OMS Combaterea pandemiei de COVID-19 cu doze de rapel, puțin probabil să fie adecvată
OMS: Combaterea pandemiei de COVID-19 cu doze de rapel, puțin probabil să fie adecvată
11 Jan, 2022 20:54
ZIUA de Constanta
1379
Marime text
Combaterea pandemiei de COVID-19 cu doze de rapel ale vaccinurilor actuale nu este o strategie viabilă, au informat, marţi, 11 ianuarie, experţi responsabili cu monitorizarea vaccinurilor împotriva coronavirusului, din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Aceștia au tras atenția asupra dezvoltării vaccinurilor care să prevină mai bine transmiterea virusului, considerând că acestea ar avea un impact ridicat în ceea ce privește transmiterea și prevenirea infecției, în plus față de prevenirea formelor grave de boală și a deceselor.
O strategie de vaccinare bazată pe doze de rapel repetate ale primelor vaccinuri „este puţin probabil să fie adecvată sau viabilă", potrivit grupului de experţi.
„În timp ce se aşteaptă ca astfel de vaccinuri să devină disponibile, şi pe măsură ce virusul SARS-CoV-2 evoluează, poate fi necesară actualizarea compoziţiei vaccinurilor anti-COVID-19 existente, pentru a ne asigura că (ele) continuă să furnizeze nivelurile de protecţie recomandate de OMS împotriva infectării şi a bolii cauzate de variantele de coronavirus”, inclusiv Omicron, consideră grupul de experţi.
După şase săptămâni de la identificarea sa în Africa de Sud, datele din mai multe ţări arată că varianta Omicron - care intră în categoria variantelor considerate îngrijorătoare de OMS - se transmite mult mai rapid decât varianta anterioară dominantă, Delta, şi pare să provoace în general forme mai puţin severe ale bolii.
Un aspect important este acela că nu se ştie dacă această severitate aparent mai scăzută se datorează caracteristicilor intrinseci ale variantei sau dacă este legată de faptul că aceasta afectează populaţiile deja parţial imunizate, de vaccin sau de o infecţie anterioară, potrivit AGERPRES.
Mutaţiile suferite de varianta Omicron par să îi permită să reducă imunitatea oferită de anticorpi împotriva virusului, infectându-se un număr mare dintre cei vaccinaţi sau trecuți prin boală.
Sursa foto: Pixabay/ ronstik
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii