Constănţeanul supărat Locuitorii de pe strada Revoluţiei din peninsulă se mobilizează să afle ce gând a pus un investitor unei clădiri construite în anii ‘30
Constănţeanul supărat: Locuitorii de pe strada Revoluţiei din peninsulă se mobilizează să afle ce gând
05 Feb, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
5193
Marime text
Locuitorii de pe strada Revoluţiei din zona peninsulară a municipiului Constanţa sunt decişi să se mobilizeze pentru a afla dacă o clădire veche, din anii 30, face parte din categoria imobilelor monument.
Clădirea care a fost cumpărată de un afacerist din Constanţa, cunoscut drept finul vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa Claudiu Palaz, va fi transformată în hotel, potrivit documentaţiei depuse de proprietar la Agenţia pentru Protecţia Mediului.
“Trebuie să ne organizam, să punem cap la cap informaţii şi să vedem ce putem face, unde să sunăm, să scriem, să verificăm dacă imobilul este monument. Anunţul este valabil pentru vecinii care au încercat să oprească drumul de acces făcut special pentru acest investitor, finul lui Claudiu Palaz. Ne dorim ca după ploconeala clasei politice şi a instituţiilor statului faţă de "investitorii" din Peninsulă, să ajungem să avem investitori despre care, la o căutare pe Google să nu mai aflăm tot felul de lucruri revoltătoare, în ce reţele sunt, cu cine sunt rude, acţiuni în justiţie etc. O vom lua de la capăt cu avizele, iar dacă va fi o demolare justificată e altceva” – susţin membrii grupului de iniţiativă civică Peninsula.
O localnică din peninsulă spune că o singură clădire de pe str. Revoluţiei din 1989 este clasată distinct ca monument de arhitectură, cea de la nr. 1, însă întreaga peninsulă este clasată ca sit grupa B (interes local), cu numele de Sit urban "Zona peninsulară Constanţa", iar strada Revoluţiei din 1989 face parte dintr-un ansamblu format din mai multe străzi.
“Concluzia este că imobilul de la nr. 27 are statut juridic de protecţie, generic spus de monument istoric, şi din câte ştiu eu asta înseamnă avizare în comisia zonală a monumentelor (pentru că e B)”, afirmă femeia.
Statutul juridic de protecţie al imobilelor din zona peninsulară pot fi consultate aici.
Vă reamintim că omul de afaceri Paul Ţiţei vrea să modifice o clădire veche situată în zona peninsulară a municipiului Constanţa, strada Revoluţiei din 22 Decembrie 1989 nr. 27. Este un imobil aflat în stare de degradare. În acest sens, a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa proiectul „Reabilitare construcţie existentă şi schimbarea destinaţiei în alimentaţie publică şi cazare”, propus a fi amplasat în municipiul Constanţa, strada Revoluţiei 22 din Decembrie 1989.
Ulterior, Autoritatea pentru Protecţia Mediului Constanţa a anunţat publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare: nu este necesară efectuarea evaluării impactului asupra mediului, în cadrul procedurii de evaluare a impactului asupra mediului, pentru proiectul „Reabilitare construcţie existentă şi schimbarea destinaţiei în alimentaţie publică şi cazare”.
Proiectul deciziei de încadrare şi motivele care o fundamentează pot fi consultate la sediul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa din municipiul Constanţa, strada Unirii nr. 23, în zilele de luni - vineri, între orele 8.00-13.00. Comentariile, observaţiile şi propunerile publicului interesat se pot înainta până la data de 06.02.2020.
Reamintim că, pe data de 25.06.2019, Primăria Constanţa a emis certificatul de urbanism nr. 2148 - „Reabilitare şi extindere construcţie existentă cu destinaţia de alimentaţie publică şi cazare“.
Potrivit Registrului Comerţului, Paul Țiţei este asociat în Agave Turism Palaz SRL, Biowin Development SRL, Hestia Constructii Montaj SRL, Instal Fix SRL, Olimp Summer Village SRL şi în firma radiată Dobrogea Media Vision SRL (pe care a funcţionat televiziunea constănţeană Constanţa TV).
Potrivit site-ului Sjømannskirken.ro, clădirea a fost o casă care a aparţinut comunităţii norvegiene, iar în interiorul acesteia a funcţionat şi Biserica Marinarilor, deschisă în 1935, închisă după scurt timp în 1939. Declinul producţiei de petrol în România a dus la o scădere dramatică a traficului de cisterne din 1937. Pe fondul izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial în 1939 şi al tulburărilor interne în România, Biserica Marinarilor şi-a pierdut proprietatea, iar afacerile au fost întrerupte.
Citeşte şi:
Constănţenii, invitaţi să depună observaţii la Agenţia de Mediu Clădire veche, situată în zona istorică a municipiului Constanţa, transformată în hotel
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii