Raed Arafat a anunțat că starea de alertă se prelungește cu 30 de zile
Raed Arafat a anunțat că starea de alertă se prelungește cu 30 de zile
13 Oct, 2020 20:15
ZIUA de Constanta
4657
Marime text
Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat în această seară că starea de alertă se prelungește cu 30 de zile.
Raed Arafat a mai declarat că masca de protecție va deveni obligatorie în zonele în care incidența va trece de 3 la mie.
La Constanța, rata de incidență cu focare este de 1,68 la mia de locuitori, iar cea reală este de 1,42 la mia de locuitori.
Redăm, în continuare, conținutul Hotărârii CNSU nr. 49 din 13.10.2020 (care poate fi citită integral accesând secțiunea Documente) privind propunerea prelungirii stării de alertă și a măsurilor necesar a fi aplicate pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19:
Comitetul Național pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta
HOTĂRÂRE:
Art. 1 Se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul național, pentru o perioadă de 30 zile, începând cu data de 15.10.2020.
Art. 2 Măsurile de prevenire și control a infecțiilor generate de virusul SARS-CoV-2, necesar a fi adoptate începând cu data de 15.10.2020, în contextul epidemiologic actual, sunt prevăzute în anexa 1.
Art. 3 Se aprobă lista țărilor/zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea, în vigoare începând cu data de 15.10.2020, prevăzută în anexa 2.
Art. 4 Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36/21.07.2020 se completează la art. 3, alin. (1), cu două noi litere astfel:
”·y) persoanele predate autorităților române în baza Acordurilor de Readmisie, returnate în procedură accelerată.”;
”·z)angajații/reprezentanții operatorilor economici din România care efectuează deplasări în afara teritoriului României în scopul negocierii/semnării unor contracte/acorduri comerciale, dacă prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării pe teritoriul național, precum și un document justificativ de participare la negociere sau contractul/acordul comercial semnat”.
Art. 5 Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36/21.07.2020 se completează la art. 3, cu un aliniat nou după aliniatul (3), astfel:
”·(4) Testele SARS-CoV-2 solicitate potrivit prevederilor alin. (1) și (2) trebuie efectuate la laboratoare autorizate, iar rezultatele este necesar să conțină inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care au fost efectuate testele”.
Art. 6 Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 36/21.07.2020 se modifică la art. 5 alin 1 și va avea următorul cuprins:
„(1)Pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică - în program de hemodializă),preschimbare documente de identitate, părăsirea țării, efectuare testului prevăzut la art. 3 alin (3) ș.a., poate fi analizată suspendarea temporara a măsurii de carantină prevăzută la art. 2 și art. 4, pe baza documentelor justificative.”
Art. 7 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora.
Art. 8 Anexele 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
(...)
8. Se consideră necesară instituirea obligației de purtare a măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane şi altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, zonele pietonale comerciale și în proximitatea instituțiilor de învățământ până la o distanță de 50 m de intrarea în perimetrul școlii.
9. În condițiile pct. 8 Administratorii/Proprietarii spațiilor publice deschise afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile respective, la solicitarea comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă.
10. Se consideră necesară instituirea obligației purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul şi gura, în județele/localitățile unde incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice deschise.
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii