Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:32 22 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfaturi utile Cinci întrebări pe care ni le punem zilnic, pe timp de pandemie

ro

29 Jul, 2020 00:00 1754 Marime text
  • Cel mai des întâlnite întrebări legate de noul coronavirus
Pandemia cu SARS-Cov-2 ne-a schimbat lumea. De la simplele obiceiuri de zi cu zi, la modul în care lucrăm, socializăm, interacționăm. Teama pe care o resimțim zi de zi este amplificată de stresul zilei de mâine.
Multe persoane au ajuns în șomaj, mulți lucrează de la domiciliu, iar alții pășesc cu frică în afara locuinței. Dezinfectăm tot ce ne iese în cale și suntem responsabili pentru propria viață, cât și a celor apropiați.


Ce este noul coronavirus?
Noul coronavirus care provoacă COVID-19 este o nouă infecție virală din categoria coronavirusurilor, care nu era identificată anterior. Virusul care cauzează infecția cu COVID-19 nu este același cu coronavirusurile care circulă în mod comun în populație (Coronavirusurile comunitare), care cauzează boli ușoare ca răceala.
Un diagnostic cu coronavirus comunitari (229E, NL63 sau HKU1) nu este același lucru cu un diagnostic cu COVID-19. Pacienții cu COVID-19 vor fi evaluați și tratați diferit decât cei cu coronavirusuri comunitare.


Ar trebui să fiu îngrijorat?
Îmbolnăvirile datorită infecției cu noul coronavirus sunt în general ușoare, în special în rândul copiilor și al tinerilor adulți. Cu toate acestea, COVID-19 poate cauza îmbolnăviri serioase: aproximativ 1 din 5 persoane care contactează această boală au nevoie de îngrijiri medicale spitalicești. Este așadar normal ca oamenii să se îngrijoreze de cum îi va afecta epidemia COVID-19 pe ei și pe cei dragi.

Ne concentrăm îngrijorările în acțiuni pentru a ne proteja pe noi, pe cei dragi și comunitatea în care trăim. Prima dintre aceste acțiuni este spălarea frecventă și riguroasă a mâinilor cât și menținerea unei igiene respiratorii bune. În același timp, informați-vă și urmați recomandările autorităților locale și naționale privind orice restricții de călătorie, mobilitate și izolare.



Cum se răspândește virusul?
Virusul a fost detectat pentru prima dată în orașul Wuhan, provincia Hubei, China. Primele infecții au fost conectate, în urma anchetei epidemiologice, de o piață de animale vii. Însă acum virusul se răspândește de la om la om. E important să ținem cont de faptul că răspândirea de la om la om poate continua fără gazde animale.

Unele virusuri sunt extrem de contagioase (precum pojarul) iar altele mai puțin. Virusul care cauzează COVID-19 pare să fie unul care se răspândește ușor și în mod susținut în comunități (“răspândire comunitară”) în unele zone geografice afectate. Răspândirea comunitară înseamnă că populația dintr-o zona a fost infectată cu virusul, inclusiv un număr de persoane despre care nu se știe unde au contactat boala (nu se cunoaște originea bolii).


Care este durata de infecție cu COVID-19?
Cât de multă vreme o persoană e bolnavă în mod activ variază de la om la om și la fel poate varia decizia de a elibera pe cineva din spital, carantină sau izolare. Eliberarea se face de la caz la caz în funcție de decizia personalului medical și al specialiștilor în prevenția răspândirii bolilor infecțioase. Decizia se ia pe baza simptomatologiei și testelor de laborator.
Directivele Centrului de Control și Prevenția al Bolilor (CDC) din SUA subliniază trei criterii pentru eliberarea din carantină:

Pacientul nu are febră (fără a fi folosit medicamente ce reduc febra)
Pacientul nu are tuse sau alte simptome fizice
Pacientul a ieșit negativ la cel puțin două teste de exudat faringian consecutive, luate la distanță de 24 de ore.
O persoană eliberată din izolare e considerată ca fiind necontagioasă, neprezentând risc de infecție pentru alții.


Cine este expus virusului?
Din datele disponibile până acum, persoanele cele mai expuse la o îmbolnăvire gravă cu COVID-19 sunt persoanele în vârstă și persoanele bolnave cronic de diabet, boli pulmonare, boli cardiace inclusiv hipertensiune.


Trebuie să iau antibiotice la primele simptome?
Nu. Antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, acestea funcționează doar pentru infecții bacteriene. COVID-19 este cauzată de un virus, așadar antibioticele nu au rezultat. Antibioticele nu ar trebui folosite ca mijloc de prevenție sau tratament pentru COVID-19. Acestea ar trebui folosite doar la indicația medicului pentru a trata o infecție bacteriană.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii