31 august 1880 Apariția periodicului „România Trans-Dunăreană“, printre primele din Dobrogea
31 august 1880: Apariția periodicului „România Trans-Dunăreană“, printre primele din Dobrogea
31 Aug, 2021 00:00
ZIUA de Constanta
2863
Marime text
- Cei interesați îl puteau achiziționa la prețul de 10 bani sau la abonament anual la 20 de lei.
Povestea periodicului „România Trans-Dunăreană“ începe pe 31 august 1880, la Tulcea, atunci când prima ediție a publicației era proaspăt scoasă de la tipografie. Era printre primele periodice de acest gen din Dobrogea. Cei interesați puteau să îl cumpere la prețul de 10 de bani ori să își facă abonament anual la prețul de 20 de lei.
Tulcenii sperau inițial că va fi o gazetă longevivă care să stârnească interes și admirație. Săptămânalul îngloba fel de fel de articole, de la anunțuri, la articole culturale și chiar articole în care locuitorii își prezentau doleanțele și problemele. La vremea aceea, fiind printre puținele publicații periodice, era destul de citit. În diferite documente îl găsim chiar și sub numele de „România Trans-Danubiană“.
Cititorii aveau două zile pe săptămână în care puteau lectura paginile revistei, aceasta având ediții bisăptămânale. Era tipărit la prima tipografie locală apărută după unirea Dobrogei intitulată „România“.
Din păcate periodicul nu a rezistat prea mult, în mai 1881 tipărindu-se ultima ediției.
Mai jos redăm un articol din „România Trans-Dunăreană“ găsit în volumul I al cărții „Mărturii de epocă privind istoria Dobrogei“ semnat de istoricul Stoica Lascu.
„Citim în ziarul România Trans-Dunăreană, care apare la Tulcea, că onorabilul Nusret-paşa' adjutantul Majestăţăi Sale Sultanului, încă de la ocuparea Dobrogei de către România, a trimes pe Omer Effendi ca împuternicit pentru a face se valoreze înaintea administraţiei române din Dobrogea, drepturile sele asupra unor imobile.
Administraţia refusă recunoşterea acelor drepturi şi concediă pe împuternicit sfătuindu-l a se adresa tribunalelor.
Nusret-paşa se adresă atunci ministeriului nostru de esterne, şi acesta recomandă afacerea din nou prefecturei, care erăşi nu dădu-se nici un resultat positiv cererei. Acum ense Nusret-paşa a presentat actele sele de proprietate comisiunei instituite pentru verificarea titlurilor în Dobrogea.
Onorata administraţiune a domenielor Statului cere din nou prefecturei ai comunica sciinţele ce ar poseda asupra validităţii pretenţiunelor lui Nusret-paşa.
Nusret-paşa cere între altele şi
1). Palatul administrativ din Tulcea.
2). Casarma infanteriei.
3). Palatul în care locueşte prefectul.
4). Casa cea mare în care se află spitalul comunal şi judecian.
5). Mai multe magazii în piatră.
6). Mai multe pieţe din oraş şi terenuri.
Cu alte cuvinte tot ce Statul român a ocupat ca proprietate a Statului otoman, şi tot ce comuna poseda, ca proprietate sa, Nusret-paşa pretinde a fi ale sale. Autorităţile nostre civile, comunale şi militare sunt înspăimântate ! Pâne vor găsi noi încăperi vor fi nevoite a locui supt cer senin, şi tocmai în dilele Babei!”
( „România Trans-Dunăreană", II, martie 1881: I )“ (sic!)
Sursă de documentare: „Biblion“, nr. 19/2019, serie nouă
Citește și:
Presa şi învăţământul tulcean - galerie foto
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii