Deșeuri medicale, transportate și incinerate de Eco Fire Sistems. Ce contracte a încheiat cu centrele de vaccinare din Constanța
Deșeuri medicale, transportate și incinerate de Eco Fire Sistems. Ce contracte a încheiat cu centrele de vaccinare
17 Feb, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
4139
Marime text
- Societata constănțeană Eco Fire Sistems SRL a încheiat mai multe contracte cu spitalele și primăriile din Constanța
- Ea se va ocupa de transportul și incinerarea deșeurilor medicale
- Iată o parte din contractele pe care le-a încheiat societatea cu mai multe astfel de centre medicale sau primării
Transportul deșeurilor medicale este un aspect esențial pentru funcționalitatea oricărui centru medical – fie că vorbim de un spital sau un cabinet medical. Așadar, un aspect important pentru a putea primi avizul DSP, fiecare centru de vaccinare, prin coordonator trebuia să încheie un astfel de contract de transport și neutralizare a deșeurilor medicale.
Trebuie să precizăm că redactorii ZIUA de Constanța au înaintat cereri pe legea 544/2001 către toate centrele de vaccinare și unitățile medicale unde funcționează fluxuri de imunizare anti-Covid-19. Majoritatea au avut deschiderea să ne furnizeze sumele din contractele încheiate cu firmele de transport și neutralizare a deșeurilor. Cu excepția centrului de la Cernavodă, unde contractul a fost încheiat cu Stericycle Romania SRL, așa cum prezentam în articolul din ediția anterioară, restul primăriilor și spitalelor au încheiat contracte cu societate Eco Fire Sistems SRL.
Tipurile de deșeuri pe care S.C. Eco Fire Sistems S.R.L. le poate procesa cu respectarea strictă a Normelor tehnice privind gestionarea deșeurilor rezultate din activitățile medicale aprobate prin Ordinul nr. 1226/2012 emis de Ministerul Sănătății și cu respectarea dispozițiilor Legii nr. 278/2013 privind emisiile industriale:
a) deșeurile care nu sunt tăietoare – înțepătoare și anume cele anatomo – patologice – „care cuprind părți anatomice, material biopsic rezultat din blocurile operatorii de chirurgie și obstetrică (fetuși, placente), părți anatomice rezultate din laboratoarele de autopsie, cadavre de animale rezultate din cercetare și experimentare etc.”
b) deșeurile infecțioase - „sunt deșeurile care conțin sau au venit în contact cu sângele ori cu alte fluide biologice, precum și cu virusuri, bacterii, paraziți și/sau toxinele microorganismelor;
c) deșeurile înțepătoare – reprezentate de ace, ace cu fir, catetere, seringi cu ac, branule, lame de bisturiu de unică folosință, pipete, sticlărie de laborator ori altă sticlărie spartă sau nu etc., care au venit în contact cu material infecțios;
d) deșeuri farmaceutice și deșeuri chimice de laborator fără conținut de substanțe periculoase și care nu intră în categoria stupefiantelor, psihotroprlor și precursorilor de droguri
Sanatoriul Balnear și de Recuperare Techirghiol a punctat că are contract dinainte de debutul campaniei de vaccinare, mai precis din data de 2 mai 2019. De altfel, au fost făcute acte adiționale la contract pentru prelungire. Ultimul astfel de document a fost încheiat la data de 30 decembrie 2020, pentru o perioadă de patru luni. Conform unui alt act adițional, încheiat în noiembrie 2020, colectarea se face la interval de 48 de ore, pentru deșeurile rezultate din activitatea medicală, exclus deșeurile tip Covid-19. Pentru acestea tariful este de 8 lei/kg fără TVA. Pentru transport, tariful este stabilit astfel: în zilele lucrătoare tariful este de 35 km x 3 lei/km, iar în zilele de sâmbătă, duminică și de sărbătorile legale, tariful este de 950 lei/cursă.
Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia are un contract stabilit la 1.010 lei per lună, așa cum au transmis printr-un răspuns la cererea transmisă către unitatea medicală. De altfel, conform portalului SICAP, suma este per bucată, adică per transport.
Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu” are încheiat un contract cu societatea Eco Fire Sistems SRL, cu o valabilitate până la data de 15 martie 2021, cu o valoare totală contractată de 78.411,60 lei, fără TVA. Factura se emite lunar pentru cantitățile preluate efectiv pe parcursul lunii. Totodată, reprezentații unității medicale anunță că au „în desfășurare o procedură de licitație deschisă online pentru achiziționare serviciilor de colectare deșeuri medicale”. Acordul va fi încheiat pentru o perioadă de 12 luni.
Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie a transmis că există un contract încheiat cu societatea de la malul mării pentru „servicii de colectare, transport și eliminare finală a deșeurilor medicale”. Valoarea contractului este de 162.792 lei.
Spitalul de Boli Infecțioase Constanța are un acord cadru încheiat cu societatea Eco Fire Sistems SRL, unde valoarea contractului este de 1.942.080 lei, inclsuiv TVA.
Primăria Constanța, pentru centrul de vaccinare de la Pavilion Expozițional Constanța, din bulevardul Mamaia 331A, a anunțat că s-a prelungit contractul deja încheiat cu Direcția Generală de Asistență Socială Constanța. Fiecare punct de vaccinare este dotat cu cutii pentru deșeuri „infecțioase moale” și cutii de deșeuri „tăietoare/înțepătoare”. Toate acestea sunt ridicate de societatea contractată, iar până la ridicare sunt păstrate la rece, în condițiile impuse de DSP Constanța. Contractul încheiat cu Eco Fire Sistems SRL are o valoare (n.r. act adițional) de 7.901 lei.
Primăria Techirghiol a transmis că există un contract semnat între unitatea administrativ teritorială și Eco Fire Sistems SRL, pentru centrul de vaccinare. Conform contractului, prețul convenit pentru îndeplinirea contractului este de 6.411 lei, respectiv 1.068,50 lei fără TVA/lună x 6 luni. Durata contractului este de șase luni. Transportul se va face doar de luni până vineri, și doar prin notă de comandă de către beneficiar.
Primăria Valu lui Traian anunță că are un contract încheiat cu aceeași societate, valoarea contractului fiind de 50.000 de lei.
La Primăria Mihail Kogălniceanu, primăria a reușit să încheie un contract cu societeatea Eco Fire Sistems SRL, pentru ridicarea și neutralizarea deșeurilor medicale. Sunt estimate patru comenzi pe lună, în valoare de aproximativ 2.000 de lei. La această sumă se adaugă suma de 13 lei per kilogram fără TVA.
Primăria Cumpăna are contract încheiat cu societatea Eco Fire Sistems SRL, tarifele fiind următoarele: tarif eliminare prin incinerare a deșeurilor medicale rezultate în urma vaccinării împotriva COVID-19 – 13 lei/kg fără TVA; tarif transport – de luni până vineri – 800 lei/colectare, în weekend și sărbători – 1.200 lei/colectare. Colectarea se va face o dată pe săptămână, în ziua stabilită de comun acord, de luni până vineri.
Capacitatea de incinerare
Reprezentanții de la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța au transmis către cotidianul ZIUA de Constanța că societatea Eco Fire Sistem SRL își desfășoară activitatea în localitatea Lumina, județul Constanța, parcela A314/1/1. Activitatea operatorului este reglementată prin Autorizația Integrată de Mediu nr. 3/07.03.2019 emisă de Agenția pentru Protecția Mediului Constanța. Operatorul deține două linii de incinerare cu o capacitate totală de incinerare de 1.200 kg/h și respectiv 10.080 de tone pe an.
Despre Eco Fire Sistems SRL
Eco Fire Sistems SRL are sediul social în satul Lumina, comuna Lumina, județul Constanța, fiind înființată în anul 2001. Capitalul social al firmei este de 100.000 de lei, iar asociați sunt Sandu-Ionel Popescu, cu o cotă de participare la beneficii și pierderi de 85% și Nicoleta-Luminița Popescu, cu o cotă de 15%. Sandu-Ionel Popescu este administratorul firmei, care are ca activitate principală „Tratarea și eliminarea deșeurilor periculoase”, conform codului CAEN.
Ca puncte de lucru: are un punct de lucru la Popești Leordeni, județul Ilfof, un altul în municipiul Galați, județul Galați, altul în comuna Zemeș, județul Bacău, un alt punct la Țicleni, județul Gorj, în Bărăștii de Vede, comuna Bărăști, județul Olt, în Cuza Vodă, județul Galați, la Ianca, județul Brăila, în Balc, județul Bihor, la Suplacu de Barcău, județul Bijor, în Lumina, județul Constanța, un depozit în Popești Leordeni, Ilfov și un alt punct de lucru pe strada Badea Cârțan din județul Constanța.
Ca venituri, în anul 2019, firma a raporta 73 de angajați, la o cifră de afaceri de 25.830.761 lei, cu un profit de 3.028.647 lei.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii