Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:42 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Coronavirus Sfaturi utile. Cum poți aplica pentru amânarea ratelor la creditele ipotecare. Condiții și ce urmează

ro

08 Apr, 2020 00:00 1949 Marime text

Situația actuală în România nu este una strălucită, mulți cetățeni având probleme cu veniturile, din pricina răspândirii coronavirusului și, implicit, a restricțiilor impuse. Reglementarea din spatele beneficiului amânării plății ratelor la credite, decis de Guvern în contextul epidemiei de coronavirus, este acum completă, fiind recent publicată în Monitorul Oficial al României.
Persoanele fizice sau membri ai familiilor lor care au ajuns în șomaj tehnic, au fost concediați sau li s-a redus salariul în această perioadă pot cere de la bancă amânarea plății ratelor pe o perioadă de la o lună la nouă luni, cel mult. Diferența este că cele cu credite ipotecare nu vor avea parte de capitalizarea dobânzilor, în timp ce la cei cu alte tipuri de împrumuturi bancare va fi reeșalonată dobânda la dobândă pentru perioada amânată.
OUG nr. 37/2020 face referire la contractele de credit, respectiv leasing, inclusiv la creditele ipotecare, de altfel fiind inclusă și Prima Casă.
Cetățeanul care dorește amânarea ratelor la un credit imobiliar poate alege, conform OUG nr. 37/2020 și normelor de punere în aplicare ale ordonanței, cât anume să-și amâne ratele la credite: cel puțin o lună, cel mult nouă luni, fără a putea depăși data de 31 decembrie 2020. "Scadența ultimei rate incluse în perioada de suspendare la plată este cel mai târziu data de 31 decembrie 2020", se precizează în textul normelor de aplicare a OUG.
Plata se va face de la începutul anului 2021, pentru cei care au ales perioada maximă.

Condiții


Pentru a putea fi amânată rata, contractul de credit trebuie să fi fost încheiat între un creditor și un debitor înainte de data de 30 martie 2020. Data scadenței finale a obligațiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractele de credit, este ulterioară acestei date. Asta înseamnă că nu pot beneficia cei care au ultimele obligații de plată.
Nu pot beneficia de această amânare nici datornicii pentru care s-a declarat scadență anticipată.
Apoi, reglementarea impune ca solicitanții să nu fie datornici ai băncilor. Mai exact, cel care cere amânarea ar trebui să fie la momentul solicitării la zi cu plățile. „Nu înregistrează rate scadente restante, la data de 16 martie 2020 inclusiv, sau debitorii au efectuat plata obligațiilor restante până la data solicitării suspendării obligației de plată", prevăd normele de aplicare ale ordonanței.
Există însă o condiție referitoare la persoana care cere amânarea: veniturile sale să fi fost afectate direct sau indirect de situația gravă generată de pandemia COVID-19. Pentru a susține acest lucru, solicitantul va face o declarația pe propria răspundere în care va spune cum anume au fost afectate veniturile sale, mai exact:
  • solicitantul însuși sau cineva din familia sa a intrat în șomaj tehnic;
  • solicitantul însuși sau cineva din familia sa a fost concediat;
  • a avut loc reducerea salariului solicitantului sau a cuiva din familia sa;
  • datornicul a fost plasat în carantină instituționalizată sau izolare la domiciliu, s-a îmbolnăvit cu COVID-19 și altele asemenea.

Cum se aplică


Datornicii trebuie să trimită creditorilor solicitări de suspendare a ratelor până pe 14 mai 2020, în scris, preferabil prin e-mail, „la datele de contact precizate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță oferit de creditor", potrivit legii. Ordonanța lasă posibilitatea ca solicitarea să se facă inclusiv verbal, la telefon. Fiecare datornic trebuie să ia așadar legătura cu banca și să afle unde anume trebuie să trimită solicitarea, pentru a fi sigur că aceasta ajunge unde trebuie și nu pierde termenul din mai.
În cel mult 15 zile de la solicitare, banca trebuie să dea un răspuns. „Decizia de aprobare conține și numărul de rate pentru care a fost solicitată de debitor și aprobată suspendarea la plată și se comunică debitorului în format letric sau prin poștă electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit sau printr-un alt canal de comunicare la distanță oferit de creditor, sau telefonic, cu respectarea obligației creditorului de înregistrare a convorbirii, după caz, în funcție de opțiunea exprimată de debitor”, prevăd normele de aplicare ale OUG nr. 37/2020.

Ce urmează


Practic, datornicul obține o perioadă de pauză de la plata ratelor, dobânzilor și comisioane - o perioadă de o lună sau câteva în care nu plătește nimic. Apoi, el va începe din nou să plătească, ajungând practic să prelungească și perioada în care trebuia să dea banii înapoi cu numărul de luni de amânare.
 
 

 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii