Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
14:05 23 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prima marina romaneasca va fi amenajata la Constanta

ro

24 May, 2003 00:00 1000 Marime text

Portul Turistic Tomis va fi modernizat

Pentru dezvoltarea marinei sunt necesari circa 2,5 milioane de dolari # Pescarilor le vor fi amenajate spatii speciale * APC va suporta investitia pentru constructia digurilor * Lucrarile se vor desfasura in baza unui parteneriat public - privat * Vor fi amenajate diguri de acostare cu sistem alimentare a navelor, un mic santier de reparatii cu rampa si o statie de carburanti, sedii administrative, restaurante, baruri si magazine

Ministrul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, Miron Mitrea, s-a aflat la Constanta intr-o vizita de doua zile. Ieri, acesta a vizitat Portul Turistic Tomis, unde municipalitatea constanteana intentioneaza sa faca o serie de modernizari. Au participat alaturi de primarul Radu Mazare si o serie de consilieri locali, precum si subprefectul Nicolae Butoi. Oficialii au facut un tur al portului Tomis, cu aceasta ocazie fiind identificate zonele care vor suferi modificari.

Mitrea a schimbat planul portului Tomis

Primarul municipiului Constanta, Radu Stefan Mazare, i-a prezentat ministrului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, Miron Mitrea, planul urbanistic privind amenajarea Portului Turistic si de Agrement Tomis. Edilul constantean i-a solicitat ministrului, la fata locului, cateva opinii privind amenajarea incintei portuare. In acest sens, Miron Mitrea a declarat ca este imperios necesara dezvoltarea unei marine turistice, la Constanta, insa a precizat ca proiectele prezentate de administratia locala nu pot fi aplicate in Marea Neaga intrucat aceasta este imprevizibila. "Eu am venit aici pentru a gasi o solutie ca in Constanta sa construim prima marina romaneasca. Faptul ca este nevoie de asa ceva este indiscutabil. Dezvoltarea turismului in Romania, mai ales turismul pe litoral, este atat de importanta incat nu ne putem permite sa nu avem o marina", a precizat ministrul Miron Mitrea. Acesta a vazut proiectele care au fost propuse si nu a fost de acord cu ele, motiv pentru care a propus un alt proiect. Totodata, Miron Mitrea a solicitat autoritatilor de profil sa elaboreze un nou proiect, care va contine alte constructii de protectie a bazinului portuar. Potrivit declaratiilor ministrului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, in maxim doua-trei saptamani, acest nou proiect urmeaza a fi elaborat, iar pana la sfarsitul verii acesta ar putea fi si aprobat, pentru ca in toamna sa se demareze lucrarile. Cat priveste autoritatile implicate in acest proiect, Mitrea a declarat ca va investi Administratia Porturilor Maritime Constanta, care va incasa si banii de la cei care vor tine navele in aceasta zona. De asemenea, dupa cum a precizat ministrul, APC va plati si lucrarea. In ceea ce priveste amenajarea digurilor, Miron Mitrea a precizat ca este foarte posibil ca prima experienta sa nu fie o reusita deoarece Marea Neagra este o mare pretentioasa. Totusi, ministrul si-a exprimat convingerea ca sunt putine sanse ca solutiile date de el sa nu fie cele potrivite. El a adaugat ca solutia propusa initial se potriveste pentru Tulcea, unde, de altfel, se va merge pe un astfel de proiect deoarece Dunarea este linistita. Pe de alta parte, ministrul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei a solicitat autoritatilor locale constantene sa gaseasca solutii pentru depozitarea navelor pe timpul iernii. Solutia data de Mitrea se refera la existenta "unor butoaie de plastic mari" care se pun de-a latul si de-a lungul portului si in zona unde sunt nave si atunci gheata nu sparge navele sau digul, ci preseaza butoaiele respective.

Parteneriat public - privat

Pe de alta parte, primarul Radu Mazare a precizat ca intregul proiect se va desfasura in baza unui parteneriat incheiat intre Primaria Municipiului Constanta si Administratia Porturilor Maritime, care detine atat acvatoriul portuar, cat si digurile, a caror investitie o va suporta APC. Mazare a mai adaugat ca parteneriatul intre Primarie si APC este necesar deoarece primaria detine terenul dimprejur. Valoarea totala a investitiei s-ar putea ridica la cateva milioane de dolari, tinand cont de faptul ca 2,5 milioane de dolari sunt necesari doar pentru dezvoltarea marinei propriu-zise. Aceasta ar urma sa contina diguri de acostare cu sistem alimentare a navelor, un mic santier de reparatii cu rampa si o statie de carburanti, sedii administrative, restaurante, baruri si magazine, cu specific pentru marinari. La constructia marinei va fi un parteneriat public - privat, intre Primaria Constanta, APC si o firma care a mai executat astfel de lucrari. In ceea ce-i priveste pe pescarii care aveau amenajate in zona portului anumite baraci, Radu Mazare a declarat ca in planuri au fost prevazute 50 - caci acesta este numarul spatiilor pe care pescarii le aveau amenajate - de mici locatii in care sa-si poata tina ramele si ustensilele de pescuit. Totodata, primarul constantean, Radu Mazare, a subliniat faptul ca ceea ce s-a discutat cu ministrul Miron Mitrea nu a inclus numai amenajarea portului Tomis, ci si planul urbanistic zonal al intregii peninsule, care contine cladiri vechi, cu importanta istorica si care ar urma sa fie reabilitate dupa aprobarea planului intr-o viitoare sedinta de Consiliu Local. Intregul proiect este estimat a se finaliza in aproximativ doi ani - conform declaratiilor primarului Radu Mazare.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii