Ziua internațională a Greciei. Clădirea Primăriei Municipiului Constanța, luminată în culorile drapelului elen
Ziua internațională a Greciei. Clădirea Primăriei Municipiului Constanța, luminată în culorile drapelului
25 Mar, 2022 09:27
ZIUA de Constanta
1582
Marime text
Data de 25 martie marchează Ziua Greciei.
Grecia, cunoscută încă din antichitate și sub denumirea de Elada, este o țară din Europa de Sud.
Conform recensământului din 2011, populația Greciei este de circa 11 milioane de locuitori. Cel mai mare oraș și capitala țării este Atena.
Grecia se află amplasată strategic la intersecția între Europa, Asia de Vest și Africa, și se învecinează la nord-vest cu Albania, la nord cu Macedonia de Nord și cu Bulgaria, și la nord-est cu Turcia. Țara este formată din nouă regiuni istorico-geografice: Macedonia, Grecia Centrală, Pelopones, Tesalia, Epir, Insulele din Marea Egee(en) (inclusiv Dodecanezele și Cicladele), Tracia de Vest(en), Creta și Insulele din Marea Ionică. Marea Egee se află la est de partea continentală, Marea Ionică se află la vest, iar Marea Mediterană la sud. Grecia are cea mai lungă coastă din bazinul Mediteranei și a 11-a ca lungime din lume, cu 13.676 km lungime, deținând și un mare număr de insule (aproximativ 1.400, dintre care 227 sunt locuite). Optzeci la sută din teritoriul grec este format din munți, dintre care cel mai înalt este Muntele Olimp cu 2.917 m.
Grecia modernă își trage rădăcinile din civilizația Greciei Antice, începând cu civilizațiile egeene(en) din Epoca Bronzului, și este considerată a fi leagănul culturii occidentale. Ea este locul de naștere al democrației ca formă de guvernare, al filosofiei occidentale(en), al Jocurilor Olimpice, al literaturii occidentale(en) și al istoriografiei, științelor politice, al marilor principii științifice și matematice, și al dramaturgiei occidentale, incluzând genurile tragediei și comediei. Realizările culturale și tehnologice ale Greciei au influențat mult întreaga lume, multe aspecte ale civilizației grecești pătrunzând în Orient prin campaniile lui Alexandru cel Mare, și în Occident prin intermediul Imperiului Roman.
Această bogată moștenire este parțial reflectată de cele 18 situri din patrimoniul mondial UNESCO aflate în Grecia, ceea ce plasează țara pe locul al șaselea în Europa și al treisprezecelea în lume. Statul grec modern, care cuprinde mare parte din miezul istoric al civilizației grecești, a fost înființat în 1830 după Războiul Grec de Independență față de Imperiul Otoman, scrie wikipedia.org.
Vergil Chițac a transmis un mesaj cu prilejul zilei Greciei.
În cadrul unei postări pe pagina sa de scoialziare, primarul a precizat că mile de familii elene care au trăit la Constanța de-a lungul timpului ne-au lăsat moștenire nume de referință pentru societatea noastră, precum Demostene Tranulis (care ne-a îmbogățit, printre altele, cu teatrele Elpis și Fantasio), frații Embiricos (navigatorii care ne-au dăruit Palatul Navigației) sau negustorul Gheorghe Hrisicos (căruia îi datorăm superba clădire Hrisicos).
Mesajul integral al primarului Chițac cu ocazia zilei Greciei
La mulți ani, Grecia! Χρονια πολλα, Ελλαδα!
Așa cum Grecia reprezintă mitul fondator al omenirii, așa orașul nostru își are rădăcinile adânc înfipte în cultura și tradiția elenă. În primul rând, Constanța a apărut ca urmare a colonizării grecești a bazinului Mării Negre în secolele VII-V î.Hr., sub numele Tomis (cel mai probabil, acest nume vine din cuvântul grecesc τομή - tomí -, care înseamnă despicătură). Apoi, Grecia și-a lăsat definitiv amprenta culturală asupra Constanței prin ridicarea primei școli, a primei biserici ortodoxe, a primului cinematograf și a primelor teatre.
Miile de familii elene care au trăit la Constanța de-a lungul timpului ne-au lăsat moștenire nume de referință pentru societatea noastră, precum Demostene Tranulis (care ne-a îmbogățit, printre altele, cu teatrele Elpis și Fantasio), frații Embiricos (navigatorii care ne-au dăruit Palatul Navigației) sau negustorul Gheorghe Hrisicos (căruia îi datorăm superba clădire Hrisicos).
Comunitatea elenă reprezintă o piesă esențială din fundamentul pe care ne-am clădit și ne-am dezvoltat orașul și societatea, iar pentru acest lucru nu avem destule cuvinte să îi mulțumim.
Astfel, în semn de recunoștință pentru începuturile Constanței și din respect pentru grecii care și-au lăsat amprenta asupra înfloririi orașului la final de secol XIX și în perioada interbelică, ne exprimăm astăzi, de Ziua Națională a Greciei, un gest simbolic de a lumina clădirea primăriei în culorile drapelului elen. La mulți ani tuturor grecilor din Constanța și de pretutindeni!
Tags: Vergil Chitac
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii