Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
20:44 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrospectivă 2021. Anul 2 pandemic COVID-19, în România și Constanța

ro

31 Dec, 2021 00:00 1826 Marime text

 
  • România a depășit și al doilea an sub zodia COVID-19
  • Zeci de mii de persoane au murit la nivel național, iar probabil pragul de 2 milioane de români infectați va fi atins în prima parte a anului 2022
 
Începutul anului 2021 continua situația epidemiologică a anului 2020. Criza COVID-19 nu a încetat să existe pe tot parcursul anului, România fiind lovită, pe rând, de valuri de infectări. Acest final de an 2021 ne lasă cu „promisiunea” unui val 5, cu o variantă nouă de virus, care se anunță mai contagios decât predecesorii săi.
 
Să revenim la retrospectiva anului 2021, din punct de vedere al aspectelor generale ce vizează infecția COVID-19.
 
Pe 1 ianuarie 2021, de la ora 20.00, Constanța ieșea din carantină. După 42 de zile în care a fost sub carantină zonală, municipiul Constanța revenea la restricțiile specifice stării de alertă, actualizată prin Hotărâre de Guvern. La nivel național, era un total de aproximativ 26.000 de infectări cu SARS-CoV-2, de la debutul pandemiei.
 
Luni, 4 ianuarie 2021, a început în județul Constanța faza 1 de vaccinare anti-Covid, mai exact vaccinarea personalului medical. Pe 5 ianuarie 2021, au fost recunoscute, oficial, testele rapide pentru diagnosticarea COVID-19.
 
Pe 10 ianuarie, judeţul Constanţa a reintrat în zona roşie după ce, cu o zi înainte, a înregistrat o rată de infectare cu noul coronavirus, cumulată la 14 zile, de 3,08 cazuri la mia de locuitori, în creştere faţă de ziua precedentă, când a avut 2,91.
 
Pe 12 ianuarie, a murit actorul Bogdan Stanoevici. Fusese confirmat cu COVID-19. La o zi distanță, legenda Rapidului, Rică Răducan, a fost infectat cu coronavirus. A fost internat în spital alături de soția sa.
 
Pe 15 ianuarie, a început faza II a campaniei de vaccinare anti COVID la Constanța, iar Căminul de bătrâni din Constanța a fost primul centru unde au fost vaccinați vârstnici. Astfel, anul începea cu un gram de speranță, prin vaccinare.

 
Pe 26 ianuarie, un bărbat din Constanța a devenit al cincilea pacient din România care prezintă virusul COVID-19, cu tulpina din Mare Britanie, care o răspândire mai amplă. Totodată, bărbatul în vârstă de 69 de ani nu a călătorit în afara țării, conform datelor furnizate de către Institutul Matei Balș. Bărbatul a început să aibă simptome de boală în data de 28 decembrie 2020, iar în 02 ianuarie 2021 a efectuat un test RT-PCR al cărui rezultat a fost pozitiv. În perioada 4 ianuarie -6 ianuarie 2021 a fost internat în Constanța, după care, în data de 7 ianuarie 2021 ajunge într-o unitate medicală din București cu stare generală afectată. În data de 17 ianuarie 2021, pacientului i se recoltează o probă pentru un nou test RT-PCR ce revine pozitiv, se ridică suspiciunea infecției cu tulpina B.1.1.7, se face secvențierea cu confirmare în data de 26.01. 
 
La data de 4 februarie, a început administrarea vaccinului Moderna în România. Totodată, apărea în discuție vaccinul dezvoltat de AstraZeneca.
 
Cel mai mare centru de vaccinare din județul Constanța devine funcțional începând cu data de 8 februarie. Centrul de pe Bulevardul Mamaia 331A a preluat, astfel, fluxurile de la Spitalul Militar Modular de Intervenție și Tratament (SMMIT) Constanța.
 
La finele lui februarie, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a centralizat și a transmis către Direcția de Sănătate Publică Constanța datele necesare demarării activității de vaccinare prioritară a personalului din învățământul preuniversitar. Totodată, a stabilit și programarea cadrelor didactice, a personalului didactic auxiliar și nedidactic din județ. Activitatea a început pe 25 februarie 2021, de la ora 09.00, la Pavilionul Expozițional Constanța. Au fost organizate 8 fluxuri destinate personalului din învățământ, 6 fluxuri fiind pentru persoanele cu vârstă de peste 55 de ani și 2 fluxuri pentru persoanele cu vârstă de până în 55 de ani.
 

Pe 26 februarie 2021 s-a împlinit un an de când ajungea în România prima persoană infectată cu noul coronavirus. La vremea respectivă nu ne-am fi gândit că evoluția virusului în România o să fie cea pe care o știm. „Pacientul zero” din România este un italian, care este căsătorit cu o româncă și a venit în vizită la familia din țară. Ce este interesant este că italianul era acuzat de opinia publică din Italia că ar fi adus virusul din România, iar la noi invers. Ce este drept, este prima persoană diagnosticată oficial cu virusul, care ar fi intrat în contact cu ceilalți pacienți din stadiul inițial al SARS-CoV-2 de pe teritoriul țării.


 
Pe 3 martie 2021, o femeie de 86 de ani a fost persoana cu numărul 1.000.000 care a fost vaccinată anti-COVID, în România. Serul de vaccin i-a fost administrat de preşedintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiţă, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
 
Pe 5 martie, rețeaua MedLife a identificat primele cazuri de infectare cu tulpina sud-africană în România. E vorba despre două cazuri dintr-un lot de 93 de probe analizate aleatoriu. Una dintre probe provine de la un pacient din București, iar cealaltă este a unei persoane din Pitești, conform unui comunicat de presă. Totodată, specialiștii MedLife au identificat în această etapă a studiului încă 72 de cazuri de infectare cu tulpina britanică B.1.1.7, ceea ce înseamnă o prevalență de 77% pe lotul analizat. Potrivit raportului, cazurile de infectare cu tulpina britanică provin din București – 61 de pacienți, din Constanța – 4 pacienți, din Dâmbovița – 2 pacienți, din Prahova – 1 pacient, din Ilfov – 1 pacient, din Galați – 1 pacient, din Cluj – 1 pacient și din Teleorman – 1 pacient.
 
În urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), pe 8 martie, s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.
 
Pe 9 martie 2021, Constanța intra în scenariul roșu. Incidența COVID-19 a depășit 3 la mia de locuitori.
Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri, 10 martie, la finalul ședinței de Guvernul, că a fost prelungită starea de alertă cu încă o lună, dată fiind pandemia de coronavirus. S-a decis că circulația va fi restricționată în intervalul 22.00 - 05.00, nu 23.00 - 05.00, ca până acum.
 
Pe 11 martie 2021 s-a împlinit un an de când, la Constanța, a fost înregistrat primul caz de persoană infectată cu COVID-19. Este vorba de un bărbat de 52 de ani, din Constanța, care a declarat că nu a avut contact cu o persoană infectată și nici nu a călătorit în această perioadă, potrivit Grupului de Comunicare Strategică. Este asistent șef al secției medicină internă II, în cadrul Spitalului Județean Constanța. De o săptămână bărbatul acuza stări febrile iar apoi a fost internat la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Unitatea spitalicească a intrat în carantină. În aceeași zi, Organizația Mondială a Sănătății anunța că COVID-19 este o pandemie.
 
Pe 16 martie 2021, incidența din municipiul Constanța a sărit de 4,5 infectări la mia de locuitori. Pe 25 martie, municipiul Constanța se apropie îngrijorător de pragul de șase cazuri la mia de locuitori, dar în județul Constanța o altă localitate deja a depășit acest prag.
 
A fost adoptată Hotărârea nr. 20 din 25.03.2021 privind stabilirea unor măsuri necesar a fi aplicate în contextul pandemiei de COVID-19 și aprobarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în contextul pandemiei de COVID-19. În cursul zilei de joi, 25 martie 2021, Direcția de Sănătate Publică Constanța a efectutat analiza de risc pentru localitatea constănțeană Saraiu, a transmis către Institutul Național de Sănătate Publică această analiză. În final, INSP a dat aviz favorabil pentru carantină.


 
Pe 26 martie, la Prefectura Constanța a avut loc loc ședința Consiliului Județean pentru Situații de Urgență unde s-a votat carantinarea localității Saraiu.
 
În cursul zilei de 28 martie, în zona instituţiei Prefectului judeţului Constanţa mai multe persoane s-au adunat pentru a-şi exprima diverse nemulţumiri, acţiune iniţiată pe o reţea de socializare.  Jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au fost prezenți la această manifestație pentru asigurarea măsurilor de ordine publică dar şi pentru a se asigura ca sunt respectate măsurile preventive dispuse de autoritati in actualul context epidemiologic. Au participat în jur de 300 de persoane.
 
Pe28 martie 2021, Constantin Simirad, fostul primar al Iașiului, a decedat. Acesta era internat în spital – Secția COVID.
 
Pe 31 martie, ordinul de carantinare pentru Lumina a fost semnat de șeful DSU, Raed Arafat. Localitatea a intrat carantină în de la ora 20.00.
 
Pe 6 arpilie, a fost atinsă borna de 1.000 de decese la Constanța, în urma infecției cu COVID-19. Este vorba de un bărbat, 64 de ani, Constanța, comorbidități (dublu bypass coronarian, obezitate grad I), decedat în 02.04 (fragment pulmonar necroptic), la Spitalul Municipal Medgidia.


 
Pe 14 aprilie 2021, în jurul orelor 6.40, au intrat în țară primele 60.000 de doze de vaccin Johnson&Johnson, prin Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac II.
 
Pe 4 mai, începând cu ora 08:00, a început un maraton de vaccinare la Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Gafencu”, amplasat pe Bulevardul Mamaia, nr. 96. Vaccinul folosit este cel dezvoltat de Pfizer și BioNTech (Comirnaty), iar pentru maratonul din perioada 04 - 11 mai este disponibil un flux de vaccinare, care va funcționa non-stop. Asta înseamnă că, zilnic, aproape 100 de persoane se pot vaccina fără programare.
 
Pe 9 mai, la Centrul de Vaccinare din cadrul Centrului Expozițional Constanța, DSP Constanța împreună cu autoritățile locale și cu mai multe ONG-uri din județ, implicate în comunitatea pe două roți, au dat startul campaniei ÎMPREUNĂ ÎNVINGEM PANDEMIA! La eveniment au fost prezenți secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, directorul DSP Constanța, Cristina Schipor și prefectul județului Constanța, Silviu Coșa. Totodată, au mai fost prezenți și Constantin Dina, șeful Corpului de Control al Ministerului Sănătății, fost director DSP Constanța iar pregatit pe bicicleta a fost și Teo Hira, șeful RAEDPP. Pe motocicletă a venit și șeful IPJ comandant Adrian Glugă.
 
Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a semnat pe 10 mai 2021, ordinul privind activitatea de testare în farmacii cu teste antigenice rapide pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2. Astfel, farmaciile pot opta pentru desfășurarea activității de testare antigenică rapidă pentru depistarea COVID-19 după obținerea unui aviz temporar emis, în format electronic, de direcțiile de sănătate publică judeţene, respectiv Direcția de Sănătate Publică Bucureşti. Avizul este valabil șase luni, iar farmaciile pot solicita prelungiri succesive cu șase luni.
 
Pe 11 mai 2021, Certificatele digitale verzi erau anunțate că vor fi implementate în România cu suportul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS). „Certificatele vor conține un cod QR și se vor putea vizualiza, respectiv descărca dintr-un portal web securizat. Fiecare persoană care s-a vaccinat împotriva COVID-19, care s-a recuperat după această afecțiune sau care deține un rezultat negativ la testarea COVID-19 în ultimele 72 de ore va putea să descarce gratuit certificatul verde digital. De asemenea, certificatele vor putea fi utilizate și în format tipărit”, anunța la vremea aceea STS-ul.
 
Pe 18 mai, la ora 17.30, a fost depășit pragul de 4.000.000 de persoane vaccinate în cadrul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19.



 
Pe 3 iunie, a fost organizată o conferință de presă susținută de Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, vicepreședinte al CNCAV. Atunci a fost anunțată lansarea platformei pentru certificatele de vaccinare pentru 1 iulei 2021.
 
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de pe 9.06.2021, Hotărârea numărul 38. Prin această Hotărâre, CNSU a propus prelungirea stării de alertă pe teritoriul României. De asemenea, prin aceeași Hotărâre au fost propuse modificări privind unele măsuri adoptate pentru gestionarea situației create de pandemia de SARS-COV-2, după cum urmează:

     • Creșterea numărului de participanți la nunți și botezuri până la 200 în spațiile închise, dacă toți participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală și se asigură o suprafață de minim 2 mp pentru fiecare persoană. 
      • Desfășurarea nunților și botezurilor în spații deschise fără limită de participanți, dacă se asigură o suprafață de minim 2 mp pentru fiecare persoană și toți participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală.
     • Permiterea participării spectatorilor la evenimentul sportiv găzduit de România în cadrul optimilor Turneului Final al campionatului European de Fotbal EURO 2020 până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu mențiunea că între 25-50% din capacitatea spațiului pot intra doar persoane vaccinate și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane vaccinate fără schemă completă, dar prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore.
      • Aplicarea măsurii carantinei cu privire la cetățenii străini și apatrizi care sosesc în România, pentru participarea la meciurile de fotbal din cadrul Turneului Final al Campionatului European de Fotbal EURO 2020 în funcție de încadrarea țărilor/teritoriilor din care sosesc în zone de risc epidemiologic.
 
Președintele Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), colonelul dr. Valeriu Gheorghiță, a primit pe 15 iunie 2021 premiul „Personalitatea anului 2021 în România” de la publicația Business-Review.
 
Portalul web de pe care cetățenii români sau străini își pot genera certificatele digitale UE privind COVID a fost pregătit pentru lansarea din 1 iulie 2021. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.

 
Premierul Florin Cîțu a declarat, în cadrul unui briefing de presă, la finalul ședinței de Guvern din 28 iulie, că a aprobat măsurile de relaxare a restricțiilor de la 1 august, însă nu vor fi modificări semnificative.
 
Pe 29 iulie, județul Constanța se alătură listei de județe unde existau focare, chiar familiale, de COVID-19 B1617.2, cunoscută în popor variant Delta. Șapte pacienți din județul Constanța au fost depistați pozitiv cu noua tulpină Delta! Analizele au fost confirmate în urma secvențierii laboratorului INBI „Matei Balș”. Este vorba de șase femei cu vârsta între 10 ani și 68 de ani și un bărbat cu vârsta de 21 de ani. Dintre cei 7 pacienți, 6 erau nevaccinați, informează Tudorel Ene, purtătorul de cuvântal Direcției de Sănătate Publică Constanța.
 
Pe 31 iulie 2021 s-a atins pragul de 5 milioane de persoane vaccinate, în România.
 
Guvernul României a aprobat, pe 5 august 2021, prelungirea stării de alertă pe teritoriul României cu 30 de zile, a informat în cadrul unei conferințe de presă, premierul Florin Cîţu.
 
 
Pe 6 august, Președintele CNCAV, medicul Valeriu Gheorghiţă, se afla în Vama Veche pentru promovarea mesajului campaniei de vaccinare, pe litoral. Acesta a declarat, în cadrul conferinței de presă susținută în această seară, pe plaja din Vama Veche, județul Constanța, că varianta Delta a coronavirusului începe să devină dominantă în România.
 
Pe 9 august, 10 noi cazuri au fost confirmate cu varianta Delta pe raza județului Constanța, conform anunțului făcut de Direcția pentru Sănătate Publică Constanța. Este vorba despre 6 femei (53 de ani, 60 de ani, 45 de ani, 70 de ani, 53 de ani și respectiv 16 ani) și 4 bărbați (36 de ani, 54 de ani, 64 de ani și 32 de ani).
 
Pe 17 august, au fost patru noi cazuri confirmate cu varianta Delta pe raza județului Constanța. Este vorba despre trei femei (60 de ani, 51 de ani, 14 ani) și un bărbat (40 de ani). O singură persoană dintre cele patru este vaccinată.
 
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a precizat pe 24 august 2021 că ultima raportare primită de la Institutul Naţional de Sănătate Publică arată că, în perioada de vârf pandemic a valului patru, este posibil să se ajungă la aproximativ 4.000 de pacienţi spitalizaţi.
 
Pentru a încuraja imunizarea în rândul românilor, Guvernul a aprobat luni, 30 august 2021, Ordonanța de Urgență privind acordarea unor tichete de masă și posibilitatea înscrierii la o loterie cu premii în bani pentru cei care se vaccinează împotriva Covid-19. Persoanele care se vaccinează cu schemă completă de vaccinare beneficiază de o alocaţie de hrană, în valoare totală de 100 lei, sub forma tichetelor de masă pe suport de hârtie, care au caracteristicile fizice şi valorice prevăzute de Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, cu modificările şi completările ulterioare.
 
Pe 31 august, era anunțat faptul că termenul de valabilitate al certificatului pentru test antigen rapid crește la 48 de ore, de la 24 de ore, anunțul fiind făcut de Minsiterul Sănătății.
 
Pe 9 septembrie 2021, Prefectul Constanței anunța că Spitalul de Boli Infecțioase Constanța va deveni de săptămâna următoare spital care va trata exclusiv pacienții bolnavi de Covid-19. Totodată, odată cu începutul școlii, vor fi luate măsuri de control mai stricte pentru a preveni o creștere alarmantă a cazurile de coronavirus.
 
Pe 14 septembrie, era adusă în discuție doza booster. Valeriu Gheorghiță a menționat că o persoană care are istoric de trecere prin boală are un risc mai mic de a se infecta, „dacă se află in primele șase luni de la trecerea prin boală”. Pe 21 septembrie, Gheorghița spunea că „În momentul de faţă în România este în curs de optimizare atât platforma naţională de programare pentru cea de-a treia doză, cât şi Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor tocmai pentru a fi pregătiţi în momentul în care demarăm administrarea celei de-a treia doze în România”.


 
Pe 23 septembrie, a fost depășit pragul de 10.000.000 de doze administrate în cadrul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19.
 
Pe 25 septembrie, Constanța intra, din nou, în scenariul roșu. Prefectura Constanța informa că incidența răspândirii COVID-19 în municipiul Constanța pentru ultimele 14 zile era de 3,16, în timp ce cu o zi anterioară a fost de 2.98.
 
Pe 26 septembrie, în cadrul CJSU, a fost votată hotărârea nr. 132. Aceasta prevede constatarea încadrării în limitele de incidență cumulată la 14 zile mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 4/1.000 de locuitori pentru U.A.T.-urile Constanța, Năvodari, Ovidiu, Ghindărești și Poarta Albă, respectiv constatarea încadrării în limitele de incidență cumulată la 14 zile mai mare de 4/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori pentru U.A.T.-urile Techirghiol și Independența. Implementarea obligativității prezentării certificatului verde se va face după ce va fi constatată incidența de peste 3 la mia de locuitori și în urma unei hotărâri adoptate în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Dovada vaccinării complete, a testării negative (RT-PCR valabil 72 de ore sau antigen rapid valabil 48 de ore) sau a vindecării (cei aflați în perioada dintre a 15-a zi și a 180-a zi după confirmarea infectării) se face prin certificatul verde.
 
Pe 28 septembrie, a început Campania de vaccinare cu doza 3 anti-Covid-19.
 
În dimineața zilei de 01 octombrie 2021, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea” a fost solicitat să intervină în municipiul Constanța.


 
    „Apelul a fost în jurul orei 9.48, iar noi am fost anuntați că la parterul Spitalului de Boli Infecțioase este un incendiu. La fața locului, au fost alocate echipaje de la ISU „Dobrogea”, Det. Palas și Det. Fripis, inclusiv ambulanțe SMURD B și SMURD C. În curtea spitalului s-a instalat și un spital mobil. Din primele informații, se aflau 113 persoane în spital, din care 10 erau internate la ATI. Se va stabili ulterior cauza incendiului. A fost lichidat în jurul orei 10.50. A fost activat Planul Roșu precum și Planul Alb pentru spitalele din municipiu și din județ”, a declarat atunci Răzvan Cătălin Parconie, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea” al județului Constanța.
 
Pe 6 octombrie, Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății și Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne au semnat Ordinul pentru completarea Ordinului ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne nr. 874/81/2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă. Conform documentului, în localitățile în care incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în toate spațiile publice deschise.
 
Pe 14 octombrie, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Constanța a luat decizia ca activitătea barurilor, cluburilor și discotecilor să fie interzisă în localitățile/județul unde incidența cumulată la 14 zile depășește 6 cazuri la mia de locuitori. Aceasta este permisă la 70% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 05:00-02:00 în județele sau localitățile unde incidența cumulată Ia 14 zile este mai mare de 2/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
 
Pe 31 octombrie, România depășea pragul de 7 milioane de persoane vaccinate.
 
Pe 5 noiembrie, prezent la o conferinţă de presă alături de oficiali din Ministerul Sănătăţii şi Educaţiei, Arafat a fost întrebat de jurnalişti de cazurile tot mai numeroase ale unor persoane care au dobândit certificate false de vaccinare, denumite în presă vaccinarea la chiuvetă. Arafat a subliniat importanța informării corecte a medicilor în ceea ce privește vaccinul, pentru ca aceștia să poată stabili un tratament corespunzător. El a precizat că medicul are obligația să păstreze secretul pacientului și să nu îl reclame mai departe.
 
Gheorghiţă a declarat, sâmbătă, 06 noiembrie, într-o conferinţă de presă, că de la începutul campaniei de vaccinare în România au fost administrate 13 milioane de doze împotriva COVID.
 
De luni, 8 noiembrie, persoanele vaccinate cu Johnson & Johnson pot face rapelul.
 
În data de 11 noiembrie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, prin Hotărârea CNSU nr.102/2021, a abilitat Ministerul Sănătății să elaboreze o procedură de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ.
 

Pe 25 noiembrie, o nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, cu un număr ridicat de mutaţii care ar putea afecta eficacitatea vaccinurilor existente pe piaţă împotriva COVID-19, a fost detectată în Africa de Sud.
 
Încă două cazuri noi cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate pe 17.12.2021,  în România, dintre care și o femeie în vârstă de 45 ani, din județul Constanța, cu istoric de călătorie în Africa de Sud.
 
Conform datelor până la 30 decembrie, în România, aproximativ 1,8 milioane de români au făcut COVID-19. 58.677 de persoane au decedat. La nivel mondial, peste 5,4 milioane de persoane au murit din 285 de milioane infectate.
 
PRECIZĂRI:
         
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
Citește și:

Numărul de cazuri de Omicron se dublează în cel mult 3 zile în zonele cu transmitere comunitară


Radiografia COVID-19 la Constanța și în România. 10 luni și patru zile de la primul caz din România
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii