Coronavirus. Sfaturi utile Ce măsuri trebuie să luăm dacă ne-am întâlnit, acum o săptămână, cu cineva depistat pozitiv cu COVID-19
Coronavirus. Sfaturi utile: Ce măsuri trebuie să luăm dacă ne-am întâlnit, acum o săptămână, cu cineva
24 Mar, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
3372
Marime text
COVID-19, o boală nouă al cărui tablou clinic este departe de a fi complet. În marea parte a cazurilor, infectarea cu coronavirus are puține simptome sau deloc, însă situația se poate agrava mai mult decât medicii pot anticipa. Un studiu realizat de Universitatea Columbia și Imperial College London arată că aproape 9 din 10 cazuri au trecut neobservate în Hubei, epicentrul epidemiei de coronavirus. Când există însă simptome, tabloul clinic nu este unul complet. De exemplu, tusea seacă lipsește la unul din trei cazuri. Febra există aproape întotdeauna, dar nu neapărat din primele zile și nu este foarte ridicată, temperatura rămânând sub 39 de grade. Unul din trei pacienți reclamă o stare de oboseală, iar unul din cinci are respirație scurtă. Durerile în gât, cele musculare specifice gripei și durerile de cap apar doar la unul din șapte infectați cu noul coronavirus.
Dacă ai intrat în contact cu cineva diagnosticat sau luat la spital pentru testare, te autoizolezi și anunți Direcţia de Sănătate Publică. Dacă n-ai simptome, te vei autoizola 14 zile la domiciliu. Dacă începi să ai simptome de răceală, dar nu febră mare, suni medicul de familie. Dacă simptomele se înrăutățesc şi faci febră mare, atunci sună la 112, vor veni să te ia cu izoleta și te vor duce la spital pentru testare. Sfatul medical de bază, dacă ai intrat în contact direct cu cineva cu coronavirus sau ești aproape pe lanțul interacțiunilor, este să te autoizolezi timp de 14 zile, să anunți Direcția de Sănătate Publică (DSP) despre situația ta.
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a subliniat că un contact apropiat al unui caz confirmat înseamnă „persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient infectat, persoana care a avut contact fizic direct cu un bolnav cu COVID, de exemplu o strângere de mână neurmată de spălarea mâinilor, persoana care s-a aflat în aceeași încăpere cu un caz de COVID-19 timp de minim 15 minute și la o distanță de minim doi metri, o persoană din rândul cadrelor medicale care acordă îngrijire unui pacient sau o persoană de la laborator care recoltează probe fără echipament de protecție”. Ministerul Sănătății, Grupul de Comunicare Strategică din cadrul Guvernului României și Departamentul pentru Situații de Urgență recomandă cu toții limitarea părăsirii locuinței în perioada asta, pentru că distanțarea socială reduce transmiterea virusului.
Citeşte şi:
Coronavirus. Sfaturi utile Ce măsuri trebuie să luăm înainte, în timpul și după cumpărături
Coronavirus. Sfaturi utile Formele de salut s-au schimbat. Cum rămânem prietenoși și politicoși în pandemie?
Coronavirus. Sfaturi utile Ce facem cu hainele de pe noi când intrăm în casă
Coronavirus. Sfaturi utile. Ce facem când venim de afară
Coronavirus. Sfaturi utile Cum trebuie dezinfectat telefonul, în mod corect
Coronavirus, sfaturi utile Atenţie, protocol când ieşim din casă
Coronavirus. Sfaturi utile Cât poate rezista COVID-19 pe diferite suprafețe?
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii