Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:12 22 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

31 de ani fără părintele Arsenie Boca

ro

28 Nov, 2020 00:00 4090 Marime text
  • Născut în data de 29 septembrie 1910 în localitatea Vața de Sus, din județul Hunedoara, Arsenie Boca a părăsit lumea aceasta în anul 1989, pe 28 noiembrie, la Sinaia.
  • A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea.


Astăzi, 28 noiembrie 2020, se împlinesc 31 de ani de la trecerea în lumea sfinților a părintelui Arsenie Boca.

Născut în data de 29 septembrie 1910 în localitatea Vața de Sus, din județul Hunedoara, acesta a părăsit lumea aceasta în anul 1989, pe 28 noiembrie, la Sinaia.

Arsenie Boca a fost un părinte ieromonah, teolog și artist plastic (muralist) ortodox român, stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop, unde datorită personalității sale veneau mii și mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitate, potrivit wikipedia.org.

A fost unul din martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și la Oradea. A pictat biserica din Drăgănescu (la 25 km de București), precum și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din București.

Arsenie Boca este considerat de către unii din ucenicii săi ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului XX. La mormântul său de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului, se perindă zilnic sute de pelerini.

Conform sursei citate, Arsenie Boca îl ajută pe părintele profesor Dumitru Stăniloae (fostul său profesor de la Sibiu) în demersul de a traduce Filocalia. Îi pune la dispoziție manuscrisele aduse din călătoria la Muntele Athos, îl încurajează la lucru, recitind textele, realizează coperta colecției, susține lucrarea pentru tipărire prin numărul mare de abonamente pe care le procură. În prima ediție a volumelor, Părintele Dumitru Stăniloae îl numește pe Arsenie Boca „ctitor de frunte al Filocaliei românești“.

Sursa info și foto: wikipedia.org
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Liliana 28 Nov, 2020 12:11 Roagă-te pentru noi, sfinte părinte Arsenie Boca!