Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:14 24 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constănțeanul supărat Statuia Lupoaicei ar merita să fie iluminată. Câteva proiectoare ar pune în valoare acest simbol cufundat în beznă

ro

16 Mar, 2021 00:00 5619 Marime text
 
  • Statuia Lupoaicei din Constanţa este o copie din bronz, a vestitei statui din Roma, Lupa Capitolina
  • Statuia reprezintă lupoaica, despre care legenda spune că i-ar fi alăptat pe Romulus şi Remus
  • Simbolul lupoaicei care îi alăptează a fost folosit de-a lungul timpului nu doar ca marcă de naștere a cetății, ci și ca însemn al unei legiuni romane
  • În Constanţa, statuia este situată la intrarea în Piaţa Ovidiu
  • Un constănțean recomandă autorităților locale din Constanța să găsească o modalitate și să pună în valoare ansamblul statuar de la KM 0 al municipiului Constanța

Statuia Lupoaicei din Constanţa este o copie din bronz, a vestitei statui din Roma, Lupa Capitolina.
Statuia reprezintă lupoaica, despre care legenda spune că i-ar fi alăptat pe Romulus şi Remus.

Fii ai lui Marte, zeul războiului, și ai preotesei Rhea Silvia, au fost îndepărtați de unchiul lor, Amulius. Acesta preluase prin forță conducerea cetății Alba Longa de la fratele său și bunicul pruncilor, Numitor, și se temea că mai târziu Remus și Romulus vor revendica puterea. Servitorului ce trebuia să-i omoare i s-a făcut însă mila de ei și i-a lăsat într-un coș pe malul Tibrului. Romulus și Remus au fost salvați de o lupoaică, care i-a adăpostit într-o peșteră și i-a hrănit. Când au crescut, au hotărât să-și ridice propria cetate, Roma. N-au reușit să cadă de acord cine să o conducă și, într-o încăierare, Romulus l-a ucis pe Remus. Totuși, amândoi sunt considerați întemeietorii Romei.

Simbolul lupoaicei care îi alăptează a fost folosit de-a lungul timpului nu doar ca marcă de naștere a cetății, ci și ca însemn al unei legiuni romane, emblemă a Jocurilor Olimpice în 1960.

Iniţial, municipalitatea Romei a dăruit primăriei Bucureşti, în anul 1906, această copie ca simbol al originii daco-romane a poporului român.
Nu în ultimul rând, alte copii au fost oferite mai multor ţări cu care Roma a vrut să aibă relaţii cordiale: Franţa, SUA, Argentina, Spania şi chiar Japonia. Astfel, statuia-simbol al Romei poartă, pe întreg mapamondul, mesajul de prietenie al poporului italian. Originalul se pare că datează din secolul V î.Ch. şi a fost turnat în bronz de etrusci, pe valea râului Tibru. Vechimea ei a fost stabilită de cercetătorii care au studiat modul turnarea a bronzului.
La Constanţa, statuia este situată la intrarea în Piaţa Ovidiu.
Un constănțean recomandă autorităților locale din Constanța să găsească o modalitate și să pună în valoare ansamblul statuar de la KM 0 al municipiului Constanța.
"Statuia Lupoaicei ar merita să fie iluminată. Câteva proiectoare ar pune în valoare acest simbol cufundat în beznă", afirmă constănțeanul.

Citește și:


Modificări la statuia „Lupoaica“, de la intersecţia străzii Traian cu bulevardul Tomis din Constanța. Ce au observat cei care au trecut prin zonă (galerie foto+video)

Ce găsesc turiştii la mare? Statuia Lupoaicei din Constanţa - o amintire a originii noastre

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii