Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
04:00 12 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrebări controversate despre coronavirus. Adevăr sau mit?

ro

17 Aug, 2020 00:00 1540 Marime text
  • Multe întrebări și sugestii sunt lansate în spațiul public fără a fi verificat, când vine vorba de coronavirus
  • Fie că vorbim de inhalare cu aer fierbinte sau băutul apei la 15 minute, acestea sunt doar aspecte false
COVID-19 este boala secolului, iar pandemia a schimbat viețile tuturor. Așa cum se întâmplă cu subiectele controversate apar și întrebări din sfera misticului, care nu sunt aproape de adevăr, iar spațiul public este plin de acestea.
Este distrus coronavirusul de inhalarea de aer fierbite?
Nu există dovezi științifice care să arate că inhalarea de aer fierbinte ar distruge coronavirusul. Informația este fals atribuită Organizației Mondiale a Sănătății. O informație fals atribuită Organizației Mondiale a Sănătății circulă pe internet în ultimele zile. Conform acesteia, inhalarea de aer cald din interiorul unei saune sau cu ajutorul unui uscător de păr poate ucide coronavirusul înainte ca acesta să producă infecția. Acest tip de informație se încadrează în categoria de știri false care oferă soluții mult simplificate pentru probleme cu o complexitate mare. Nu există dovezi științifice care să confirme distrugerea coronavirusului aflat deja în căile respiratorii prin inhalarea de aer fierbinte. Practici neobișnuite, precum inhalarea de aer fierbinte cu ajutorul unui uscător de păr, pot provoca accidente sau leziuni neprevăzute. Este foarte important să ne informăm doar din surse oficiale și să nu cădem pradă soluțiilor miraculoase apărute pe internet. Cele mai importante măsuri de prevenție pentru infecția cu noul coronavirus sunt reducerea contactului cu alte persoane și spălatul pe mâini, cel puțin 30 de secunde, ori de câte ori este necesar.
Fumatul este un factor de risc pentru COVID-19?
Da. Fumatul sau vaping-ul reprezintă un factor de risc în cazul COVID-19, atât prin creșterea riscului de infectare, cât și prin evoluția spre forme severe. Organizația Mondială a Sănătății avertizează că atât mâinile, cât și țigările pot fi contaminate, iar prin aducerea lor în mod repetat la nivelul gurii este favorizată infectarea. În plus, fumatul conduce la creșterea numărului receptorilor pe care noul coronavirus îi folosește pentru a intra în celule și a le infecta, ceea ce crește riscul de infectare la fumători.
Consumul de alte produse pe bază de tabac (narghilea), favorizează transmiterea de la o persoană la alta, mai ales prin folosirea de piese bucale și furtunuri nesterile. Fumătorii prezintă anumite anomalii la nivelul plămânilor (inflamație, fibroză), care împiedică buna funcționare a acestora în condiții normale. În cazul unei infecții, inclusiv cu noul coronavirus, riscul de a dezvolta o formă severă de boală este crescut în cazul fumătorilor din cauza anomaliilor deja existente la nivelul plămânilor.
Tratamentul homeopat vindecă sau previne coronavirusul?
Nu. Remediile homeopate nu au efect în prevenirea sau tratarea coronavirusului. Luaţi medicamente numai la recomandarea medicului! Mai multe informații false despre folosirea remediilor homeopate în infecția cu coronavirus au început să circule pe internet. Aceste informații nu au nicio bază științifică. Nu vă lăsați păcăliți. Picăturile homeopate sau alte preparate similare nu sunt recomandate pentru coronavirus. Pentru prevenirea sau tratarea coronavirusului, folosirea produselor homeopate în detrimentul măsurilor indicate de medici vă pot pune viața în pericol.
Ne putem infecta de pe suprafața fructelor sau legumelor?
Coronavirusul poate rezista pe diferite suprafeţe, dar încă nu există dovezi care să susţină transmiterea prin intermediul fructelor şi legumelor neambalate. Chiar şi aşa, spălaţi bine fructele și legumele!
Nu a fost raportat nici un caz de transmitere al coronavirusului prin intermediul mâncării. Înainte de a pregăti mâncarea sau de a mânca este foarte important să ne spălăm pe mâini minimum 20 - 30 de secunde (cam cât durează să cântăm prima strofă din Deșteaptă-te Române!).
Este de așteptat ca prepararea termică riguroasă a alimentelor să elimine riscul de infectare al acestora.
Principalul mod de transmitere al infecției cu noul coronavirus este de la persoană la persoană. Transmiterea prin contactul cu suprafețe contaminate este și ea posibilă.
Există o variantă blândă și o variantă rea a virusului?
Au fost izolate două subtipuri diferite ale virusului. Nu există nicio dovadă că acestea ar produce simptome ale bolii de severităţi diferite.

Este normal ca orice virus să prezinte în timp diferite subtipuri. Un studiu pe un număr limitat de cazuri a identificat două subtipuri ale coronavirusului, tipul L și tipul S, dar diferențele între ele sunt mici.
În prezent, nu există nicio dovadă științifică că aceste diferențe ar provoca simptome mai severe ale bolii pentru un subtip comparativ cu celălalt.
În prezent, nu există nicio dovadă științifică că subtipurile prezente în România ar fi mai blânde sau mai agresive decât în alte țări.
Dacă beau apă la fiecare 15 minute, suntem feriți de infectare?
Nu există dovezi care să confirme că infecţia cu coronavirus ar putea fi prevenită prin consumul regulat de apă.
O informaţie fals atribuită cercetătorilor de la Stanford, circulă online în ultimele zile. Potrivit acesteia, dacă bem apă la fiecare 15 minute virusul ajunge în stomac unde este neutralizat, în loc să ajungă în căile respiratorii. Acest tip de informație se încadrează în categoria de știri false care oferă soluții mult simplificate pentru probleme cu o complexitate mare.
Hidratarea organismului este importantă în orice condiții, indiferent de contextul epidemiologic actual. Consumați zilnic o cantitate suficientă de apă, adaptată la greutatea dumneavoastră și la nivelul de efort fizic depus.
Este important ca orice tratament să fie luat doar la indicația medicului, nu în urma sfaturilor de pe internet.
Cele mai importante măsuri de prevenție pentru infecția cu noul coronavirus sunt reducerea contactului cu alte persoane și spălatul pe mâini, cel puțin 30 de secunde, ori de câte ori este necesar.

Consumul de lămâie previne infecția cu noul coronavirus?
Consumul de lămâie (proaspătă sau în apă fierbinte) nu previne și nu vindecă infecţia cu coronavirus.
Informația potrivit căreia consumul de lămâie și apă fierbinte poate preveni diverse boli circulă pe internet de mai mulți ani, sub diverse forme. Această informație a fost preluată și adaptată infecției cu coronavirus, fără a exista însă vreo dovadă științifică.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii