Studiu britanic Risc mai mic de spitalizare asociat variantei Omicron a coronavirusului, comparativ cu Delta
Studiu britanic: Risc mai mic de spitalizare asociat variantei Omicron a coronavirusului, comparativ cu Delta
23 Dec, 2021 14:09
ZIUA de Constanta
1192
Marime text
Persoanele care contractează varianta Omicron a coronavirusului prezintă o probabilitate mai mică de a necesita spitalizare, sugerează studii britanice, pe fondul creşterii numărului de cazuri de infectare şi al noilor restricţii impuse în lume.
Două studii noi au sugerat că infectarea cu Omicron prezintă un risc mai mic de a dezvolta simptome severe şi de spitalizare comparativ cu variantele anterioare care au provocat îngrijorare, precum Delta.
Profesorul Neil Ferguson din cadrul echipei de oameni de ştiinţă de la Imperial College London aflată în spatele unuia dintre cele două studii, a avertizat, însă, că acest lucru ar putea fi contrabalansat de ''eficacitatea redusă'' a vaccinurilor.
Potrivit studiului efectuat la Imperial College London, în cazul persoanelor infectate cu Omicron, fapt confirmat prin test PCR, există o probabilitate cu 15-20% mai redusă de a necesita asistenţă medicală spitalicească şi un risc cu 40-45% mai redus de spitalizare timp de o noapte sau mai multe.
În urma unui alt studiu, efectuat la nivelul întregii populaţii din Scoţia („Early Pandemic Evaluation and Enhanced Surveillance of COVID-19''), oamenii de ştiinţă au constatat că varianta Omicron este asociată cu o reducere cu două treimi a riscului de spitalizare comparativ cu Delta.
Cu toate acestea, au adăugat cercetătorii, deşi varianta Omicron pare mai puţin severă, este mai transmisibilă, parţial deoarece actualele vaccinuri împotriva coronavirusului sunt mai puţin eficiente împotriva acesteia, informează AGERPRES.
Un studiu realizat în Africa de Sud ale cărui rezultate au fost anunţate miercuri a sugerat riscuri mai mici de spitalizare şi de forme grave de COVID-19 pentru persoanele infectate cu varianta Omicron a noului coronavirus în comparaţie cu riscurile echivalente cauzate de varianta Delta, însă autorii cercetării au notat că acest rezultat se datorează parţial şi cel mai probabil unei imunităţi ridicate care există în rândul populaţiei locale.
Sursă foto: Pixabay
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii