Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:59 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănțeanul supărat. Regulamentul trotinetelor electrice. Consultări publice, de sanchi. Părerile cetățenilor nu sunt luate în considerare!

ro

09 Sep, 2021 00:00 4764 Marime text
  • În 2020, Constanța a devenit al treilea oraș după București și Cluj-Napoca, care a pus la dispoziția utilizatorilor trotinete electrice
  • Pentru că trotinetele erau lăsate de izbeliște prin oraș, municipalitatea a elaborat un Regulament privind utilizarea trotinetelor electrice pe domeniul public al municipiului Constanța
  • Regulamentul a fost lansat în dezbatere publică în luna august
  • Între timp, constănțenii au transmis propuneri de modificare a regulamentului, parte dintre ele neacceptate de autoritățile locale
 

 
În 2020, Constanța a devenit al treilea oraș după București și Cluj-Napoca, care a pus la dispoziția utilizatorilor trotinete electrice.

Pentru a folosi trotinetele, constănțenii trebuie să instaleze o aplicație pe care o pot descărca de pe Google Play sau Apple Store.

Pentru că trotinetele erau lăsate de izbeliște prin oraș, municipalitatea a elaborat un Regulament privind utilizarea trotinetelor electrice pe domeniul public al municipiului Constanța a fost lansat în dezbatere publică în luna august.

Proiectul de hotărâre de modificare și completare a Anexei la H.C.L. nr. 12/29.01.2021 pentru aprobarea Regulamentului trotinetelor, poate fi consultat în secțiunea „documente".

Printre regulile impuse de autoritățile locale, utilizatorii trotinetelor electrice nu au voie să le parcheze pe trotuare cu lățimea mai mică de doi metri, în perimetrul stațiilor de transport în comun, pe toată lungimea stației și 25 metri înainte și după stație, pe aliniamentele clădirilor sau ale gardurilor, în zona stațiilor de taxi, pe toată lungimea stației, în dreptul trecerilor de pietoni, pe toată lungimea trecerii și 25 metri înainte și după trecerea de pietoni, în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme, pe spațiile verzi, în intersecții și la mai puțin de 10 metri de intersecții, pe gurile de canal/aerisire sau căminele aferente rețelelor edilitare subterane, pe șantierele în lucru de pe domeniul public, pe plaje; în toate zonele și spațiile în care s-ar periclita siguranța și desfășurarea fluentă a traficului rutier și/sau pietonal.
Între timp, constănțenii au transmis propuneri de modificare a regulamentului.

Vă prezentăm câteva dintre sugestiile venite din partea locuitorilor municipiului Constanța, parte dintre ele neacceptate de autoritățile locale.

Un constănțean propune ca utilizatorii de trotinete electrice să poată circula pe trotuare cu o viteză scăzuta (maxim 5 km/h) acolo unde nu există piste pentru biciclete. Consideră mersul pe carosabil periculos pentru șoferi și  utilizatori.  Apreciază  că  aproape  toți utilizatorii  au vârsta mai mică de 18 ani, nu au carnet de conducere  și  nu  cunosc regulile de circulație.

„Recomandarea contravine prevederilor Codului rutier care nu permite deplasarea cu trotinete electrice pe trotuare, acestea putând circula doar pe pistele de biciclete  și  în  cazul  în care  nu  există  aceste piste,  pe  sectoarele  de drum unde viteza maximă admisă este de 50km/h", se arată în răspunsul formulat de municipalitate.

O altă sesizare vizează faptul că trotinetele  electrice sunt  aruncate  în  zone  nepermise iar operatorii  de  flote  le  amplasează  înafara stațiilor avizate, ocupând locurile de parcare ale autoturismelor. De asemenea, se apreciază că sunt conduse cu viteză de copii, pe trotuare și carosabil.     

Un constănțean, propune utilizarea vestelor reflectorizante pe timp de noapte, utilizarea căștilor de protecție, deplasarea unei singure persoane pe aceeași trotinetă, prezentarea  obligatorie  a  cărții  de identitate, precum introducerea multor reguli de circulație și sancționare. Acesta mai propune să  se  înființeze un  portal unde să se poată trimite sesizări și filmări.

Un alt cetățean, solicită revizuirea art. 17 din anexa la HCL  nr.  12/2021  în  sensul  introducerii obligativițătii transmiterii unei notificări de către  PMC către  operatorii  de  flote deoarece  precizează  că  nu  au  mijloace tehnice  de  identificare  a  trotinetelor.  Nu doresc excluderea din regulament a termenului  de  180  minute  și  nici  ca staționarea să se facă doar în stații și Solicită  notificare  din  partea  PMC  în sensul  anunțării  depășirii  termenului  de 180 minute.


Nici această recomandare a fost acceptată de autorități.

„S-a  constat  că operatorii flotelor de trotinete electrice încalcă prevederile  art.  17  din regulament,  că nu au ridicat/strâns  trotinetele de pe domeniul public în termenul de 180 minute acordat,  că  nu  s-a permis accesul autorităților  publice  la aplicația necesară pentru a  urmări  împlinirea acestui  termen  de  180 minute, ceea ce a reprezentat un real pericol  pentru  siguranța pietonilor  și  a autovehiculelor.

Cei  doi  operatori  au precizat  că  nu  dețin mijloacele tehnice necesare pentru a urmări modul  de  staționare  a propriilor trotinete electrice, împlinirea termenului de 180 minute, ceea ce înseamnă  că  sunt imposibil  de  urmărit  nu numai de către operatori  ci și de către organele de control ale PMC  (neavând acces la aplicație)", se arată în răspunsul formulat de autorități, vezi secțiunea „documente".


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Regulamentul privind utilizarea trotinetelor electrice pe domeniul public al municipiului Constanța, în dezbatare publică
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii