Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:36 23 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Recomandările Muftiatului privind accesul credincioșilor musulmani în lăcașurile de cult islamic și participarea acestora la rugăciunile specifice cultului

ro

18 May, 2020 00:00 1506 Marime text

Muftiatul Cultului Musulman din România transmite următoarele îndrumări privind accesul credincioșilor musulmani în lăcașurile de cult islamic și participarea acestora la rugăciunile specifice cultului musulman.

Pentru prevenirea răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2, activitățile organizate de slujitorii cultelor religioase cu participarea publicului, care se desfășoară doar în exteriorul lăcașurilor de cult se realizează cu respectarea masurilor de prevenire și protecție, astfel:

1. Distanța dintre enoriași va fi de cel puțin 2 m în orice direcție;
2. Purtarea unei măști de protecție, care să acopere atât nasul cât și gura, este obligatorie atât pentru imam cât și pentru enoriași;
3. Fiecare enoriaș va veni cu propriul covoraș de rugăciune (Seccade/ Namazlik);
4. Mâinile, chiar dacă se poartă mănuși de protecție, vor fi dezinfectate la intrare;
5. Facilitățile de toaletă și inclusiv toaletele sunt închise pentru utilizare. Așadar, fiecare participant va fi nevoit să își efectueze ritualul de abluțiune (Abdest) de acasă;
6. Persoanele care prezintă simptome de infecție respiratorie ( tuse, strănut, rinoree), persoanele aflate în carantina, precum și cele care au intrat în contact cu o persoana infectată nu pot intra în lăcașurile de cult, acestea fiind rugate să rămână acasă;
7. Înainte sau după efectuarea rugăciunii, enoriașii nu se vor aduna în fața lăcașului de cult.
Vă reamintim, potrivit ordinului nr. 1070/826/2020 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activității în lăcașurile de cult pe perioada stării de alertă, text publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 401 din 15 mai 2020, pe durata stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 și pentru asigurarea desfășurării activității în lăcașurile de cult, se aprobă recomandările privind activitatea în lăcașurile de cult, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Recomandări privind activitatea în lăcașurile de cult


I. Precauțiuni universal valabile
1. Accesul persoanelor în lăcașurile de cult va fi permis numai cu respectarea precauțiunilor universal valabile pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2.

2. Accesul persoanelor în lăcașul de cult se va face limitat, cu respectarea unei suprafețe de 4 mp de persoană.
3. Atât personalul care deservește lăcașul de cult, cât și persoanele care intră în lăcașul de cult vor purta mască. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul.
4. Persoanele își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectat pe bază de alcool, care va fi pus la dispoziție la intrarea în lăcașul de cult.
5. La intrarea în lăcașul de cult se va efectua un triaj observațional și nu se va permite accesul persoanelor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree).
6. Se vor plasa, la loc vizibil, anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lăcaș.
II. Precauțiuni speciale
1. Se va evita atingerea sau sărutarea obiectelor sacre de cult; în locul acestor gesturi rituale, se va indica îngenuncherea sau înclinarea.
2. Binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel puțin 1 m.
3. Se va evita oferirea/primirea împărtășaniei în condițiile în care nu se pot asigura lingurițe și pahare de unică folosință.

4. Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele frecvent atinse: mânerele ușilor, obiectele de cult, icoanele, suprafețele.
5. Slujbele se vor oficia de către slujitorii bisericești/religioși numai în aer liber, cu menținerea distanței între persoane.
6. Nu se recomandă organizarea de pelerinaje sau călătorii religioase.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii