Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:43 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum se instituie carantina zonală? În ce condiții se poate impune măsura într-un cartier sau localitate

ro

24 Jul, 2020 00:00 2080 Marime text
  • Carantina zonală a fost reglementată prin lege
  • Mai multe criterii pot duce la interdicția deplasării într-o anumite localitate sau zonă
Încă de pe 22 iulie, pot fi aplicate măsuri ce vizează carantina, fie că vorbim de carantinarea persoanelor sau despre o carantină zonală. Desigur, inclusiv izolarea a fost reglementată printr-o legislație.
Metodologia de aplicare a legii carantinei și izolării a fost publicată în Monitorul Oficial și conține modul efectiv în care se aplică măsurile, în contextul epidemiei de SARS-CoV-2. Carantina zonală înseamnă interdicția deplasării în anumite localități sau zone (cartier/e, blocuri de locuințe etc).
Mai exact, conform legii, carantina zonală reprezintă o “măsură de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, prin care se urmărește separarea fizică a persoanelor și activităților, inclusiv limitarea circulației dintr-un perimetru afectat de o boală infectocontagioasă de perimetrele învecinate, astfel încât să se prevină răspândirea infecției sau contaminării în afara acestui perimetru”.
Legea carantinei și izolării nu definește clar și nu cuprinde exemple concrete de perimetre în care se poate aplica măsura carantinei zonale, dar putem include în această categorie atât localitățile, indiferent de mărime, cât și zone mai vaste, de exemplu, o regiune a unui județ sau chiar un județ întreg.
Așa cum apare în lege, carantina zonală se instituie, de către șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) sau al persoanei desemnate de acesta, la propunerea direcției de sănătate publică teritoriale și cu avizul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), atunci când, în baza unei evaluări, se constată că riscul răspândirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate este peste pragul stabilit de INSP.

Criterii pentru carantina zonală


Potrivit ordinului, criteriile utilizate pentru evaluarea riscului epidemiologic de îmbolnăvire cu COVID-19 în vederea aplicării carantinei zonale sunt:
  • un trend crescător al îmbolnăvirilor pentru ultimele 14 zile;
  • rata de infectare peste nivelul de alertă (trei cazuri/ 1.000 de locuitori);
  • ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise (centre rezidențiale, unități sanitare);
  • ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste, atât în localitate, cât și în zonele rurale ale județului;
  • personal insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP), în raport cu numărul de cazuri confirmate;
  • personal sanitar in/suficient în spitalele care asigură asistența medicală pacienților suspecți/ confirmați cu COVID-19 (focare în rândul personalului medico-sanitar), dotare insuficientă cu echipamente personale de protecție;
  • gradul de ocupare al paturilor, atât pe secțiile COVID, cat și pe secțiile ATI mai mare de 90%, cu pacienți din zona respectivă;
  • populația din zona afectată nu este compliantă la regimul de izolare la domiciliu pentru 14 zile în urma unui contact apropiat cu un caz confirmat sau cazuri confirmate izolate la domiciliu.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii