Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:50 25 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce spune Nicu Fălcoi (USR), unul dintre parlamentarii care au fost în delegația de la Bruxelles, despre cazul senatorului Chițac, infectat cu coronavirus

ro

16 Mar, 2020 00:00 6107 Marime text
 
Cazul senatorului Vergil Chițac, declarat pozitiv la testul pentru COVID-19, a făcut înconjurul țării. Nici dacă și-ar fi pus la punct o întreagă strategie nu ar fi reușit să bage un Guvern întreg în izolare, să pună pe drumuri contacți direcți care au cerut să se testeze în regim de urgență, să sădească panică în rândul a câteva sute de persoane și, în general, să facă să se vorbească despre el, așa cum nu s-a mai întâmplat vreodată. Cazul senatorului nu se va închide cu una, cu două, de vreme ce, măcar o dată sau chiar de două ori pe zi, Grupul de Informare Strategică anunță noi îmbolnăviri, contacți ai cazului 67, adică Vergil Chițac.
 
De pe patul de spital, senatorul a încercat câteva explicații prin care să-i mai tempereze pe cei care îl acuză de iresponsabilitate, însă majoritatea mesajelor internauților îi sunt potrivnice.
 
„Sunt atacat și acuzat de iresponsabilitate în media de oameni care nu cunosc toate datele și se hazardează să facă presupuneri nefondate.
După participarea mea la summitul de la Bruxelles (17-19 februarie), secretariatul general al Adunării NATO a transmis pe data de 6 martie o înștiințare către Senatul României, conform căreia unul dintre membrii delegației franceze a fost depistat pozitiv cu COVID-19. Numai că eu am primit acel document abia luni, pe 9 martie!”, a scris Chițac în ziua în care a fost declarat pozitiv și s-a internat la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.
 
În aceeași zi, senatorul a prezentat o cronologie a zilei de luni, 9 martie, zi în care pretinde că ar fi primit de la secretariatul NATO emailul prin care era anunțat că un membru al delegației, oficial francez, s-a infectat cu Coronavirus pe data de 23 februarie, respectiv după summitul de la Bruxelles.
 
Redăm mai jos postarea senatorului Chițac: „Luni, 9 februarie, în jur de ora 14:30, am citit atât informarea primită de la NATO, cât și mailul de în care mi se explica faptul că delegatul francez cel mai probabil s-a infectat pe data de 23, adică după patru zile de la întâlnirea noastră. Imediat am luat legătura cu un medic care s-a interesat la Institutul «Matei Balș», am explicat situația și mi-a spus că, având în vedere lipsa simptomelor specifice la 19 zile după summit, pot sta liniștit. După ora 17:00, medicul a revenit cu un telefon și mi-a transmis că, dacă am simptome specifice, să merg la spital, iar dacă nu am, să merg în izolare la domiciliu și dacă situația se agravează să mă adresez medicilor specializați, ceea ce am și făcut. Menționez că de luni seara am rămas la domiciliu. Acum, este clar că am luat de undeva acest virus. De unde, nu îmi pot explica”.
 
Din delegația care a ajuns la Bruxelles pe 17 februarie au făcut parte mai mulți parlamentari români. Am încercat să verificăm cele susținute de Vergil Chițac la senatorul USR de Timiș, Nicu Fălcoi, membru al delegației. Senatorul USR nu este purtător de COVID-19. Acesta a intrat în izolare după ce a aflat de cazul lui Chițac și a efectuat și testul, care, din fericire, a ieșit negativ. „Nu am virusul. Sutele de oameni cu care am intrat în contact pot sta liniștiți”, a spus Fălcoi.
 
Am vrut să aflăm de la senatorul USR povestea corespondenței dintre membrii delegației și secretariatul Adunării NATO și să înțelegem de ce acești domni parlamentari nu s-au izolat imediat ce au fost înștiințați oficial de cazul lui oficialului francez declarat pozitiv încă din luna februarie. Iată ce a precizat senatorul de Timiș Nicu Fălcoi: „În perioada 16-19 februarie, am fost la Bruxelles, la o reuniune a trei comisii din Adunarea Parlamentară NATO, împreună cu alți patru parlamentari și o doamnă consilier din România. În data de 9 martie, la ora 9.20, am citit un e-mail venit de la AP NATO în care eram informați că unul dintre parlamentarii francezi care au participat la acea activitate a fost diagnosticat cu coronavirus. E-mailul fusese, de fapt, trimis în 6 martie, ora 16.40, doar că atunci a fost weekend și e-mailul a fost trimis pe adresa de Senat. Imediat am sunat la spitalul «Matei Balș» și am povestit situația. Mi s-a spus că, dat fiind faptul că au trecut 20 de zile (carantina este de 14 zile) și niciunul dintre cei șase membri ai delegației nu a prezentat niciun simptom al bolii, nu avem de ce să ne facem griji și ne putem continua activitatea fără restricții. Ceea ce am și făcut. 


Mai mult decât atât, în aceeași zi, 9 martie, pe la 14.30, am primit un alt email de la AP NATO, în care ni se spunea că, cel mai probabil, deputatul francez contractase virusul la o adunare populară din Franța, la care participase în 23 februarie. Între timp am aflat că senatorul Chițac a fost găsit pozitiv. Imediat m-am autoizolat și am contactat DSP Timiș, cărora le-am povestit situația și faptul că am fost în contact cu senatorul Chițac și luni, și marți. Cei de la DSP au reacționat imediat și au trimis un echipaj care mi-a prelevat probe, iar rezultatul este negativ. Cu toate acestea, până pe 23 martie, voi sta în izolare la domiciliu”, a povestit senatorul Nicu Fălcoi.
 
Acesta a adăugat că el și-a efectuat testul deoarece a intrat în contact cu Chițac, la începutul săptămânii trecute, la Parlament și este de părere că senatorul liberal nu s-ar fi îmbolnăvit la Bruxelles, dat fiind că toți membri delegației au efectuat testul și au primit rezultat negativ. Urmează însă ca toate persoanele declarate nepurtătoare ale COVID-19 să fie retestate în ziua a 12-a, respectiv a 13-a a perioadei de izolare.
 
Așadar, secretariatul Adunării Parlamentare a NATO a remis către Senatul României și ulterior către delegați două mesaje distincte: primul, deschis de Chițac abia după ședința BPN, prin care erau informați despre cazul parlamentarului francez infectat și, ulterior, un  altul, pe 9 martie, la 14.30, în care li se spunea că, cel mai probabil, deputatul francez contractase virusul la o adunare populară din Franța, la care participase în 23 februarie. Cel mai probabil, ultimul e-mail și faptul că la acel moment nu avea simptome l-au făcut pe Vergil Chițac să creadă că este doar răcit, așa cum reiese din postarea sa din 12 martie, ora 13.20: „Constat că s-a creat o adevărată isterie în plan social vizavi de o așa-zisă infectare a mea cu Coronavirus. Informația vine exact pe fondul votului din Parlament de astăzi, pentru învestirea Guvernului Cîțu. Este adevărat că ieri am anunțat că nu pot participa la vot pentru că sufăr de o răceală și voi rămâne acasă. Totuși, nu știu în ce context colegii din Parlament au tras de la sine concluzia că sunt suspect de Coronavirus și au făcut public acest lucru.
Menționez că sunt sub medicație de două zile și nu am simptome de Coronavirus. Totuși, pentru a înlătura orice suspiciune, am solicitat efectuarea unui test și vă voi ține la curent”. Câteva ore mai târziu, testarea a dovedit ceea ce deja este public - Chițac este pozitiv COVID-19 (cazul 67).
 
 

Tags: Vergil Chitac


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Cetatean 16 Mar, 2020 13:26 Unde este responsabilitatea in astfel de cazuri??? Mai ales ca vorbim de un inalt oficial al statului