DSP Constanţa Avizarea centrelor de vaccinare. Ce documente au fost necesare și care este procedura
DSP Constanţa: Avizarea centrelor de vaccinare. Ce documente au fost necesare și care este procedura
04 Feb, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
1433
Marime text
- Avizarea centrelor de vaccinare a ridicat semne de întrebare despre procedura de la un primar la altul
- Mai multe documente sunt necesare în momentul în care un UAT cere avizarea centrului său
- Printre ele se află și contractul pentru transport și eliminarea finală a deșeurilor periculoase
Avizarea centrelor de vaccinare din județul Constanța au ridicat multe probleme pentru primarii care au crezut că doar asigurarea unui spațiu, fără să se gândească dacă trebuie sau nu uși separate pentru intrare și ieșire sau să fie făcute investiții. Dacă unii edili au decis că trebuie investiți bani pentru sănătatea populației, alții au fost mai constrânși de situația financiară a UAT-ului. Totuși, care este procedura de avizare a unui centru de vaccinare?
Cotidianul ZIUA de Constanța a întrebat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Constanța în ce constă avizarea unui spațiu pus la dispoziție de primărie pentru a fi transformat în centru de vaccinare împotriva SARS-CoV-2. Tudorel Ene, purtătorul de cuvânt al instiuției a transmis răspunsurile la câteva dintre întrebările adresate de către redacția noastră.
Tododată, de menționat la început este ce documente au avut de completat centrele candidate din Constanța:
- Cerere
- Dovada deținerii spațiului
- Schița spațiului
- Memoriu tehnic
- Act de înființare al solicitantului (codul fiscal)
- Contract furnizare energie electrică
- Contract alimentare apă potabilă
- Contract pentru transport și eliminarea finală a deșeurilor periculoase
- Lista de personal care va deservi centrul de vaccinare
Până la momentul redactării acestui articol, pe lângă centrele funcționale, au fost avizate șase alte centre – UAT Constanța – Pavilionul Expozițional Constanța, Cogealac, Cernavodă, Ovidiu, Valu lui Traian și Cumpăna.
Care este procedura de avizare a unui centru de vaccinare? Ce pași sunt urmați?
Vorbim despre o autorizare temporară a centrelor de vaccinare. Fiecare UAT în parte depune la Direcția de sănătate publică Constanța actele necesare în vederea avizării. Următorul pas este ca direcțiile de sănătate publică județene sau a municipiului București să verifice pentru a stabili conformarea centrelor cu cerințele prezăzute în lege, precum și dotările centrelor. Urmează emiterea autorizațiilor sanitară temporară. Pentru centrele de vaccinare organizate în unități sanitare nu este necesară o astfel de autorizare.
Care sunt neregulile pe care le-ați găsit la centrele care se află în curs de avizare?
Au existat nereguli minore pe care le-am găsit la centrele de vaccinare. Cele pe care le-am identificat au fost remediate în vederea avizării.
De ce ar trebui să țină cont cei care amenajează centrele de vaccinare pentru a nu risca să nu primească avizul?
Am consiliat toate UAT-urile în vederea organizării centrelor de vaccinare. În centrul de vaccinare trebui să existe un circuit unidirecțional, trebuie să se asigure respectarea măsurilor de distanțare fizică prin evidențierea de marcaje pe podea. De asemenea, se asigură, prin marcaj, circuitul de intrare și ieșire.
Centrul de vaccinare va cuprinde: punctul de intrare care este deservit de personalul de primire/pază/îndrumare, punctul de recepție unde sunt minim 2 registratori medicali, zona de triaj anterior vaccinării cu o echipă medicală ce cuprinde un medic și personal sanitar, punctul de vaccinare propriu zis unde sunt prezenți 2 asistenți medicali și un registrator, punctul postvaccinare deservit de personalul medico-sanitar și punctul de ieșire.
Considerați că ar trebui să existe mai multe centre de vaccinare în județul Constanța?
La acest moment funcționăm cu 5 centre (19 fluxuri), până la momentul în care vom primi aprobarea pentru mărirea numărului de fluxuri până la capacitatea pentru care ne-am organizat astfel încât să acoperim întreg județul.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii