Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
22:14 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

AFACERI CU DEZASTRELE

ro

23 Jan, 2003 00:00 625 Marime text

Primarul din Ghindaresti este acuzat ca a folosit discretionar banii primiti in urma calamitatilor inregistrate in in vara lui 2002 * Ajutoarele nu au ajuns la cei afectati * Fiul viceprimarului nu a avut locuinta calamitata, insa a primit caramida cat pentru o casa * O alta persoana a primit BCA pentru o casa, desi nu era afectat de inundatii, iar alt localnic a primit caramida pentru ridicarea unei case # Toti banii pentru calamitati au fost cheltuiti dupa bunul plac al primarului * Primarul din Ghindaresti mai este acuzat de locuitorii comunei ca obisnuieste sa nesocoteasca dreptul de proprietate al cetatenilor * Lista acuzatiilor, insa, nu se opreste aici ci este mult mai mare

Mai multi locuitori ai comunei Ghindaresti, in marea lor majoritate consilieri locali sau din aparatul primariei, au depus la Prefectura Constanta un memoriu prin care aduc la cunostinta starea de fapt si atmosfera tensionata creata in localitate de fostul viceprimar si actual primar, respectiv Ilie Lintarov. Memoriul a ajuns pe masa serviciului juridic din cadrul Prefecturii, urmand a face obiectul unei anchete amanuntite vizavi de activitatea acestui primar. Documentul este semnat de urmatorii locuitori ai comunei: Eftei Arsenie, consilier local, Melicov Alexe, Averian Petre, Vascu Grigore, Condrat David, Tihan Dumitru, Simion Ignat, Iacob Alexe, Grigore Ivan, Prohon Ivan, Ivan Vasile si Simion Petre. Pentru autenticitatea reclamantilor, detinem si codurile numerice personale ale acestora, precum si numarul si seria buletinelor de identitate.

Lintarov a avut abateri si ca viceprimar

Reclamantii sustin ca Ilie Lintarov a avut abateri si ca viceprimar. Acestea au fost aduse la cunostinta prefectului din acea perioada, Dan Chirondojan, insa acesta nu a luat nici o masura, fiind coleg de partid cu primarul de atunci, care era din PNTCD. Va prezentam mai jos cateva dintre acuzatiile care i se aduc lui Lintarov: constructia pe care si-a facut-o in curte fara autorizatie de constructie si fara acordul consiliului local; distrugerea abuziva a pasunii din satul Tichilesti, sat apartinand de comuna Ghindaresti; in perioada in care a fost viceprimar, sustin in memoriu reclamantii, Lintarov "a facut fals in acte publice semnand, inaintea venirii unui control, conventii civile in locul persoanelor abilitate". In prezent, unul dintre acestia, Demit Florin, este secretar al consiliului local si la dosar a fost depusa copia semnaturii sale si a lui Nicolae Ariton, a carui semnatura a fost falsificata. Tot ca viceprimar a folosit telefonul primariei oferind posibilitatea tuturor celor care aveau rude la lucru in strainatate sa sune, incarcand factura telefonica si facandu-i astfel campanie electorala din bani publici.

Prin neglijenta, primarul a favorizat aparitia patologiei infectioase

Locuitorii comunei Ghindaresti se plang si de faptul ca primarul afiseaza un dispret total fata de problemele lor. Este stiut faptul ca respectiva comuna sufera de lipsa apei potabile, acest lucru generand epidemii atat la adulti, cat si la copii. La dosarul transmis Prefecturii au fost inaintate note de constatare intocmite de organe in drept, care - culmea! - sunt semnate chiar si de actualul primar. Prin urmare, situatia ii este si lui cunoscuta. In facsimilul alaturat publicam o adresa catre primaria Ghindaresti din partea Ministerului Sanatatii si a Directiei de Sanatate Publica, in sunt stipulate urmatoarele: "avand in vedere patologia infectioasa inregistrata in ultimii ani in comuna Ghindaresti - HVA, BDA, holera, se impune de urgenta luarea masurilor necesare pentru imbunatatirea aprovizionarii cu apa potabila a localitatii, autorizarea sursei de apa potabila cu incadrarea in cerintele metodologice de autorizare, remedierea in termen imediat a eventualelor sparturi existente pe reteaua de apa, clorinarea permanenta a apei, se va evita intreruperea furnizarii apei, se va acorda sprijin locuitorilor in asigurarea dezinfectiei bazinelor individuale de acumulare a apei din retea".

Banii pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apa s-au dus

Povestea cu reabilitarea sistemului de alimentare cu apa este una dureroasa pentru locuitorii din Ghindaresti. In sedinta de consiliu local din vara lui 1997, s-au aprobat indicatorii tehnico-economici ai lucrarii "Alimentare cu apa a localitatii Ghindaresti", prin hotararea numarul 15/1997. Dupa ce Consiliul local din Ghindaresti a dat aceasta hotarare, Consiliul Judetean Constanta emite avizul CTE 25/1997 si prinde localitatea Ghindaresti in lista de investitii, cu suma de 500 milioane de lei. Tot in acel an, se intocmeste un proiect de executie si se incepe forarea unui put. Se obtin certificatul de urbanism 202/1997 si autorizatia de constructie 15/1998 si s-a reinnoit certificatul de urbanism nr. 215/2000, reactualizandu-se si valoarea lucrarilor la suma de aproape un miliard de lei. Primaria a primit banii din partea Consiliului Judetean, insa primarul a abandonat lucrarea si a incercat doar sa imbunatateasca alimentarea cu apa a comunei de la o cu totul alta sursa decat cea prevazuta in proiect si care era deja forata. Pentru aceasta lucrare n-a avut proiect aprobat, avize legale, autorizatie de constructie. Pentru adjudecarea lucrarii nu s-a facut licitatie publica si nici receptie a proiectului; in schimb, s-a angajat o firma prin care a fost cumparata o conducta care a fost intinsa peste cea veche. "Ca urmare a acestei deturnari de fonduri, situatia apei potabile si a sursei de apa de la Ghindaresti este si acum in suspensie, iar apa se furnizeaza cu intreruperi, ducand la imbolnavirea copiilor. Prin activitatea sa, primarul a sabotat normalizarea alimentarii cu apa a locuitorilor comunei, iar in prezent populatia consuma apa infestata cu enterococi si coli fecali", sustin locuitorii din Ghindaresti. De asemenea, mai spun acestia, de trei ani, Lintarov angajeaza aceeasi firma pentru executarea unor lucrari fara a scoate lucrarile respective la licitatie, potrivit legii. Oamenii sustin ca a avut proiect de executie pentru imbunatatirea drumurilor, pe care insa nu l-a respectat, iar pe drumurile facute in urma cu trei-patru luni a inceput sa iasa noroiul la suprafata. De asemenea, piatra pentru drumuri nu a fost achizitionata direct de la furnizor, aflat la 10 kilometri de Ghindaresti, ci tot prin firma respectiva. marind artificial pretul.

Alte capete de acuzare

Primarul din Ghindaresti este acuzat de locuitorii comunei ca obisnuieste sa nesocoteasca dreptul de proprietate al cetatenilor, exemple in acest sens fiind cazurile lui Condrat David, Filip Evdochia, Chirila Dochia sau Marcu Ioan. Oamenii au dovedit cu acte ca Lintarov se face vinovat si de dezinformarea autoritatilor statului cand acestea sunt sesizate. Ultima trasnaie a primarului o constituie reconstructia actualului sediu al primariei, pentru lucrarea careia nu a respectat planul de urbanism si a prelungit gardul pana in strada cu circa trei metri, stricand aspectul comunei. Totodata, pentru modernizari nu a avut avizul comisiei de specialitate a primariei si consiliului local. In cadrul unei sedinte, reprezentantii CL s-au opus vehement celor mentionate mai sus. Legat de CL, precizam ca sunt plangeri scrise ale unor consilieri locali care sustin ca primarul din Ghindaresti nu pune la dispozitia acestora informatiile solicitate. Un exemplu in acest sens il poate reprezenta plangerea consilierilor Eftei Arsen, Melicov Alexe, Ivan Alexe, Simion Petre, care solicita de mult timp aflarea sumelor incasate in targul duminical, precum si aflarea altor taxe pentru care CL a aprobat numai 150 milioane de lei. Lintarov ignora existenta consiliului local, drept argument al acestei stari de fapt fiind lipsa siglei CL la sediul primariei Ghindaresti.

Ajutoarele pentru calamitati au fost impartite "dupa spranceana"

Banii primiti ca urmare a calamitatilor inregistrate in localitatea Ghindaresti in vara lui 2002 au fost folositi discretionar, iar ajutoarele nu au ajuns la cei afectati, spun localnicii. Un exemplu in acest sens il constituie Marius Maxim, fiul viceprimarului Stefan Maxim, care nu a avut locuinta calamitata, insa a primit caramida cat pentru o casa; Ivan George a primit BCA pentru o casa, fiind neafectat de inundatii, iar Andrei Vartolomei a primit caramida pentru ridicarea unei case, desi nu avea locuinta afectata. Altii si-au impartit si bani, dupa cum se specifica in memoriu. Banii pentru calamitati au fost cheltuiti, iar o strada a ramas cu o rapa de 5-6 metri, deoarece, chipurile, nu mai sunt bani.

In loc de epilog

Dosarul lui Ilie Lintarov a intrat pe mana Prefecturii, iar autoritatea urmeaza sa se pronunte in cazul falsului in acte din timpul mandatului de viceprimar, precum si in cel de influentare a unor decizii ale instantelor de judecata in calitate de primar, cu privire la atribuirea unor loturi de pamant. Un exemplu in acest sens este adeverinta 254 din 22.05.2001. Prefectura va mai cerceta si un alt fapt reclamat de consilierii locali, care spun ca Lintarov i-a obligat sa semneze in alb si a obstructionat dreptul legal de petitie, obligand secretarul CL sa nu inregistreze cererile cetatenilor. Este cazul reclamantilor Marin Carneala si Doaria Chirila. Lintarov va intra in vizorul Prefecturii si pentru fals in acte pentru a justifica distrugerea pasunii din Tichilesti, abuz in serviciu si deposedare de pamant. Vom reveni cu amanunte in numerele noastre viitoare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii