Coronavirus Ce condiții trebuie respectate în România la antrenamentele sportive din cantonamente și în cazul sporturilor individuale
Coronavirus: Ce condiții trebuie respectate în România la antrenamentele sportive din cantonamente și în cazul
18 May, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2152
Marime text
În Monitorul Oficial al României, Partea I, a fost publicat ordinul Ministerului Tineretului și Sportului și al Ministerului Sănătății privind aprobarea Regulamentului privind condițiile necesare a fi respectate în vederea reluării antrenamentelor sportive în cantonamente, precum și a Regulamentului privind condițiile necesar a fi respectate în vederea reluării antrenamentelor în cazul sporturilor individuale care se practică în aer liber.
Documentul stabilește criteriile care trebuie îndeplinite de către structurile sportive pentru reluarea activităților de antrenament și diminuarea riscului de infecție COVID-19. Aplicarea corectă a acestor măsuri contribuie la diminuarea riscului de infecție, dar nu garantează eliminarea acestuia în contextul pandemiei. Planul de măsuri se referă numai la perioada de reluare a antrenamentelor în baze de cantonament organizate.
Fiecare structură sportivă va sigura o persoană de contact responsabilă cu organizarea și coordonarea aplicării protocoalelor stabilite. Va fi stabilită o listă a personalului a cărui prezență este absolut necesară pentru pregătirea și derularea sesiunilor de antrenamente și a activităților – suport. Fiecare echipă sau lot sportiv va folosi o bază proprie de cantonament sau o locație de uz exclusiv. Înainte de intrarea în cantonament, toate persoanele sunt obligate să dea o declarație pe proprie răspundere privind luarea la cunoștință și respectarea regulilor dispuse prin prezentul ordin. Medicul echipei sau al lotului sportiv va fi implicat în asigurarea sănătății și securității în muncă pe parcursul întregului proces.
Înaintea reluării antrenamentelor, sportivii și fiecare persoană absolut necesară pregătirii sportive vor sta obligatoriu o perioadă de 14 zile în izolare la domiciliu, împreună cu toate persoanele care locuiesc la cel domiciliu. În cazul în care este necesară reluarea imediată a antrenamentelor, sportivii și fiecare persoană absolut necesară pregătirii sportive vor fi testate RT-PCR pentru COVID-19 și examinate medical de trei ori, conform următorului calendar: la intrarea în baza de cantonament, în ziua a 7-a și în ziua a 14-a. În cazul în care rezultatul uneia dintre aceste persoane este pozitiv în cursul acestei perioade, vor fi urmate procedurile înscrise de autoritățile sanitare. Pe tot parcursul acestei perioade, antrenamentele se vor desfășura individual sau în grupuri de cel mult patru peroane, care nu își vor schimba componența pe parcursul celor 14 zile.
Transportul de la locul prealabil de izolare către baza de cantonament este recomandat să fie făcut individual, recomandabil cu mașina proprie, fără a se opri pe acest parcurs. Transportul de la baza de cantonament la consultul medical / baza de antrenament se va efectua cu mijloace de transport proprii sau cu autocare dedicate. Dacă se folosește autocarul, trebuie respectate urmpăătoarele condiții: va conduce un singur șofer, care se va proteja cu echipamente de protecție personală; se va face dezinfectarea după fiecare grup transportat; persoanele se vor așeza respectând principiile de distanțare socială, astfel încât fiecare persoană să aibă în lateral, în față și în spate un rând de scaune goale; nu se vor face opriri pe parcurs.
Membrii echipei, personalul de antrenament și un număr minim de personal auxiliar, care să efectueze curățenia, dezinfecția și alte sarcini de logistică reprezintă singurele persoane a căror prezență este permisă în baza de cantonament.
În ce privește zona de antrenament, se vor stabili locațiile unde vor avea loc sesiunile de antrenament, în interiorul bazelor de cantonament sau în proximitatea acestora. Vor fi stabilite protocoale clare de curățenie și dezinfecție, atât pentru zonele și locațiile utilizate, cât și pentru materiale și obiectele folosite de persoanele din baza de cantonament. Toate echipamentele și spațiile utilizate vor fi curățate și dezinfectate după fiecare antrenament. De fiecare dată când este posibil, activitatea sportivă se va desfășura în aer liber și nu în sală. Au fost stabilite și reguli clare pentru bucătărie, spălătorie, zona vestiarului, zona medicală și zona de refacere.
Ca regulă generală, fiecare bază de cantonament va avea asigurate cel puțin două camere suplimentare de câte o persoană, cu grup sanitar propriu (spații de izolare) pentru persoane cu simptomatologie COVID-19, care să nu comunice între ele și nici cu celelalte spații definite. Utilitatea acestora este aceea de a izola de grup orice membru care prezintă simptome până la un consult de specialitate / testare / evacuare.
Totodată, în Monitorul Oficial a fost publicat regulamentul privind condițiile necesar a fi respectate în vederea reluării antrenamentelor în cazul sporturilor individuale care se pot practica în aer liber. Măsurile prevăzute descriu cadrul în care sporturile individuale în aer liber pot fi practicare de către sportivi după 15 mai 2020. Acest cadru este valabil exclusiv pentru activitățile sportive care se pot practica individual, în grupuri nu mai mari de trei persoane și în aer liber.
Lista ramurilor sportive care se pot practica este următoarea: aeronautică, alpinism, atletism (probele de alergare, aruncarea ciocanului, aruncarea discului, aruncarea greutății, aruncarea suliței), automobilism sportiv, caiac (caiac sprint, rafting, stand-up paddle, caiac pe ape repezi), canotaj, ciclism (ciclism rutier, mountain bike), echitație, golf, karting, modelism, motociclism, tenis (proba de simplu), tir cu arcul, tir sportiv, schi biatlon (probele practicate pe role sau piste sintetice), yachting (windsurfing, bărci cu vele).
Este permisă tuturor sportivilor, cu condiția respectării tuturor măsurilor de distanțare socială și igienă personală, pregătirea fizică generală în aer liber (stretching, elemente din școala alergării, exerciții de echilibru și orientare spațială din gimnastică, exerciții cu propria greutate, exerciții de tehnică și tactică individuală prin reprezentare mentală a adversarului sau a unei situații specifice de luptă / joc, execuție tehnică / tactică de tip box cu umbra, exersarea fără minge a tehnicilor de joc etc.).
În cazul în care disciplinele sportive enumerate mai sus sunt practicate în aer liber, dar în interiorul unor baze sportive, administratorii acestor baze trebuie să ia anumite măsuri. Printre altele, accesul trebuie să fie permis pe bază de programări prealabile, calculate în așa fel încât să se permită timp suficient între utilizatori pentru dezinfectarea spațiului. Accesul spectatorilor în bazele sportive nu este permis. Prin excepție, minorii pot avea ca însoțitor o singură persoană adultă.
Au fost stabilite o serie de măsuri care precedă antrenamentul. Între condițiile general valabile se numără și aceea că desfășurarea activităților în săli, baloane presostatice sau alte structuri închise rămâne interzisă. Pe tot parcursul antrenamentului trebuie să fie păstrată o distanță de siguranță față de celelalte persoane care ar putea să fie prezente. Această distanță este de cel puțin doi metri în perioadele de repaus și de cel puțin șase metri în perioadele de activitate fizică intensă, pentru a ține cont de faptul că particulele de transpirație ori salivă se pot transmite pe distanțe mult mai mari în acest context. Este interzisă eliminarea salivei în spațiul de antrenament. Materialele și echipamentele sportive (de exemplu bicicleta, racheta de tenis, arcul etc.) trebuie să fie folosite exclusiv de o singură persoană sau să fie dezinfectate complet înainte de a trece de la un sportiv la altul.
Fiecare sport are condițiile sale specifice. La tenis, proba de simplu, spre exemplu, pe un teren este permis accesul a cel mult trei participanți (2 jucători, un antrenor / medic etc.); nu este permis accesul copiilor de mingi; schimbarea terenurilor nu este permisă; în măsura în care este posibil, jucătorii își vor marca propriile mingi și le vor folosi doar pe acestea la serviciu. La sfârșitul meciului, strângerea mingilor se va efectua doar cu ajutorul tuburilor special concepute sau cu ajutorul altor echipamente care nu implică un contact direct cu pielea jucătorilor.
După antrenament, materialele sportive vor fi dezinfectate cu atenție după fiecare folosire. Echipamentul folosit în timpul antrenamentului trebuie pus direct într-o pungă de plastic închisă ermetic, urmând ca după aceea să fie spălat / curățat la o temperatură de minimum 80 de grade. Tratamentul de refacere (fizioterapie, kinetoterapie) trebuie făcut cu respectarea precauțiilor: este de preferat să fie făcut doar de persoanele care au absolută nevoie. În orice moment, în afara personalului medical esențial, în zona de fizioterapie / kinetoterapie să fie prezentă o singură persoană. Personalul medical trebie să fie dotat cu echipament de protecție personală.
Sursa foto: FC Viitorul
Citește și:
FC Viitorul și-a reluat antrenamentele, la baza sportivă de la Ovidiu (galerie foto + video)
„Ușor-ușor, înapoi la treabă!“ Trei gimnaste din Constanța și un antrenor de pe litoral la lotul olimpic al României
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii