Constănțeanul supărat Reprezentanții Club Sportiv „Metalul“ acuză - „Construcția Sălii Polivalente va conduce la desființarea asociației sportive!“ (documente)
Constănțeanul supărat: Reprezentanții Club Sportiv „Metalul“ acuză - „Construcția Sălii PolivalenteÎn ședința de Consiliu Local Municipal din luna iunie, a avut loc un schimb de replici între reprezentatul Asociației Club Sportiv „Metalul” Constanța, Victor Cruceru, și primarul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, pe tema proiectului referitor la aprobarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul obiectivului de investiții de utilitate publică și de interes local „Sală Sport Polivalentă - 5.000 locuri”, realizat prin Compania Națională de Investiții „CNI“ SA.
Stenograma discuției, potrivit site-ului Primăriei Constanța, o prezentăm mai jos:
„Victor Cruceru: Sala Polivalentă din punct de vedere tehnic va fi doar un fiasco. Pentru a pune Constanța pe harta competițiilor internaționale ne trebuie minim 12.000 de locuri; 5.000 de locuri nu va face nimic altceva decât o investiție fără rost. În al doilea rând reprezint clubul Metalul Constanța care a fost evaluat și a avut o evaluare fără să se intre în incinta clubului, la o sumă derizorie; dacă dumneavoastră considerați că o bază sportivă de tipul acesta poate fi cumpărată cu 125.000 euro dați-mi voie să vă spun că vă înșelați. Sumele reale dacă ar fi să le calculăm sunt de ordinul sutelor de mii de euro și toate astea cu acordul primăriei. Primăria a făcut fără să ne consulte, fără să vină cineva la noi.
Decebal Făgădău: Unde scrie că trebuie să vă întrebăm pe voi?
Victor Cruceru: De ce să nu ne întrebați? Suntem proprietar.
Decebal Făgădău: Unde scrie? Pretindeți că sunteți proprietar.
Victor Cruceru: Dumneavoastră susțineți că expropriați un proprietar, deci dumneavoastră susțineți că noi suntem proprietari pe clădire.
Decebal Făgădău: Nu nu, noi pretindem că vom despăgubi un prezumtiv proprietar. Stimate domn, dacă reprezentați un club în primul rând vreau să îmi spuneți dacă aveți mandat de la cel care pretinde că este proprietar.
Victor Cruceru: Da, sunt vicepreședintele clubului.
Decebal Făgădău: Nu nu nu. Clubul nu are nicio legătură cu domnul care pretinde că este proprietar acolo. Deci dacă vreți să vorbiți, spuneți foarte clar cine sunteți, pe cine reprezentați și ce doriți. Nu mai aruncați dumneavoastră așa în spațiul public tot felul de minciuni, deci vorbiți cu subiect și predicat.
Victor Cruceru: Domnule primar, eu vorbesc cu subiect și predicat. În primul rând ca cetățean. Sala Polivalentă este un fiasco. Deci 5.000 de locuri. dacă analizați regulamentul internațional. veți vedea că nu sunt de folos decât pentru dansuri tematice sub 18 ani la tineret, atât și nimic altceva. În al doilea rând, aveți în proprietate, Primăria, 100 de mii de metri în zonă. În al treilea rând, strangulați Ștefăniță Vodă, care și așa este o stradă foarte ștrangulată cu acest proiect“.
Subiectul nu a fost tranșat, iar președintele de ședință a propus ca ședința să-și urmeze cursul. Pentru această expropriere, municipalitatea va plăti aproximativ 600.000 de lei, sumă considerată incorectă de reprezentantul asociației sportive.
La rândul lor, reprezentanții municipalității susțin că sumele necesare plății despăgubirilor în vederea efectuării exproprierii au fost stabilite prin raportul de evaluare întocmit de un expert autorizat ANEVAR, conform prevederilor art. 5 alin. 1 al Legii 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, realizat de SC Management Consulting Solutions SRL, prin evaluator dr. ing. Dragoș Mihai Ipate.
Mai exact, sumele individuale aferente despăgubirilor pentru imobilele ce fac parte din coridorul de expropriere și care aparțin Asociației Club Sportiv „Metalul” Constanța sunt în cuantum de: 38.136,00 euro pentru construcție vestiar - Cl (227,00 mp) - 27.492,00 euro pentru construcție tribună - C2 (474,00 mp) - 58.784,00 euro pentru construcție vestiar - C3 (334,00 mp). Aceste sume vor fi alocate de la bugetul local al municipiului Constanța.
Vicepreședintele Asociației Club Sportiv „Metalul” Constanța, Victor Cruceru, apreciază că „evaluările au fost făcute din birou, iar Sala Polivalentă are iz de imobiliare”. Acesta susține că asociația a făcut propria evaluare, din care reiese cu totul altă situație - vezi secțiunea „Documente”.
„Vreau să aduc la cunoștința opiniei publice constănțene adevăruri evitate de Primăria Constanța, la care ar trebui să răspundă domnul primar. Daca Primăria deține o suprafață de 78.335 mp în complexul sportiv Badea Cârțan, care este în paragină, de ce se încăpățânează să construiască o sală polivalentă desființând asociații sportive care funcționează? De ce să plătim de la buget exproprieri în valoare de 124.412 euro, 10% din valoarea proiectului, având teren suficient care nu costă nimic? Domnule primar, având un club în care se antrenează și practică sport 180 de copii, de ce va încăpățânați să distrugeți copilăria și viitorul acestor copii?
Pentru curiozitatea dumneavoastră, domnule primar, vă prezint ce spune Legea 69 din 28 aprilie 2000, a educației fizice și sportului: Art.2 punct (1): Educația fizică și sportul sunt activități de interes național sprijinite de stat. Art. 2 punct (4): Statul garantează exercitarea funcțiilor sectorului public și ale sectorului particular în domeniul educației fizice și sportului.
Domnule primar, dreptul la proprietate în România este garantat prin Constituție. Anexez un scurt istoric al bazei sportive Metalul din Constanța:
„În anul 2005 această bază a fost achiziționată pentru ca tinerii și copiii Constanței să aibă alternativă de practicarea sportului „rege”, întrucât la clubul Farul Constanța se desființaseră grupele de copii; din 2005 și până astăzi grupele de copii ce practică sportul acesta a crescut. În momentul de față, la Asociația Sportivă Fotbal Club Metalul Constanța, 180 de copii practică sportul.
Poate domnul primar spune ce s-a întâmplat cu pista acoperită pentru atletism, cum a dispărut? Cum este posibil ca, taman pe terenurile de tenis și handbal cu asfalt ale bazei sportive Badea Cârțan, să se afle cazate, tiruri, autocare și alte mijloace de transport?”, susține Victor Cruceru.
Asociația Club Sportiv Metalul Constanța și Primăria Constanța se duelează și în instanțe
O parte din amplasamentul viitoarei Săli Polivalente are o situație juridică incertă. Pe rolul instanțelor sunt mai multe dosare între municipalitate și Asociația Club Sportiv Metalul Constanța, cea care revendică două terenuri în suprafață totală de 700 mp. Astfel, este înregistrat dosarul civil nr. 249/118/2019, aflat pe rolul Tribunalului Constanța, prin care reclamanta Asociația Clubul Sportiv Metalul Constanța a solicitat în contradictoriu cu Primarul municipiului Constanța, Municipiul Constanța prin Primar și Consiliul Local al municipiului Constanța anularea certificatului de urbanism nr. 4155/09.11.2018, eliberat pentru desființarea construcțiilor Cl, C2, C3, C13, C14, C15, situate în Constanta, b-dul Aurel Vlaicu nr. 254.
Menționăm că imobilele C1 și C2, pentru care s-a eliberat certificatul de urbanism de desființare nr. 4155/09.11.2018, fac obiectul contractelor de vânzare-cumpărare enumerate anterior. Magistrații de la Tribunalul Constanța au decis la termenul din 22 august în dosarul 249/118/2019, având ca obiect anulare act administrativ certificat de urbanism nr. 4155/09.11.2018, să respingă cererea Asociația Club Sportiv Metalul. „Respinge cererea ca inadmisibilă. Respinge excepția de nelegalitate ca inadmisibilă. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare”, se arată în minuta magistraților.
Reprezentanții asociației au făcut recurs și susțin că vor ataca și autorizația de demolare a corpurilor de clădire. Deocamdată, municipalitatea a emis doar certificatul de urbanism. În cursul lunii noiembrie a anului 2018, la un interval de aproximativ 11 ani de la efectuarea formalităților de publicitate imobiliară în vederea asigurării opozabilității drepturilor reale imobiliare ale Municipiului Constanța față de terți, Primăria a fost notificată prin adresa nr. 206874/28.11.2018 de Asociația Club Sportiv „Metalul“ cu privire la faptul că pe terenul ce constituie viitorul amplasament al Sălii Polivalente aceasta deține în proprietate clădirile C1-vestiar, în suprafață construită de 227,00 mp C2, tribună în suprafață de 474,00 mp, așa cum sunt identificate în documentația cadastrală.
Asociația Club Sportiv „Metalul“ a pretins drept de proprietate și asupra aleilor din incintă, rețelelor de utilități, gradenelor, covorului gazon natural, tabelei de marcaj electronice, împrejmuirii gard și instalațiile de drenaj, precum și un drept de folosință asupra terenului în suprafață de 14.553,43 mp pe toată durata de existență a construcțiilor, toate situate în Constanța, str. Badea Cârțan, Baza Sportivă Somaco.
Prin adresa nr. 6370/08.10.1986, emisă de Comitetul executiv al Consiliului Popular al Municipiului Constanța, se comunica Întreprinderii de Materiale în Construcții Constanța „acordul de principiu” pentru repartizarea zonei sportive din cadrul parcului de agrement și sport din Tomis Nord” și amenajarea unui teren de fotbal în suprafață de 14.000,00 mp.
Conform dispozițiilor HG nr. 1176/02.11.1990 privind înființarea de societăți comerciale pe acțiuni în Industrie, Întreprinderea de Materiale în Construcții Constanța s-a reorganizat în SC Somaco SA. Ulterior, prin HCL nr. 123/2000, se respinge cererea SC Somaco SA București Sucursala Constanța privind emiterea acordului Consiliului Local al Municipiului Constanța necesar intrării în proprietate asupra terenului aferent obiectivului Baza Sportivă „Conpref“, cu o suprafață de 15.310,44 mp.
Conform contractului de vânzare-cumpărare nr. 59/22.12.2005 încheiat sub semnătură privată, SC Somaco SA București vinde către SC Structuri din Oțel SRL patrimoniul bazei sportive a SC Somaco SA Tomis Nord, situată în Constanța, în suprafață totală de 14.553,43 mp.
Prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 740/31.12.2005 încheiat sub semnătură privată, SC Structuri din Oțel SRL vinde către Surghie Valentin Mihai și Surghie Elisabeta patrimoniul bazei sportive (fosta SC Somaco SA). De asemenea, prin contractul de vânzare-cumpărare din data de 15.06.2008 încheiat sub semnătură privată, Surghie Valentin Mihai și Surghie Elisabeta vând către Asociația „Clubul Sportiv Metalul Constanța” patrimoniul bazei sportive (fosta SC Somaco SA) amplasate pe terenul în suprafață totală de 14.553,43 mp.
Conform adresei SPIT nr.T5449/21.01.2019, la data de 16.01.2019, Surghie Valentin-Mihai a înregistrat declarația de scoatere din evidență a bunurilor imobile înregistrate pe persoană fizică, înregistrate în baza contractului de vânzare-cumpărare din data de 15.06.2008 încheiat cu Asociația „Clubul Sportiv Metalul” Constanța, procesului-verbal de predare-primire din data de 15.06.2008 și actului recognitiv cu încheiere de autentificare nr. 251/05.06.2008, tot la aceeași dată, respectiv 16.01.2019, Asociația „Clubul Sportiv Metalul” Constanța a solicitat înscrierea în evidențele fiscale a imobilului reprezentând Baza Sportivă (fosta SOMACO), compus din construcții și teren în folosință, declarație la care a anexat fotocopia contractului de vânzare-cumpărare din data de 15.06.2008, încheiat cu numiții Surghie Valentin-Mihai și Surghie Elisabeta.
În adresa SPIT nr. T1045/08.01.2019 se menționează că S.M.0 Prefabricate pentru Construcții SA (fosta SC SOMACO SA) figurează înregistrată în evidențele fiscale cu imobil situat în Constanța, str. Badea Cartan, cartier Tomis Nord, compus din clădire - vestiare și anexe, teren sportiv și teren intravilan în folosință în suprafață de 15.310,28 mp, cu mențiunea că nu deține documente justificative privind modul de dobândire. În cea de-a doua speță, prin Decizia nr. 361/11.11.1972 emisă de Consiliul Popular al Județului Constanța, se transmite din administrarea municipiului Constanta în administrarea întreprinderii de Transporturi Constanța terenul proprietate de stat în suprafață de 2,67 ha situat în municipiul Constanta, bd. Aurel Vlaicu, la vest de complexul sportiv „Voința”.
Al doilea dosar, suspendat până la soluționarea primului
În al doilea dosar civil, nr. 1768/212/2019, aflat pe rolul Judecătoriei Constanța, având ca obiect acțiune posesorie, Asociația Club Sportiv Metalul Constanța solicită obligarea pârâților Primarul municipiului Constanța, Municipiul Constanța prin Primar, Consiliul Local al municipiului Constanța să înceteze orice act de tulburare a posesiei și folosinței asupra imobilului situat în Constanța, str. Badea Cârțan, în suprafață totală de 14.553,43 mp. La termenul de judecată din data de 14.06.2019, în temeiul art.413 alin.1, pct. 1. din Codul de procedură civilă, instanța de judecată a dispus suspendarea judecății până la soluționarea definitive a dosarului civil nr. 249/118/2019.
Potrivit art. 1 alin. 2 din HG 53/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 255/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes național, județean și local, „Coridorul de expropriere reprezintă suprafața de teren cu sau fără alte imobile aferente, ce urmează a fi afectată de lucrările prevăzute la art. 2 alin. (1) din lege, stabilită pe baza variantei finale a studiilor de fezabilitate sau a documentațiilor de urbanism, după caz, aprobate în conformitate cu prevederile legale în vigoare și delimitate în baza unui plan topografic realizat în sistemul național de proiecție Stereografic 1970.
Instituții chemate la bară în aceeași speță, în al treilea dosar - Consiliul Local și Primăria Constanța
Pe 25 iulie a.c., Asociația „Clubul Sportiv Metalul” Constanța a înregistrat pe rolul civil al Judecătoriei Constanța dosarul 20275/212/2019, prin care cheamă în judecată Municipiul Constanța prin Primar, Consiliul Local Constanța și pe primarul municipiului Constanța, obiectul dosarului fiind „asigurare dovezi”. Potrivit portalului instanțelor, magistrații au decis „respingea excepția lipsei de interes, invocată de pârâți prin întâmpinare. Admite excepția inadmisibilității, invocată de pârâți prin întâmpinare. Respinge cererea de asigurare probe formulată de reclamanți, în contradictoriu cu pârâți, ca inadmisibilă. Respinge cererea pârâților de obligare a reclamantei la plata cheltuielilor de judecată, ca neîntemeiată. Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunțare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Constanța” Asociația susține că a declarat apel.
Citește și:
A fost eliberat certificatul de urbanism pentru demolarea construcțiilor de pe amplasamentul viitoarei Săli Polivalente din Constanța
Asociația „Clubul Sportiv Metalul“ a pierdut procesul cu Primăria Constanța. Obiectul dosarului - terenul pe care se va construi Sala Polivalentă! Cât vor primi pentru expropriere
Asociația Club Sportiv Metalul Constanța, dosar după dosar pentru a obliga Primăria să îi plătească. Făgădău a rezervat 600.000 de lei la rectificarea bugetară pentru această expropriere
Sala Polivalentă din Constanța va fi construită de firma care a blocat licitațiile pentru Cazino și Parcul Arheologic (galerie foto)
Primăria Constanța a eliberat certificatul de urbanism pentru Sala Polivalentă. Unde va fi situată și cum va arăta
Manuela Pătrășcoiu, director general al Companiei Naționale de Investiții, despre Sala de Sport Polivalentă de 5.000 de locuri de la Constanța!
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp