Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
11:22 11 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Raed Arafat, despre restricționarea circulației pe timpul nopții, declarație pe proprie răspundere și magazine închise noaptea

ro

06 Nov, 2020 12:08 2601 Marime text
  • Secretarul de stat Raed Arafat a menționat că măsurile naționale vor avea o durată de implementare de 30 de zile.
În aceste momente, la sediul MAI, a loc o conferință de presă susținută de Raed Arafat, șeful DSU.

Secretarul de stat Raed Arafat a menționat că „măsurile naționale vor avea o durată de implementare de 30 de zile. La final, urmează să se facă o nouă evaluare și să fie adaptate măsurile în baza rezultatelor pe care le vom avea după 30 de zile”.


Restricțiile vor intra în vigoare de luni și vor avea o perioadă de 30 de zile. La finalul acelor zile se va face o nouă evaluare. Măsurile propuse sunt menite să reducă impactul răspândirii virusului. Prima măsură e portul măștii generalizat în spații deschise.  Asta este măsura care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului dacă este respectată.  A doua măsură e închiderea magazinelor la 21 pentru limitarea contactului. Limitarea deplasării între 23 și 05. Ăsta e intervalul în care tinerii se deplasează să se viziteze mai mult. Aici mulți întreabă de ce, există studii și multe țări au luat aceste măsuri", a precizat Arafat.

Raed Arafat, despre spațiile deschise


A mai fost introdusă o clarificare a ce înțelegem prin terasă. Ați observat poate în ultima perioadă, cu temperaturile care au început să scadă, unele terase chiar dacă ele sunt în afara spațiului închis al unui restaurant au devenit și ele închise. Deci s-au pus sticlă, diferite tipuri de pereți pentru a păstra căldura, dar ele devin spații închise.

Astfel, un spațiu închis este cel care are un acoperiș și două laturi, indiferent dacă sunt permanente sau temporare. Deci orice spațiu care are astfel de descriere se tratează ca spațiu închis și atunci se aplică regula spațiilor închise din restaurante, după incidențele care rămân valabile: capacitatea redusă dacă este între 1,5 la mie și 3 la mie sau peste 3 la mie”, a precizat Arafat.

„Atunci, aceste spații nu pot fi tratate ca terase în spații deschise”.

Se interzice funcționarea piețelor și a târgurilor, excepție fac piețele deschise, cu purtarea măștii. Creșele și after school-urile rămân deschise.

Despre achziţia de materiale sanitare şi echipamente

"Ieri s-a aprobat OUG privind stocurile strategice. S-au adăugat următoarele tipuri de echipamente:

- ventilatoare pentru ventilaţie noninvazivă - 1500 de bucăţi;

- sisteme de livrare oxigenoterapie în flux mare - 1000 de bucăţi;



- concetratoare de oxigen, care ne permit să creştem capacitatea de oxigen în spitale - 3000 de concentratoare individuale şi 50 de mare capacitate;

- analizoare portabile pentru gaze sanguine şi electroliţi - 500;

- aspiratoare portabile de secreţii - 500 de bucăţi;

- teste rapide antigen - 3 milioane de bucăţi;


- măşti chirurgicale - 50 de milioane de bucăţi;

- seringi pentru campania de vaccinare - 10 milioane de bucăţi;

Total suma preconizată necesară este de 67 de milioane de euro. Urmează să vedem care vor fi preţurile în urma negocierilor", a declarat Arafat.

Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, anunță că lupta cu pandemia nu are legătură cu politicu

"Nu are legătură lupta noastră cu pandemia cu campania. Chiar faptul că la începutul campaniei guvernul a adoptat aceste măsuri arată că nu există niciun interes politic. De aceea e important ca toată propaganda PSD să fie stopată. PSD e un pericol pentru democrație", a precizat  Dancă.

Amintim că, Consiliul Național pentru Situații de Urgențe a aprobat o serie de măsuri care vor ajunge în ședința de guvern și de luni se pare că vor fi aplicate.

Aseară, președintele Klaus Iohannis anunța că ieri „am avut astăzi aproape 10.000 de cazuri noi. Am avut și astăzi prea mulți care au decedat și trebuie să fim foarte realiști. Sunt necesare măsuri ferme pentru a controla extinderea pandemiei”.

Și a continuat să spun că „măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan național precum școlile să treacă toate în online. Angajații și din public și din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil”.

„Magazinele trebuie să fie închise seara la ora 09:00. Circulația pe timpul nopții trebuie restricționată. Petrecerile trebuie interzise. Târgurile și piețele trebuie închise. Portul măștii trebuie să devină obligatoriu peste tot în țară indiferent dacă sunt locuri publice din interior sau din exterior. Firmele trebuie să își decaleze programul de funcționare”, a a mai spus președintele.

Așa se face că în această noapte Consiliul Național pentru Situații de Urgențe a aprobat o serie de măsuri care vor ajunge în ședința de guvern și de luni se pare că vor fi aplicate.

Iată, despre ce este vorba:

R O M Â N I A GUVERNUL ROMÂNIEI-COMITETUL NAŢIONAL PENTRU SITUAȚII DE URGENȚĂ

HOTĂRÂREA nr. 52 din 05.11.2020 privind stabilirea unor măsuri suplimentare necesar a fi aplicate pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

Având în vedere evoluția epidemiologică pe teritoriul României până la data de 05.11.2020, luând în considerare creșterea numărului de persoane infectate la național, precum și creșterea zilnică a numărului de cazuri noi confirmate, implementarea deficitară a măsurilor de prevenire, organizarea unor evenimente private, interacțiunea intensă și  mobilitatea persoanelor, aspecte care generează o presiune constantă asupra capacității  de gestionare a unităților administrativ – teritoriale și a sistemului sanitar,  în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) și d) și art. 81 din OUG. nr. 21/2004  privind Sistemul Național de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările și completările ulterioare,

în temeiul prevederilor art. 4 și art. 11 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 republicată,

privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, art. 9 alin. 1, art. 32 alin. 2, art. 37, art. 41, art. 42 alin. 1, art. 43 alin. 1, art. 44  alin. 2 și 3, art. 45 alin. 1 și art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ale art. 20 lit. l) din Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea şi componența Comitetului Național pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta

HOTĂRÂRE:

Art. 1 Începând cu data prezentei hotărâri la nivelul României se propune instituirea obligației purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, la nivel național, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise și închise, indiferent de valoarea ratei de incidență cumulată a cazurilor din ultimele 14 zile.

Art. 2 În vederea evitării aglomerării transportului public, se propune ca toate instituțiile publice, precum și toți operatorii economici publici sau privați să aibă obligația organizării activității și desfășurării programului de lucru în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, iar acolo unde specificul activității nu permite acest lucru, să se organizeze programul de lucru astfel încât personalul să fie împărțit în cel puțin două grupe care să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin 2 ore.

Respectarea aplicării acestei măsuri se urmărește de prefecți și de către Inspecția Muncii.Art. 3 În vederea prevenirii răspândirii infecțiilor cu SARS-COV-2, se propune ca, în toate localitățile, activitățile didactice care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ să se desfășoare în sistem on-line.

Art. 4 - (1) În toate localitățile din România, se propune interzicerea circulației persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei este permisă în intervalul orar 23.00 – 05.00 pentru următoarele motive:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;

c) deplasări în afara localităților a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane și care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.
Art. 5 (1) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere;(2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil;

(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.
Art. 6 Se propune interzicerea desfășurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private.

Art. 7 (1) Se propune suspendarea activității piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare.

(2) Se permite activitatea piețelor agroalimentare ce pot fi organizate în zone publice deschise, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Art. 8 Se propune ca, pentru spațiile exterioare în care se desfășoară activități de preparare, servire și consum al produselor alimentare, băuturilor alcoolice și nealcoolice, care au fost amenajate și pot fi asimilate spațiilor publice închise, astfel cum sunt ele definite în Legea pentru prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun nr. 349/2009, cu modificările și completările ulterioare, le sunt aplicabile în mod similar regulile și măsurile de protecție sanitară, prevăzute în anexa nr. 3, art. 6 pct. 1 și 2 din Hotărârea Guvernului nr. 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 15 octombrie 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID- 19.

Art. 9 Se propune instituirea obligației pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private să-și organizeze și desfășoare activitatea în intervalul orar 05.00 - 21.00.

(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1), în intervalul orar 21.00 - 05.00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

(3) Prin excepție de la prevederile alin. (1), unitățile farmaceutice, benzinăriile și
operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitară.

Art. 10 Se propune ca implementarea măsurilor prevăzute în prezenta hotărâre să se realizeze pe o perioadă de 30 de zile, urmând ca la finalul acesteia, în funcție de evoluția situației epidemiologice, să se hotărască, după caz, menținerea, eliminarea sau modificarea acestora.

Art. 11 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.

 

Citește și: Intră în vigoare Declarația pe propria răspundere. Interzis pe stradă între 23.00 și 05.00. Magazine închise noaptea. Interdicții peste interdicții
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii