Epidemie de coronavirus. Măsuri de igienă în autoizolare. Precizări importante de la autorități
Epidemie de coronavirus. Măsuri de igienă în autoizolare. Precizări importante de la autorități
01 Apr, 2020 00:00
ZIUA de Constanta
2725
Marime text
Consiliul Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile a publicat o serie de măsuri de igienă pe care trebuie să le respecte persoanele aflate în autoizolare.
De la bun început, în documentul CNSCBT se face precizarea că „autoizolarea se instituie pentru persoanele care nu prezintă simptome, dar: au călătorit în ultimele 14 zile în regiuni/localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă; au intrat în contact direct cu persoanele cu simptome și care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă; au intrat în contact direct cu persoanele care au fost confirmate cu coronavirus (COVID-19); sunt membrii de familie ai unei persoane care se încadrează în una dintre situațiile de mai sus“.
Toate persoanele care întrunesc condițiile de mai sus trebuie să se autoizoleze la domiciliu timp de 14 zile, în acest timp fiind monitorizate de medicul de familie ori, în lipsa acestuia, de către direcția de sănătate publică pe raza căruia locuiește familia respectivă.
Pe de altă parte, carantina se instituie pentru toate persoanele care nu prezintă simptome, dar care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă a COVID-19.
Spălarea pe mâini, foarte importantă în autoizolare
Pe perioada autoizolării, persoanele trebuie să respecte următoarele măsuri de igienă, potrivit CNSCBT: să evite contactul apropiat cu celelalte persoane din locuință și, dacă este posibil, să se izoleze într-o cameră separată, să nu primească vizitatori în perioada de autoizolare la domiciliu, să se spele pe mâini cu apă și săpun, timp de cel puțin 20 de secunde, ori de câte ori este necesar (după utilizarea toaletei, înaintea pregătirii mesei etc.).
De asemenea, măsurile de igienă includ ca persoanele aflate în autoizolare să curețe și să dezinfecteze zilnic toate suprafețele pe care le ating frecvent (ex: mese, clanțe, obiecte de mobilier, bateria/robinetele de la chiuvetă, alte obiecte care pot fi atinse și de alte persoane), dar și să își acopere nasul și gura cu un șervețel de unică folosință sau o țesătură atunci când strănută sau tușesc, ori să strănute în adâncitura cotului. Batista se aruncă imediat la gunoi, în sac de plastic, după care se spală pe mâini cu apă și săpun, timp de 20 de secunde.
Dacă apare cel puțin unul din următoarele simptome pe perioada autoizolării, respectiv tuse, febră, dificultăți de respirație, durere în gât, persoanele trebuie să sune la 112 și să își acopere etanș nasul și gura cu o mască de protecție.
Informații suplimentare se pot obține la TELVERDE 0800 800 358, număr ce poate fi apelat strict pentru informare, nefiind valabil drept apel pentru urgențe.
Citește și:
A treia actualizare:
Definiția de caz COVID-19. Pacienții cu pneumonie sunt cazuri suspecte. Prevederi oficiale despre cadrele medicale (document)
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii