COVID-19 Radiografia epidemiologică a județului Constanța, în urmă cu fix un an. Care a fost prima localitate care a intrat în carantină
COVID-19: Radiografia epidemiologică a județului Constanța, în urmă cu fix un an. Care a fost prima localitate
20 Oct, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2026
Marime text
- În urmă cu un an 100 de persoane muriseră din cauza SARS-CoV-2, la Constanța
- În prezent, aproape 1.600 de victime au fost răpuse de temutul virus
Incidența în municipiul Constanța se păstrează la peste 11 cazuri la mia de locuitori, în timp ce județul se apropie de 9 cazuri la mia de locuitori. Nu mai vorbim de carantină prin care să nu mai circuli după 18 sau oamenii să nu mai poată părăsi localitățile, fiind disponibile acum variante de vaccin sau certificate verzi pentru cei trecuți prin boală.
Anul trecut, pe vremea aceasta, se pregătea carantinarea primei localități din județ, iar la Constanța, pe 20 octombrie 2020, numărul de persoane decedate era de 100. La raportarea de pe 18 octombrie 2021, au mai fost adăugate 28 de decese, în total fiind vorba de 1.588 de victime răpuse de COVID-19, la Constanța.
O retrospectivă sumbră, luna octombrie a anului trecut era marcată de o creștere alarmantă a cazurilor la Constanța, dar cu mult mai puține infectări pe zi decât în prezent. Probabil, faptul că oamenii au stat în case, școlile au fost închise și restricțiile mult mai dure nu au facilitat răspândirea virusului. Un exemplu bun este următorul - 21 octombrie 2020 - Orașul Negru Vodă, din Constanța, avea o incidență a cazurilor noi de Covid-19 de 2.03 la mia de locuitori. În acest context, dat fiind că s-a schimbat rata incidenței, iar Negru Vodă s-a încadrează în rata de incidență cuprinsă între 1,5 și 3 la mie, au fost aprobate mai multe măsuri pentru prevenirea respândirii virusului SARS-CoV-2, printre care și purtarea măștii de protecție. Pe 22 octombrie, localitatea Fântânele intra în carantină, cu o incidență de 8,41 infectări la mia de locuitori.
O lună mai târziu, în noiembrie 2020, Constanța ajungea la o incidență de peste 9 cazuri la mia de locuitori și a intrat în carantină, până la finele anului.
Pe 24 octombrie, a murit Octavian Unc. A venit ca medic stagiar la Spitalul Județean Constanța în 1985, în 1994 a devenit medic specialist, medic primar în 1998 iar din 2011 până în 2014 a condus Clinica de Chirurgie din cadrul SCJU Constanța. A fost iubit de colegi, de studenți și de pacienți, deopotrivă.
În prezent, la Constanța incidența este de peste 11 cazuri la mia de locuitori, școlile sunt deschise, cu excepția celor care au trecut în online conform măsurilor luate în cazul depistării mai multor cazuri în unități, masca este obligatorie în spațiile publice, accesul în diverse spații publice se face doar pe baza certificatului verde, iar persoanele nevaccinate sau netrecute prin boală nu pot circula după ora 20, decât pe baza unei declarații pe propria răspundere, care să ateste urgența.
Campania de vaccinare din România este lentă, fiind sub media europeană. Organizația Mondială a Sănătății a trimis, între timp, o echipă în România pentru a sprijini coordonatorii campaniei de vaccinare pentru o creștere a numărului de persoane imunizate.
PRECIZĂRI:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
Citește și:
Retrospectivă 2020: Radiografia COVID-19 la Constanța și în România. 10 luni și patru zile de la primul caz din România
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii