Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
03:04 24 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

15 august 1937 Binecuvântarea Zilei Marinei Române - „Putem spune că această zi este aşteptată cu nerăbdare de tot poporul“

ro

14 Aug, 2023 18:00 1253 Marime text
  • Cu prilejul zilei de 15 august 1902, primarul Constanței din acele vremuri anunța „nişte serbări demne de văzut, precum regate, alergări, serate veneţiene, mare bal pe apă, bărci alegorice, Descoperirea Americii, Naufragiul Meduzei, Corabia Argonauţilor şi altele“.

Încă de la începutul secolului XX, Ziua Marinei a avut parte de o celebrare așa cum se cuvine. Ba chiar, am putea spune că manifestările de astăzi dedicate Zilei Marinei nu ating eleganța celor de la începutul secolului trecut. Spre exemplu în anul 1911 au avut loc curse de bărci cu vele şi rame, militare şi civile, o serată veneţiană cu focuri de artificii, serenade de mandolină şi ghitară în  gondolă, coruri, dansul mateloţilor şi dansuri naţionale pe un ponton luminat a giorno, apariţia de monştri marini şi bărci alegorice și multe altele

Deși nu putem vorbi despre un început propriu-zis al celebrării Zilei Marinei, dat fiind că serbări nautice au fost organizate, la Constanţa, încă de la sfârşitul secolului XIX, consemnate în presa vremii, totuși istoricii au concluzionat ca primele manifestări oficiale au început în anul 1902, atunci când Cristea Georgescu, primarul Constanței din acele vremuri, promova această sărbătoare,  la începutul lunii august, transmiţând primarilor din comunele reşedinţă de judeţ un mesaj în care invitat publicul larg să fie prezent la Constanţa pe 15 august, unde vor avea loc „nişte serbări demne de văzut, precum regate, alergări, serate veneţiene, mare bal pe apă, bărci alegorice, Descoperirea Americii, Naufragiul Meduzei, Corabia Argonauţilor şi altele“.

Pe 15 august 1902 la bordul crucişătorului Elisabeta, nava-amiral a marinei noastre de război, se serba cu mult fast Ziua Marinei Române. 

Cei veniți aici se bucurau de regate de bărci militare cu rame şi vele, baleniere şi lotci, concursuri de polo pe apă, concursuri de înot fond şi viteză pentru domni şi doamne, ştafeta nautică, concursuri de sărituri de la trambulină pentru domni şi doamne, tobogan.
 

Artificiile dedicate spectacolului au explodat pe navă...


Interesant este faptul că pe 12 august 1902, cu doar câteva zile înaintea începerii manifestărilor dedicate serbării, un incendiu a avut loc la bordul crucișătorului „Elisabeta“, aprinzând materialele pirotehnice dedicate spectacolului cu artificii. 

Astfel că, la 12 august 1902, „către 6.00 seara, declanşându-se un incendiu la una din magaziile cu muniţie ale crucişătorului «Elisabeta», aprinzându-se focuri bengale“ s-au luat măsuri imediate de localizare a incendiului. Bricul „Mircea“ a trimis în ajutor „un pichet de incendiu cu pompă şi ghiordele, care a fost de mare ajutor la stingerea incendiului, care din fericire s-a făcut repede şi fără nicio consecinţă, alta decât arderea completă a Iadei cu toate focurile bengale ce conţinea“.

Celebrări cu mult fast au avut loc an de an. În anul 1916 avea să fie poate cea mai tristă Zi a Marinei. La 15 august 1916 s-a decretat mobilizarea României, vasele de război şi bateriile de la Dunăre bombardând oraşele Vârciorova, Tumu Severin şi Giurgiu. Trupele aliate ale Rusiei au trecut în Dobrogea. Unităţile flotei ruse au sosit la Constanţa să apere portul şi coastele Mării Negre. Manifestările din anii războiului, atunci când au avut loc, au fost închinate eroilor marinari și copiiilor orfani, ai cărăror părinți și-au dat viața pe front. 
 

Lansarea primului hidroavion de construcţie românească a avut loc de Ziua Marinei



În perioada interbelică festivitățile dedicate Zilei Marinei capătă o importanță și mai mare. Anii la rând participă la festivități familia regală, miniștrii și înalți demnitari. La 15 august 1925 a avut loc zborul primului hidroavion de construcţie românească ,,GETTA” S.T.C. tip R.A.S. – 1. Acesta a decolat din bazinul Titan al portului Constanţa, pilotat de celebrul pilot de încercare Romeo Popescu, avându-i ca observatori la bord pe locotenentul Petre Diaconescu şi plutonierul Ion Culluri.

Despre semnificaţia Zilei Marinei 1937, în „Darea de seamă a Centralei LNR“ pe anul respectiv se arată: „În această zi, datorită mai ales cuvioşilor preoţi, în toate colţurile ţării s-au pomenit marinarii căzuţi la datorie. Serbările şi chetele s-au ridicat la 262.000 lei - dovada dragostei pentru marină. Putem spune că această zi este aşteptată cu nerăbdare de tot poporul, pentru a-şi manifesta această dragoste.“

În timpul celui de-al doilea război mondial au loc momente de reculegere, de pomeniere a eroilor căzuți pe front. Familia Regală este prezentă la momentele solemne. Nu au lipsit însă competiţiile nautice şi, ca element de noutate, expoziţiile cu trofeele dobândite de marinarii români în confruntarea cu inamicul pe frontul maritim al Mării Negre.
 

„Serbările Mării“


Între anii 1949-1953, Ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei Flotei U.R.S.S., evenimentul fiind separat de semnificația religioasă, în schimb fiind asociat cu zeul Neptun. De la 1 august 1954, Ziua Marinei s-a serbat de Ziua Forțelor Maritime Militare, programul Zilei Marinei fiind politizat și adaptat noii ideologii. Din anul 1970, Ziua Marinei era precedată de două săptămâni de manifestări culturale, ştiinţifice şi sportive, sub genericul „Serbările Mării“. De atunci datează şi concursul de graţie şi frumuseţe Miss Litoral. Programul s-a diversificat şi au apărut competiţii noi, precum desantul infanteriştilor marini, salturile din elicopter, ski-ul nautic, acrobaţii aeriene, carnavalul nautic al măştilor şi altele.

Dupa anii 90, evenimentului i-a fost redată semnificația religioasă, în anul 2004 Ziua Marinei Române fiind  instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial partea I, nr. 896. Începând din anul 2009, ziua de 15 august a fost declarată sărbătoare națională.

 

Revenim în anul 2023


Centrul de greutate al manifestărilor organizate de Forțele Navale Române, pentru sărbătorirea Zilei Marinei Române din anul acesta, va fi marți, 15 august, la Constanța, unde marinarii militari vor prezenta, după o absență de patru ani, Exercițiul demonstrativ întrunit „Forțele Navale Române 2023”, pe scena maritimă din fața Comandamentului Flotei.
 
Festivitatea va începe, cu câteva minute înainte de ora 10.00, cu primirea persoanei oficiale, urmată ridicarea Pavilionului, geacului și a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României și cu tragerea a 21 de salve de tun, conform tradiției marinărești. După alocuțiunile persoanelor oficiale și serviciul religios, vor fi lansate, în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari, care își dorm somnul de veci în adâncurile apelor, transmit reprezentanții Forțelor Navale. 

Zeul Neptun își va face apariția din largul mării printr-o poartă de apă, asigurată de remorcherele multifuncționale „Vânjosul”, „Vârtosul” și „Voinicul”, pentru a da startul demonstrațiilor, odată cu salutul de deschidere a exercițiului executat de elicoptere și ambarcațiuni rapide, care vor purta drapele României, Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene. Momentul va fi urmat de defilarea Navei-școală „Mircea”, Ambasadorul Onorific al României pe mările și oceanele lumii, având cadeții de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” pe vergi, pentru saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri parașutiști.

Inserția unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviației inamice, căutarea și atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migrației ilegale pe mare și manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate sunt secvențele Exercițiului demonstrativ întrunit „Forțele Navale Române 2023”, care va fi prezentat marți, 15 august, la Constanța.

La finalul acestuia, navele și aeronavele miltare participante vor defila prin fața publicului de pe faleza din fața Comandamentului Flotei, după care garda de onoarea va încheia partea oficială a evenimentului, care va continua cu defilarea velierelor și ambarcațiunilor civile, precum și cu acrobații aeriene, concomitent cu un mini-spectacol oferit publicului de Muzica Militară a Forțelor Navale, a mai punctat sursa citată. 

Seara zilei de 15 august se va încheia cu retragerea cu torțe a marinarilor și cu un spectacol de artificii și de drone, oferit de Primăria Municipiului Constanța. Formația muzicală a Forțelor Navale, condusă de colonel Cornel Ignat, va susține un mini-concert de piese din repertoriul marinăresc pe faleza Cazinoului din Constanța, în intervalul orar 20.00-20.30, după care marinarii se vor retrage cu torțe pe itinerariul Cazino – Faleză - Comandamentul Flotei – Str. Remus Opreanu - Piața Ovidiu, unde Muzica Militară a Forțelor Navale își va continua reprezentația.

La ora 22.45, spectatorii prezenți în Piața Ovidiu sunt invitați de Primăria Municipiului Constanța să urmărească un spectacol de artificii și de drone, care marchează finalul celei de-a 121-a aniversare a Zilei Marinei Române.

Iată că și astăzi Ziua Marinei Române continuă să fie un prilej de bucurie, recunoștință și apreciere. La mulți ani, Marina Română! 

Sursă foto: ZIUA de Constanța

Sursă de documentare: Crucişătorul «Elisabeta» în campanie”, de Marian Moșneagu


Citește și:

Imaginea zilei: Ziua Marinei- o privire în trecut

Klaus Iohannis vine la Constanța de Ziua Marinei! Informații de ultim moment din Agenda Președintelui

Ziua Marinei Ministrul apărării naționale vine la Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii