Prefectura Constanța, în sprijinul agenților econimici Cum să folosească aplicația pentru verificarea certificatelor digitale privind COVID-19
Prefectura Constanța, în sprijinul agenților econimici: Cum să folosească aplicația pentru verificarea certificatelor- Agenților economici li se solicită să utilizeze aplicația Check DCC, care permite verificarea autenticității valabilității și integrității certificatului digital privind covid 19 , fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat.
Li se solicită acestora să utilizeze aplicația Check DCC, care permite verificarea autenticității valabilității și integrității certificatului digital privind covid 19 , fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat.
Stimați agenți economici,
Ne aflăm într-unul dintre cele mai dificile puncte ale pandemiei: de la un număr scăzut de infectări pe zi, după o vară în care ne-am bucurat de o predictibilitate și o atmosferă pozitivă, am ajuns să discutăm din nou despre sute de infectări, spitale ocupate și multe alte exemple care ne duc cu gândul la toamna trecută, când municipiul reședință de județ a fost în carantină.
Este o luptă grea pentru că nu ne ajută cifrele. În județul Constanța numărul paturilor covid 19 ocupate s-a triplat în numai două săptămâni, iar secțiile ATI au fost suplimentate până la nivel maxim.
În perioada următoare va fi nevoie de aportul dumneavoastră direct , iar acțiunile concrete și corecte vor ajuta întreaga societate.
Așadar, utilizați aplicația mobilă Check DCC care vă permite verificarea autenticității valabilității și integrității certificatului, fără a se reține niciun fel de date sau informații din certificatul verificat.
Aplicația poate fi descărcată rapid de pe Google Play urmând ca în cel mai scurt timp să fie Dezvoltată varianta și pentru sistemul de operare operare iOS., a transmis prefectul Silviu Coșa.
Implementarea obligativității prezentării certificatului verde se va face după ce va fi constatată incidența de peste 3 la mia de locuitori și în urma unei hotărâri adoptate în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Dovada vaccinării complete, a testării negative (RT-PCR valabil 72 de ore sau antigen rapid valabil 48 de ore) sau a vindecării (cei aflați în perioada dintre a 15-a zi și a 180-a zi după confirmarea infectării) se face prin certificatul verde.
Dacă incidența trece de 3 la mie și este de până-n 6 la mie, următoarele activități sunt permise cu acces pe bază de certificat verde:
- restaurante și cafenele în spații închise, dar și terasele, la o capacitate de 50%;
- baruri, cluburi și discoteci, la o capacitate de 30% (în acest caz, sunt primiți exclusiv cei vaccinați complet, așa cum se întâmpla oricum de ceva vreme și dacă incidența era sub 3 la mie);
- petreceri private în spații închise (nunți și botezuri), cu participarea a maximum 200 de persoane; cinematografe și săli de spectacole/concerte, cu participarea la 50% din capacitatea maximă;
- spectacole, concerte, festivaluri și alte evenimente culturale în spații deschise, cu participarea a maximum 1.000 de persoane (inclusiv drive-in-urile pot funcționa, însă fără limita de 1.000 de participanți);
- locuri de joacă pentru copii în spații închise, la 50% din capacitatea maximă; piscine interioare, cu participarea la o capacitate de 50%;
- competiții sportive în spații închise sau deschise, cu participare la 30% din capacitatea maximă;
- săli de sport/fitness în spații închise, cu participare la o capacitate de 50% (caz special - aici se aplică accesul pe bază de certificat verde dacă incidența trece de 4 la mie);
- cursuri de instruire și workshop-uri, cu participarea a maximum 150 de persoane în spații închise sau a maximum 200 de persoane în spații deschise;
- conferințe în spații închise, cu participarea a maximum 150 de persoane; săli de jocuri de noroc, la o capacitate de 50%;
- săli obișnuite de jocuri, la o capacitate de 50% (dacă incidența este până la 3 la mie, accesul este permis numai celor vaccinați, dacă incidența e de peste 3 la mie, accesul este permis inclusiv celor testați sau vindecați).
Verificarea certificatelor verzi ale participanților este făcută de organizatori prin aplicația mobilă de verificare (Check DCC) pusă deja la dispoziție de autorități, fără a prelucra datele personale ale clienților.
Despre aplicația Check DCC
Aplicația Check DCC poate fi descărcată gratuit din magazinul de aplicații Google Play pe un telefon mobil sau o tabletă cu sistem de operare Android.
Download: https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.sts.dcc
Aplicația permite verificarea și validarea certificatelor digitale UE privind COVID, generate atât în România, cât și în celelalte state interconectate la sistemul informatic european.
Cum găsesc aplicația?
1. Accesați magazinul de aplicații Google Play
2. Introduceți denumirea „Check DCC” în motorul de căutare
3. Descărcați și instalați aplicația
Cum utilizez aplicația?
Pasul 1: Deschideți aplicația pe dispozitivul mobil.
Pasul 2: Înainte de scanarea codului QR, selectați modul de utilizare al aplicației, prin apăsarea butonului din dreapta jos, evidențiat în imaginile următoare:
În funcție de modul de utilizare selectat, aplicația verifică:
Imaginea 1 – utilizare internă Imaginea 3 – utilizare externă
- certificatele de vaccinare - certificatele de vaccinare
- certificatele de vindecare - certificatele de vindecare
- certificatele de testare PCR - certificatele de testare PCR
- certificate de testare rapidă (antigen)
ATENȚIE!
Pentru utilizarea aplicației pe teritoriul României nu trebuie selectată nicio țară (Imaginea 1). Selectând România se verifică valabilitatea certificatului în punctele de trecere a frontierei (Imaginea 3).
Regulile de la intrarea în țară, pot fi diferite față de cele din interiorul țării. Spre exemplu, în acest moment, în punctele de trecere a frontierei ale României sunt valabile certificatele digitale generate în baza unui test negativ PCR, însă în interiorul țării, pentru a participa la evenimente, sunt valabile și certificatele generate în baza unui test rapid antigen.
Pasul 3: Scanați codul QR de pe certificatele digitale UE privind COVID. Scanarea se realizează prin încadrarea codului QR în zona marcată a aplicației mobile Check DCC.
Pasul 4: După scanare, aplicația afișează un mesaj pe:
- culoare verde: dacă certificatul este valid și autentic;
- culoare roșie: dacă certificatul nu este valid, a expirat sau nu respectă regulile de validare.
Certificatele verificate afișează doar datele esențiale de identificare (nume, prenume și data nașterii) și datele medicale care atestă situația epidemiologică a persoanei – vaccinată, trecută prin boală sau deține un test negativ realizat în ultimele 48 de ore pentru testele antigen sau realizat în ultimele 72 de ore pentru testele PCR.
IMPORTANT!
* Aplicația nu înregistrează și nu stochează informații. Aplicația doar verifică autenticitatea și validitatea certificatelor digitale UE privind COVID.
** Aplicația este interconectată cu gateway-ul european care are integrate cheile publice de verificare a certificatelor emise la nivelul UE și se actualizează permanent pentru a permite verificarea tuturor certificatelor valabile.
Pentru suport tehnic în utilizarea aplicației Check DCC, operatorii economici au la dispoziție următoarele date de contact:
- telefon: 021.414.44.25
- e-mail: check-dcc@ms.ro
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp