„Observatorul militar“, prima publicație a Armatei Române, la ceas aniversar
„Observatorul militar“, prima publicație a Armatei Române, la ceas aniversar
23 Jul, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
3513
Marime text
- „Observatorul militar, diariu, politicu și scientificu“ este prima publicație a Armatei Române. Înființată pe vremea lui Cuza, nu a fost doar prima publicație militară din România, ci și unul dintre primele ziare militare din lume.
A apărut la București în 1859, după ideea veche, din 1789, a doctorul Ioan Piuariu Molnar, distins intelectual transilvănean, care a avut intenția de a înființa un săptămânal cu titlul „Foaie română pentru econom“, în care una dintre rubrici ar fi fost dedicată ştirilor militare.
Deși acest proiect nu a luat amploare, curiozitatea privind domeniul militar a dospit, în cele din urmă s-a concretizat în apariția unor broșuri. În volumul „Calendarul Tradiţiilor Militare“ din 2010 se amintesc următoarele broșuri: „Întâmplările războiului francezilor“ sau „Scurtă arătare despre luarea Parisului“, urmate de relatările din „Curierul românesc“, „Albina românească“, „România“ sau „Propăşirea“.
„Observatorul militar“ este prima serie dedicată exclusiv acestui domeniu, care a durat de pe 23 iulie 1859 până pe 3 decembrie 1859, urmând ca din 22 iulie 1994 să apară o nouă serie.
În 2004, la împlinirea a 145 de ani de la înfiinţarea primei publicaţii militare româneşti, săptămânalul „Observatorul militar“ a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural“ în gradul de Cavaler, pentru standardele euroatlantice ale mediatizării fenomenului militar.
În prezent, Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale continuă tradiția primului săptămânal militar românesc. Scopul său este de a aduce în prim plan lucrurile mai puțin știute de către publicul larg, cum ar fi: informarea despre preocupările principale ale conducerii ministerului și asupra măsurilor de adaptare a Forţelor Armate ale României la standardele euroatlantice; prezentarea aspectelor relevante ale contribuţiei Forţelor Armate ale României la misiunile internaţionale; oglindirea imaginii pozitive a instituției militare în opinia publică din țară și din străinătate; susținerea efortului de modernizare al armatei, cât și interviuri cu persoane publice de cultură, figuri importante ale societății noastre.
Fotoreporterii duc o muncă asiduă. Pentru o fotografie reușită pot petrece câteva nopți și zile cot la cot cu soldații, însă satisfacția de la final șterge toată sudoarea jurnalistului.
Săptămânalul conține 24 de pagini, costă 1,20 lei și se poate citi atât digital pe site-ul Trustului de Presă al Ministerului Apărării Naţional, cât și printat.
Data de 23 iulie, care este reprezentativă apariției primei publicații scrise de Armata Română, este și ziua în care se omagiază anual generațiile de ziariști în uniformă.
Sursa foto: Facebook/ Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro
Citește și:
Un elicopter militar rusesc a aterizat forțat în Siria, după ce rebelii au tras în el
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii