Coronavirus Conduită sanitară pe timp de pandemie. Ce trebuie să știm
Coronavirus: Conduită sanitară pe timp de pandemie. Ce trebuie să știm
08 Aug, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
1822
Marime text
- Iată principalele reguli de conduită sanitară, pe timp de pandemie, în România
Conduita sanitară este, probabil, cea mai importantă acțiune pe care o putem face în combaterea pandemiei SARS-CoV-2, iar cum cazurile din România încă nu sunt în scădere, este important să amintim care sunt cele mai importante reguli ce trebuie respectate.
Poartă corect masca
Este necesară folosirea măștii în toate spațiile închise (ex: la birou, în transportul în comun, la cumpărături), dar și în spațiile deschise unde se află un număr mare de persoane (ex: concerte/spectacole în aer liber). Purtarea măștii este măsura eficientă de a preveni infectarea cu noul coronavirus (COVID-19).
Masca trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în aceste spații, cu următoarele excepții: angajatul este singur în birou, persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, persoana desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.), prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane, vorbitorii în public, în spații interioare, cu condiția respectării distanței de 3 metri între aceștia și alte persoane, doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incintă, copiii cu vârsta mai mică de 5 ani. De asemenea, masca trebuie purtată de participanții la evenimentele și acțiunile culturale organizate în aer liber, cu un număr mare de participanți (maximum 500).
În zonele și intervalele orare stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, portul măștii este obligatoriu și în spațiile publice deschise, pentru persoanele cu vârsta de 5 ani împliniți sau mai mare.
Activități la terase și restaurante
Nu sunt deschise restaurantele cu servire în interior, ci doar cele care au locuri special amenajate pe terasă.
În aceste spații trebuie respectate următoarele măsuri:
- · O masă poate fi ocupată de maximum 4 clienți, cu condiția respectării unei distanțe de 1,5 metri între persoane, excepție de la această regulă fac membrii aceleiași familii, care au același domiciliu.
- · Respectarea unei distanțe de minimum 2 metri față de ocupanții scaunelor meselor alăturate.
- · La servirea la masă, personalul va purta mască și mănuși. Mănușile utilizate la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei.
- · Dezinfecția meselor după fiecare client/grup.
- · Nu este permis transferul meniurilor, solnițelor, olivierelor și al altor obiecte de pe o masă pe alta fără a fi dezinfectate în prealabil.
- · Dezinfectarea mâinilor la intrarea în terasă și la intrarea și ieșirea din grupurile sanitare.
· Sunt permise activitățile unităților de alimentație publică ce funcționează în regim de vânzare la pachet, dar și activitățile de tip roomservice, în cazul unităților hoteliere.
Terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului județean ori al Municipiului București pentru situații de urgență.
Aceste prevederi sunt valabile și pentru operatorii economici care desfășoară activități de jocuri de noroc.
De asemenea administratorii teraselor, cluburilor, barurilor și altora asemenea au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune și pentru limitarea oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți.
Activitatea plajelor
Este permisă folosirea plajelor, cu condiția respectării următoarelor norme:
·
- Respectarea unei distanțe de 2 metri (stânga/dreapta, față/spate) între șezlongurile care sunt utilizate de persoane din familii diferite.
- Restricționarea accesului la plajă dacă limitele de capacitate stabilite sunt depășite și distanța fizică nu poate fi menținută.
- Stabilirea de culoare unidirecționale, separate, de intrare și de ieșire de pe plajă.
- Amenajarea zonelor de lucru (de exemplu, scaune pentru salvamari, turnuri) astfel încât cei care prestează servicii pe plajă să stea distanțați la cel puțin 1,5 metri. Atunci când distanțarea nu este posibilă, trebuie să se prevadă utilizarea măștilor de protecție sau să se adopte bariere fizice, cum ar fi panourile de plastic/plexiglas.
- Echipamentul de plajă (scaune, șezlonguri, umbrele) trebuie folosit individual, fără ca aceste echipamente să fie partajate între persoane care nu sunt membri de familie, cu același domiciliu.
- Înainte și după fiecare utilizare, echipamentele de plajă (scaune, șezlonguri, umbrele) vor fi curățate și dezinfectate.
- Toaletele de pe plajă trebuie asigurate cu consumabile adecvate pentru respectarea igienei.
- Suprafețele atinse frecvent trebuie curățate și dezinfectate cel puțin zilnic.
- Sunt permise activități sportive sau de agrement desfășurate doar în spații special amenajate cu acest scop, cu limitarea numărului de persoane care nu aparțin aceleiași familii.
- Activități de divertisment, recreaționale și cultural – educative
Muzee și galerii de artă
Distanțarea fizică de minimum 2 metri între persoane, admiterea unui flux de vizitatori de maximum 50% din capacitatea totală a spațiului, dezinfectarea mâinilor la intrare și efectuarea unui triaj epidemiologic bazat pe verificarea temperaturii corporale și utilizarea covoarelor cu dezinfectant instalate la intrare, nu este permisă utilizarea aparatelor de audio-guide, sunt stabilite fluxuri de vizitare unidirecționale pentru facilitarea menținerii distanței fizice și portul măștii de protecție sanitară.
Biblioteci și librării
Purtarea măștii de protecție sanitară, verificarea temperaturii corporale la intrarea în incintă, dezinfectarea mâinilor la intrare și utilizarea covoarelor cu dezinfectant instalate la intrare, accesul în sălile de lectură va fi redus, cu respectarea prevederilor referitoare la distanțarea socială, astfel încât să fie asigurată o distanță de minimum 1,5 metri între oricare 2 persoane sau 4 metri pătrați pentru fiecare vizitator.
Activități recreative și sportive
Sunt permise cu participarea a cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.
Spectacole și proiecții de filme
Organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt permise numai dacă ocupanții unui autovehicul sunt membrii aceleași familii și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară.
Nu sunt permise activitățile în sălile de cinematograf sau în sălile de spectacol.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii