiciliu, administratorul acestora repartizează locuri de parcare gratuită persoanelor cu handicap care au solicitat și au nevoie de astfel de parcare".
Sesizarea a fost depusă de o asociație în numele unei persoane cu handicap, grad accentuat, tip 1- locomotor, care, din punct de vedere legal, este îndreptățită să i se acorde, cu titlu gratuit, un loc de parcare cât mai aproape de domiciliu, bărbatul utilizând, pentru a se deplasa, un dispozitiv medical care îl ajută la mers.
În fapt, persoanei cu handicap i s-a atribuit gratuit, în 2013, un loc de parcare, însă trei ani mai târziu i s-a ridicat acest beneficiu, aducându-i-se la cunoștintă faptul că, în conformitate cu prevederile art.485 al Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, acesta nu mai beneficiază de un loc de parcare cu titlu gratuit, începand cu data de 1 ianuarie 2016.
Astfel, i s-a solicitat să încheie cu SC Contort Urban SRL un contract de închiriere pentru locul de parcare solicitat, în caz contrar răspunzând în fața autorităților pentru ocuparea abuzivă a acelui loc de parcare.
În ciuda demersurilor efectuate, timp de 7 ani, către instituțiile statului, atât centrale, cât și locale, persoana cu dizabilități nu a mai obținut locul de parcare solicitat.
Prin adresa Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități nr. 19954/CCRP/MM/22.12.2022 trimisă către Primăria Municipiului Constanța și adresa de răspuns a Agenției Județene pentru Plăti, Inspecție Socială Constanța nr.3736/SIS/21.02.2023 către petent se arată că a fost dispusă o măsura de remediere a nerespectării art.65 alin.(5) din Legea nr. 448/2006, cu termen de realizare 15 mai 2023;
Cu toate acestea prin adresa nr.R28320/23.03.2023, Primăria Constanța mentine refuzul de a repartiza un loc de parcare cu titlu gratuit, conform art.65 alin.(5) din Legea nr.448/2006 față de constănțeanul cu dizbilități.
Această corespondență a fost atașată petiției trimise către Avocatul Poporului, care în recomandarea către primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, reține următoarele: „Prevederile art. 155 alin. 5 lit. c) din Codul administrativ. potrivit cărora, în exercitarea atribuțiilor ce-i revin, primarul ia măsuri pentru organizarea executării și executarea în concret a activităților din domeniile prevăzute la art. 129 alin. (6) (7), iar printre acestea se regăsesc și darea în administrare, concesionarea, închirierea sau darea în folosință gratuită a bunurilor proprietate publică și privată ale unității administrative- teritoriale, Avocatul Poporului s-a adresat primarului municipiului Constanța, solicitând lămuriri cu privire la acest caz și măsuri legate în vederea asigurării unui loc de parcare de reședinta gratuit, persoanei încadrate în grad de handicap locomotor.
Primarul municipiului Constanța a răspuns prin adresa nr. 15689/8 iunie 2023, apreciind că s-a conformat obligației de a asigura condițiile corespunzătoare de exercitare a dreptului persoanei cu handicap la un loc de parcare gratuit, cât mai aproape de reședință.
În acest sens, primarul a transmis Avocatului Poporului faptul că, în 2018, la solicitarea petentului, autoritatea locală a amenajat, prin administratorul tramei stradale SC Confort Urban SRL, conform avizului Comisiei de Circulație 512/12.10.2018, 2 locuri de parcare destinate persoanelor cu handicap, marcate și semnalizate prin semn internațional, în parcarea situată în apropierea reședinței petentului pe care pe acesta le poate folosi gratuit, în baza cardului-legitimație de parcare pentru persoane cu handicap acordat în conformitate cu prevederile Legii 448/2006.
În urma comunicării răspunsului autorității, petentul revine la institutia Avocatul Poporului și aduce clarificări suplimentare cu privire la locurile de parcare pentru persoane cu dizabilități amenajate de primarul municipiului Constanța, Ia adresa de domiciliu. În acest sens, petentul menționează că, deși au fost amenajate două locuri de parcare, Ia aceeași adresa „mai sunt patru persoane cu handicap care au nevoie de loc de parcare cu titlu gratuit, pe care le folosesc, în baza cardurilor-Iegitimație.
Față de noile aspecte care au fost aduse la cunoștință, Avocatul Poporului a revenit la primarul municipiului Constanța supunându-i atenției situația din teren și solicitând măsuri legale prin care să se asigure petentului un loc de parcare de reședintă gratuit” se arată în recomandarea Avocatului Poporului.
De asemenea, după dispunerea măsurilor necesare pentru atribuirea unui loc de parcare gratuit persoanei cu handicap locomotor, primarul municipiului Constanța trebuie să informeze Avocatul Poporului, în termen de 30 de zile, privitor la însușirea recomandării dar și cu privire la măsurile dispuse alaturând, în copie, înscrisul doveditor.
Recomandarea oficială a Avocatului Poporului către Primăria Constanța:
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Avocatul Poporului intervine în saga Regulamentului de acces în Zona Peninsulară. Cere Primăriei și CLM Constanța să organizeze o dezbatere publică! (DOCUMENT)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii